Gradnja lesene terase
korak za korakom

Pravilna nega sobnih rastlin

Zadnja posodobitev: 09.09.2022 | Čas branja: 8 minut | Piše: Uredništvo OBI

Zadnja posodobitev: 21.03.2022 | Čas branja: 5 minut | Piše: Uredništvo OBI

Sledeča navodila opisujejo korak za korakom, kako sestaviti leseno teraso na peščeni podlagi – vključno s podkonstrukcijo in polaganjem desk pa vse do namestitve zaključnih profilov.

Tukaj izveste vse, kar morate vedeti za nego vaših sobnih rastlin – od pravilnega zalivanja, vlage, pa vse do potrebne opreme.

Vedno je najprej potrebna podlaga, na katero se namesti podkonstrukcija, da lahko nanjo položimo lesene terasne deske. 

Namig: Posamezni koraki lahko v podrobnostih odstopajo od teh navodil. Zato priporočamo, da za vaš osebni projekt upoštevate specifična navodila za polaganje.

 

Kako negujemo sobne rastline?

Rastline potrebujejo tudi v bivalnih prostorih dovolj kisika, vode in svetlobe ter primerno vlago. Prav tako je treba sobne rastline pravočasno presaditi, pri rasti pa pomaga tudi dobro gnojilo. Močne rastline sicer redkeje zbolijo, poznavanje tipičnih škodljivcev pa je vseeno pomembno, da lahko morebitno bolezen hitro in učinkovito zatrete.

Da lahko vaše rastline zdravo in močno rastejo in uspevajo, potrebuje pravilno nego in skrb. Priročnik vsebuje vse znanje o negi sobnih rastlin.

Sobne rastline in vlaga

Sobne rastline ustvarjajo prijetno klimo v prostoru – med drugim povečajo tudi vlago. Stanovalci od tega znatno profitirajo. Vendar potrebujejo tudi sobne rastline primerno vlago, da lahko optimalno uspevajo. Zrak predvsem ne sme biti preveč suh.

Veliko rastlin potrebuje 60- do 70-% vlago, tropske rastline pa celo več kot 80-%. Za primerjavo: ljudje se dobro počutimo pri 40- do 60-% vlagi. Ker sobne rastline same povečajo vlago v prostoru, bo z več rastlinami vlaga dosledno višja. Rastline lahko tudi večkrat popršite z vodo in tako očistite prah z listja. To je predvsem pomembno pozimi pri zraku od gretja ali ob vročih poletjih.

Namig: Svojim rastlinam občasno privoščite tudi kopel ali prho.

Prava lega za sobne rastline

Vsaka sobna rastlina ima svojo priljubljeno lego. Pravo mesto za rastlino je odvisno od svetlobe, vlage, temperature ter aktivnosti v prostoru.

Sončne lege: Kakteje, gerbere in krizanteme ter palme kot pahljačaste palme se na močnem soncu bolje obnesejo. Ne pozabite, da druge rastline na sočnih legah ter poleti potrebujejo bistveno več vode.

Svetle do polsenčne lege: Večina leg v stanovanju je svetlih do polsenčnih. Na polsenčnih legah uspevajo zelene rastline kot zelenčice, zlati potos ali zmajevke. Gumovec, juka in veliko cvetočih rastlin pa je raje na svetlem. Te rastline načeloma potrebujejo več svetlobe kot navadne zelene rastline.

Pomembno: Rastline za svetle lege pogosto ne marajo neposredne sončne svetlobe. Te rastline je morda tudi treba bolj zalivati.

Senčne lege: Praproti, vande, spatifil ali taščin jezik ne potrebujejo veliko svetlobe – potrebujejo pa visoko vlago in so idealne za kopalnico.

Če so rastline neposredno nad virom gretja, se lahko listi hitro izsušijo. Takrat potrebujejo rastline več vode. Tukaj so posebej ustrezne kakteje.

Svetilke za pomoč pri temnih legah

Če želite postaviti rastlino dlje od okna in imate na voljo le senčne lege, si lahko pomagate s svetilkami. Svetilke za rastline so posebne svetilke, ki žarijo v določenem barvnem spektru, da vzpodbudijo fotosintezo listov. Posebej pomembno je razmerje med modrimi, kratkovalovnimi in rdečimi, dolgovalovnimi deleži svetlobe ter intenzivnost svetlobe. Svetlike za rastline imitirajo te dele dnevne svetlobe in poskrbijo, da lahko vaša rastlina kljub pomanjkanju svetlobe optimalno raste in cveti.

Pri nakupu svetilke pazite na pravilno valovno dolžino in svetilnost, ki je navedena v luksih. 10.000–12.000 luksov je optimalno za rast večine rastlin. Vseeno pa ne pozabite na potrebe posameznih rastlin. Vaša svetilka naj se prav tako ne segreva, da se rastlina zaradi vročine ne poškoduje. Zato najbolje izberite svetilko z LED diodami, saj se ne pregrevajo. Tudi svetilne cevi, ki so naprodaj izrecno kot svetilke za rastline, so dobra rešitev za večje prostore.

