Naj bujno cveti - nasveti za balkonske zasaditve

Zadnja posodobitev: 13.04.2023 | Čas branja: 4 minute | Piše: Uredništvo OBI

Pozdravljeni ljubitelji cvetja! V tem članku vam bomo razkrili skrivnosti, kako ustvariti čudovit balkon, poln barvitih cvetlic in dišečih zelišč. Pridružite se nam na tej cvetlični avanturi in skupaj odkrijmo, kako s pravilno nego in izbiro rastlin narediti balkon, ki bo očaral vsakogar!

Vedno je najprej potrebna podlaga, na katero se namesti podkonstrukcija, da lahko nanjo položimo lesene terasne deske. 

Namig: Posamezni koraki lahko v podrobnostih odstopajo od teh navodil. Zato priporočamo, da za vaš osebni projekt upoštevate specifična navodila za polaganje.

 

Nasveti babi Tončke

Na idiličnem vrtičku babi Tončke smo se ob skodelici metinega čaja pogovarjali o krasni slovenski tradiciji - zasajanju cvetličnih korit in gredic. Prisluhnite cvetočim nasvetom iz prve roke - te, ki posadi tudi 1500 rož v štirih urah!.

Upoštevajte lego balkona

Pri sajenju balkonskega cvetja je pomembno upoštevati lego balkona. Večina rastlin ljubi sonce, zato imajo sončne terase tokrat prednost. Najbolj tipične sončne rože so pelargonije, petunije, surfinije, milijon zvončki in bidens.

Če pa je balkon na senčni strani, raje izberemo begonije, fuksije in razne strukturne rastline, na primer okrasni krompir, pijavčnico, gorenjski nagelj ter razne okrasne trave ... Te seveda lahko posadite tudi na sončne lege.

Katera korita ali posode izbrati?

Ko izberete prave rastline za vašo zasaditev, je naslednji korak izbira ustreznih posod ali korit. Pri tem je pomembno, da so posode dovolj velike, da imajo rastline dovolj prostora za rast in razvoj.

Splošno velja, da je v koritu bolje imeti manjše število rastlin, da lahko zacvetijo v vsem svojem sijaju. Priporočljivo je, da v manjša korita posadite eno do tri rastline, v večja pa od tri do pet rastlin. Seveda odvisno od velikosti samega korita. 

Poleg funkcionalnosti pa jih izberemo tudi glede na izgled in skladnost z vašim domom in okolico.

Kakšen naj bo substrat?

Za uspešno rast balkonskih rastlin je izbira pravega substrata ključnega pomena. Substrat naj bo bogat s hranili in z visoko sposobnostjo zadrževanja vlage, hkrati pa dovolj prepusten, da se korenine lahko zdravo razvijajo. Priporočljivo je izbrati substrat, namenjen prav balkonskim zasaditvam, saj vsebuje ustrezno količino gnojil in mineralov, prilagojenih za potrebe rastlin na balkonih.

Zalivanje od A do Ž

Pri zalivanju sledimo načelu "manj je več". Raje zalivamo manj pogosto, vendar temeljito, kot vsak dan po malo. Vsaka rastlina pa potrebuje drugačno količino vode glede na svoje potrebe, velikost in vrsto, zato dobro preberite navodila za nego ali pa za nasvet vprašajte naše strokovnjake na vrtnem oddelku.

Rastline zalivamo zgodaj zjutraj ali pozno popoldne, ko sonce ni tako močno. Pazimo, da jih zalivamo pri koreninah, nikakor pa ne po listih in cvetovih, saj to lahko povzroči ožige. S pravilnim zalivanjem boste poskrbeli za zdravo in bujno rast vašega balkonskega cvetja ter uživali v čudovitem cvetju skozi celo sezono.

Imamo rešitev tudi za vse tiste, ki ste večkrat odsotni in za svoje rastline mogoče nimate toliko časa, kot bi želeli. Zalivalna korita s samo-zalivalnim sistemom! Takšna korita imajo vgrajen sistem za zalivanje, ki poskrbi, da se rastline zalivajo po potrebi, brez vašega ročnega zalivanja. Sistem deluje na osnovi kapilarne tehnologije, ki omogoča, da rastline dobijo ravno pravšnjo količino vode

Kako pa je z dognojevanjem?

Gnojenje je ključno za zdravo rast in bujno cvetenje. Na voljo je veliko različnih vrst gnojil, najpogosteje uporabljamo tekoča organska in granulirana gnojila.

Tekoča organska gnojila so okolju prijazna, hitro delujoča in enostavna za uporabo. Gnojilo enkrat tedensko le dodate vodi med rednim zalivanjem. Granulirana gnojila so dolgotrajnejša, v substrat pa jih dodate že pri zasajanju, ta pa se nato zelo počasi sproščajo in hranijo vaše rastline.

Pogostost gnojenja je odvisna tako od vrste rastline kot tudi gnojila. V splošnem je rastline priporočljivo dognojevati enkrat na teden ali na dva tedna. V obdobju rasti in cvetenja potrebujejo več hranil, zato izberite gnojila, ki vsebujejo več dušika, fosforja in kalija. V obdobju mirovanja gnojite manj pogosto.

Nekatere rastline potrebujejo več gnojenja kot druge, na splošno pa lahko rečemo, da več hranil potrebujejo rastline z velikimi ali mnogo cvetovi - milijon zvončki, petunije, begonije, marjetice in pelargonije. Pri izbiri gnojila upoštevajte tudi potrebe posamezne vrste rastline, saj nekatere rastline potrebujejo več dušika, druge pa recimo več kalija ali fosforja. Sledite navodilom na embalaži gnojila, če imate kakršna koli vprašanja pa vam na pomoč z veseljem priskočijo naši strokovnjaki na vrtnem oddelku. 

