Na vrtu z babi Tončko

Na vrtu z babi Tončko
 Nasveti za vrt, rože in notranje rastline

Zadnja posodobitev: 22.1.2024 | Čas branja: 5 minut | Piše: Uredništvo OBI


Je tudi za vas vrtnarjenje velik užitek? Poskrbite, da bo vaša zelenjava sočna in okusna, cvetlice dehteče, zelene rastline pa srečne in zdrave v vseh letnih časih. Z babi Tončko bo vse tako enostavno! Prekaljena vrtnarka z vami deli nasvete in vam izda tudi marsikatero zeleno skrivnost.

Vedno je najprej potrebna podlaga, na katero se namesti podkonstrukcija, da lahko nanjo položimo lesene terasne deske. 

Namig: Posamezni koraki lahko v podrobnostih odstopajo od teh navodil. Zato priporočamo, da za vaš osebni projekt upoštevate specifična navodila za polaganje.

 

Babi Tončka

Babi Tončka je prekaljena vrtnarska mojstrica. Obožuje brkljanje po zemlji, druženje z vnučki in pravnučki ter kuho in peko, ki jo vedno začini s svojim pridelkom. Je superbabi, saj v štirih urah lahko posadi kar 1500 rož!

Visoka greda - od nameščanja do polnjenja

Visoka greda je priljubljen način vrtnarjenja, ki je idealen tako za tiste z velikim vrtom, kot tudi za tiste z manj prostora. Te ne polepšajo le vrta ali balkona, temveč nam predvsem olajšajo delo pri vrtnarjenju in hkrati omogoča boljši nadzor nad rastlinami ter optimalno izrabo prostora.

V spodnjih člankih si preberite vse kar morate vedeti o vrtnarjenju z visoko gredo – od primerne velikosti in izbire materiala, do časa in mesta postavitve. Preverite tudi, kako gredo pravilno napolniti, da boste zagotovili najoptimalnejše pogoje za gojenje lastne zelenjave. 

Pri tem vam s svojimi nasveti pomaga tudi babi Tončka.

Od semena do rastline

Sajenje lastne zelenjave ima številne prednosti - sveža in zdrava zelenjava, ki jo lahko uživate skozi vse leto, ter veselje, ko iz semena vzgojite povsem svoj pridelek.

Če z vrtnarjenjem šele pričenjate ali pa želite svoje vrtnarsko znanje še nekoliko obogatiti, si oglejte video z nasveti babi Tončke, v katerem vam bo razkrila, kateri sosedje so si na vrtu dobri in zakaj pride pri sejanju prav kamilični čaj.

Preverite pa tudi članek, v katerem vam razkrijemo vse, kar morate vedeti o sajenju zelenjave.

Cvetoči raj

Na idiličnem vrtičku babi Tončke smo se ob skodelici metinega čaja pogovarjali o krasni slovenski tradiciji - zasajanju cvetličnih korit in gredic. Balkon je namreč odličen prostor za vzgojo rastlin, ki bodo polepšale okolico vašega doma ter poskrbele za svež zrak in boljšo kakovost bivanja.

Vendar pa je pri gojenju balkonskih rastlin potrebno upoštevati številne dejavnike, ki vplivajo na njihovo rast in cvetenje.

V članku boste našli številne koristne nasvete o balkonskih rastlinah, ki vam bodo pomagali pri izbiri primernih rastlin za vaš balkon ter postavitvi in negi le-teh.

Zeliščni kotiček

Vsak vrtiček je unikaten, ampak nekaj pa ne sme manjkati na nobenem. Sveža zelišča in dišavnice! Ta ne bodo le povzdignila vsake jedi, ampak tudi privabila koristne žuželke in opraševalce na tvoj ljubi vrt.

Babi Tončka vam v videu pove vse o svojih najljubših zeliščih in pokaže, kako posadite meto, da ne bo hodila “v zelje” drugim vrtninam.

Poleg njenih nasvetov pa preverite še članek, v katerem vam razkrijemo še nekaj dodatnih napotkov, ki jih je dobro upoštevati pri sajenju in gojenju zelišč.

Ugodno vrtnarjenje

Narava te obilneje nagradi, če vrtnariš v sožitju z njo. Tako vrtnarjenje ni le okolju prijaznejše, temveč tudi ugodneje.

Babi Tončka vas v videu popelje po svojem vrtičku in pokaže, kako enostavno je! Kuhinjski odpadki so na vrtu pravzaprav vredni zlata, koristne žuželke pa lahko gostite kar v hotelu.

Babi Tončka ve - Q&A o vrtninah, rožah in sobnih rastlinah

Na koga se obrnete, ko potrebujete vrtnarski nasvet? Na babi, ki da v zemljo “štil” od lopate in pridela … korenje. Malo za šalo, malo pa zares. Oglejte si video, v katerem babi Tončka odgovarja na vaša vprašanja in z nami deli svoje bogato znanje. 

Izvedeli boste, kako shraniti semena paradižnikov ali čilijev za naslednje leto, kako nad požrešne polže, kdaj prestaviti zunanje rastline noter in še več. 

 

Priprava ozimnice

Največje mojstrice v pripravi ozimnice so, kdo drug kot babice. V videu nam babi Tončka pokaže, kako pripraviti ajvar ekspres. “Ker se vam vedno nekam mudi”, pravi. Ob tem vam zaupa še marsikateri trik priprave ozimnice, da boste v okusnih domačih shrankih lahko uživali še pa še.

Sajenje spomladanskih čebulic

Katere cvetice bodo oznanjale pomlad? Če želite, da na vrtu, oknih, balkonu ali terasi vašega doma spomladi vse cveti, posadite čebulice že pozno jeseni. Zdaj je najboljši čas, da pridete k nam ponje, ni pa še pravi čas za sajenje. Če vas zanima, kdaj morajo v zemljo in kako jih posaditi, prisluhnite babi Tončki in njenemu nalezljivemu smehu.

Jesenske zasaditve

Bodite v cvetju tudi v jeseni! V videu vam babi Tončka pokaže, kako posadite jesenske lepotice v posode in kako zanje poskrbite, da vam bodo še dolgo lepšale jesenske dni. Posode dobro zapolnite, saj se jesenske rože ne razraščajo tako bujno kot spomladanske. Še več preverjenih nasvetov pa izveste v videu.

Pomagamo prezimiti živalim

Ptice, čebele, ježki, veverice in druge živali bodo v hladnejšem delu leta iskali zavetje in nekaj za pod zob. Če vas zanima, kdo bo zavetje poiskal pod kupom listja in katera pesem je babi Tončki zelo pri srcu, ji dobro prisluhnite! Naj jim bo tudi na vašem vrtu tako lepo!

Skrb za sobne rastline pozimi

Pazite, da vaše zelene prijateljice niso na prepihu. Hitro se lahko prehladijo - kot vi! V novem videu vam babi Tončka zaupa, kako poskrbite za sobne rastline pozimi. Izvedeli boste, kam jih postavite v hladnejših dneh, kako jih zalivate, kako poskrbite za zadostno vlago in kaj naredite, če opazite škodljivce. V zaključku vam razkrije še starodavno modrost, ki zares drži!

V spletni trgovini OBI poiščite veliko izbiro izdelkov

V spletno trgovino
zapri ✕

Are Your Sure?

Exit