Redna nega - ključ do bujne zasaditve

Vaše cvetoče zasaditve negujte redno in z obilo ljubezni, da vas bodo razveseljevale še skozi poletje in do zgodnje jeseni.

Redno odstranjujte odcvetele cvetove, da spodbudite rast novih poganjkov in preprečite, da bi se rastline preveč razrasle. Če odcvetelih delov ne odstranjujete sproti, bodo rastline svojo energijo porabile za proizvodnjo semen, namesto za rast in cvetenje. Pri tem bodite pozorni, da odrežete le cvet in ne celotnega poganjka. To lahko tako enostavno storite z rokami ali ostrimi vrtnimi škarjami.

Nekatere rastline, recimo pelargonije, je dobro obrezati tudi med rastno sezono. Pri tem odrežite le vršičke rastlin in ne več kot tretjine rastline naenkrat. Tako jih malce osvežite, zahvalile pa se vam bodo z novimi cvetnimi nastavki.

Rastline tudi redno pregledujte za škodljivci, kot so pajki in uši. Z njimi pa se lahko spopadete tudi z domačim pripravkom. V liter vode zmešajte žlico navadnega, nearomatiziranega mila. Uporabljajte le sveže pripravljeno raztopino in z njo poškropite rastline zgodaj zjutraj ali pozno popoldne.

Ideje za zasaditve

Na svojem vrtu, balkonu ali terasi lahko ustvarite čudovite cvetlične kombinacije. Pri ustvarjanju svoje sanjske zasaditve bodite pozorni, da izberete rastline, ki so si podobne po zahtevah, da bo tudi skrb zanje enostavnejša. 

Kombinirajte cvetoče in zelene rastline ter pokončne in viseče. Izberite dominantno barvo in gradite zasaditev okoli nje. Z različnimi barvnimi odtenki in teksturami lahko ustvarite atraktivne vizualne učinke ter pravo harmonijo na vašem balkonu.

Poiščite navdih za svoje cvetlično korito.

Zasadite srečo

Na vašem balkonu lahko ustvarite rožnati festival. Še posebej dobro pridejo do izraza močno rožnati milijon zvončki in roza marjetice, poleg svetle, srebrne dihondre. Moderen pridih ji dodate, če zraven posadite okrasni sladek krompir s temnimi listi. Če bi raje pluli proti sončnemu zahodu, se poigrajte s kombinacijo milijon zvončkov, nemesije in afriške marjetice v odtenkih od rumene do vijolične. 

Medovite rastline

Medovite rastline ne bodo le popestrile vaše zasaditve, so tudi pravi magnet za čebele, metulje in druge opraševalce. V vaš vrt privabljajo koristne žuželke in oprašujejo druge rastline v okolici. Medovite rastline bodo tudi obogatile vašo domačo lekarno in popestrile vsako jed. Mednje spadajo nektarne rastline (sivka, metuljčki in sončnice …), zelišča (bazilika, timijan, meta …), ter jagode in borovnice.

Eksotične rastline

Na terasi imate lahko tudi kaj eksotičnega - palmo, bambus, bananovec ali mediteranskega - oljko in razne citruse. Vse te rastline uspevajo tudi pri nas in prikličejo spomine na počitnice ter sladko brezdelje. Pomembno je, da jih posadite v dobro drenažo, priporočamo terakota lonce, pozimi pa zaščitite pred mrazom.

Heading

Lesena kritina je narejena iz trdega lesa , kot je bambus ali bangkirai, ali mehkega lesa, kot sta macesen ali duglazija. Poleg tega je na izbiro toplotno obdelan termo les iz jesena ali bora , pa tudi lesu podoben WPC . Te talne plošče so primerne tudi kot balkonska tla.

Zrnatost lesa je raznolika in živahna. Tudi pri močni sončni svetlobi se skoraj ne segreje, ostane pa prijetno topel in je zato enostavno hoditi bos. Vendar pa se nekatere vrste lesa nagibajo k drobljenju. Trdi les je še posebej trpežen. So bolj odporne na vremenske vplive kot iglavci in so odporne na glive in žuželke. Zaradi svojega izvora se pri ocenjevanju življenjskega cikla ne znajdejo ravno tako.

WPC je bolj nedrseč in brez drobcev v primerjavi s čistimi naravnimi materiali. Vendar pa se material bistveno bolj segreje na neposredni sončni svetlobi. Talne plošče iz WPC vizualno spominjajo na lesene deske in so bolj odporne na vremenske vplive od njih. Manjka pa posamezno zrno, zato zahteva manj nege. V nasprotju z naravnimi sodobniki so WPC deske na voljo kot votle komore in masivni profili .

Talne plošče so različnih barv in površinske strukture. Nekateri so na eni strani gladki in na drugi rebrasti, drugi imajo dva profila . Stroški kritine iz trdega in termo lesa so višji od WPC kritine. Poceni alternativa so talne plošče iz lesa iglavcev.

Deske zahtevajo podkonstrukcijo iz kvadratnega lesa, ki jo najprej vgradite na tla balkona. Kasneje boste na to privili talne deske. Pri polaganju tal in polaganju je treba upoštevati minimalni naklon za balkone. Morebitne neravnine v tleh je mogoče ciljno izravnati z vgradnjo podkonstrukcije.

V spletni trgovini OBI poiščite veliko izbiro izdelkov

V spletno trgovino
zapri ✕

Are Your Sure?

Exit