Ko ste svetilko namestili, je ne pustite cele dneve goreti: Rastline morajo ponoči počivati v temi, svetilka naj torej gori 12–15 ur dnevno. To dosežete preprosto s časovnikom, ki vašo osvetlitev avtomatsko nadzira. Pri veliko modelih je to že vgrajeno.

Velika izbira svetilk za rastline je v OBI-jevi spletni trgovini.

V SPLETNO TRGOVINO

Pravilno zalivanje sobnih rastlin

Rastline redno potrebujejo svežo vodo – toda vsaka vrsta ima svoje potrebe. Pozanimajte se o vsaki posamezni vrsti. Če rastlino zalivate preveč, se bo začela voda kopičiti, korenine bodo začele gniti ali pa se bo rastlina utopila. Če potrebuje rastlina veliko vode, naj bo substrat vedno vlažen.

Rastlina s srednje veliko potrebo vode prejme novo vodo šele, ko je substrat suh na otip. Če rastlina potrebuje komaj kaj vode, je lahko substrat dalj časa suh.

Sobne rastlina praviloma vedno zalivamo na koreninah. Veliko rastlin, kot denimo orhideje, potrebujejo tudi občasno kopel. Pri tem vzamemo rastlino iz okrasnega lonca in jo skupaj z loncev vstavimo v vedro z mlačno vodo tako dolgo, dokler se nehajo pojavljati mehurčki. Nato vse skupaj posušimo na zraku, da se ne začne nabirati voda.

Večina sobnih rastlin se bo tudi razveselila občasne mlačne prhe. Prha v kadi rastline kot fikuse, palme ali praprot očisti prahu.

Pri vročini in vročih obdobjih pazite tudi, da potrebujejo sobne rastline takrat več vode. Če pa so rastline pozimi v hladnih prostorih, jih zalivajte manj – rastline so namreč v neke vrste zimskem spanju in potrebujejo bistveno manj tekočine.

Namig: Za zalivanje uporabite postano mineralno vodo. V mineralni vodi so pomembni minerali kot kalij in magnezij ter sledovi železa.

Pravilen substrat za sobne rastline

Prava zemlja oz. primeren talni substrat je za sobne rastline vsaj tako pomemben kot za vrtne rastline. Substrat hrani vodo in hranilne snovi in jih posreduje rastlini. Tudi pri zemlji za sobne rastline poznamo izdelke z manj šote in brez šote.

Šoto pri zemlji za sobne rastline pogosto zamenja humus, kompost ali lesena oz. kokosova vlakna. Te zemlje bolje shranjujejo vodo v primerjavi z izdelki s šoto. Kot drugo možnost lahko v zemljo primešate tudi glinen material ali rastlino posadite neposredno v glinen granulat. Granulat zelo dobro shranjuje vodo in rastline enakomerno oskrbi z vodo.

Če želite sobne rastline posaditi v idealno zemljo, uporabite specializirano zemljo za rože. Pri orhidejah tako uporabite zemljo za orhideje, za kakteje pa zemljo za kakteje. Substrat je prilagojen naravni legi vsake rastline in ji nudi vse, kar potrebuje za zdravo rast.

Presaditev: kdaj je pravi trenutek?

Lonec bo počasi premajhen za rastlino ali pa je zemlja stara in obrabljena – rastline je treba občasno presaditi. Korenine sobnih rastlin imajo v novem loncu več prostora, da se razprostrejo. Nova zemlja bo rastlino tudi bolje oskrbela s hranilnimi snovmi. Rastlina bo še naprej rasla in uspevala.

Čas: Spomladi, ko vzklijejo novi listi in poganjki, je pri večini rastlin pravi čas za presaditev.

Pogostost: Pogostost presajevanja je odvisna od rasti: manjše rastline presadite na 2 do 3 leta, večje pa na 4 do 5 let.

Izbira loncev pri presaditvi

Pri izbiri loncev za sobne rastline ločimo med rastlinskimi lonci in okrasnimi lonci. V rastlinski lonec zasadite rastlino neposredno. Okrasni lonec pa odvisno od materiala preprečuje nabiranje vode in služi kot okrasje za stanovanje.

Lahko kupite lonce z namakanjem ali brez njega. Namakalni lonci zagotovijo enakomerno oskrbo rastline z vodo in olajšajo nego. Tudi izbira med glinenimi ali plastičnimi lonci vpliva na pogostost zalivanja, saj glina tudi vpija vodo.

Namig: Pazite na majhen razmak med loncem in okrasnim loncem. S tem omogočite odtekanje odvečne vode.

Velika izbira rastlinskih in okrasnih loncev je v OBI-jevi spletni trgovini.

Pravilno gnojenje sobnih rastlin

Sobne rastline kot palme občasno potrebujejo gnojilo. Z njim dodate substratu nova hranila. Pri gnojenju je na voljo več različnih izdelkov.

Tekoče gnojilo dodate vodi za zalivanje. Gnojilne palice ali tablete pa date neposredno v substrat. Prav tako lahko kupite rastlinsko gnojilo s takojšnjim ali dolgoročnim učinkom, obstajajo pa tudi hibridni izdelki. Pri tem upoštevajte navodila proizvajalca. Veliko dolgoročnih gnojil oskrbi rastlino s pomembnimi hranili tekom približno treh mesecev. Gnojilo v glavnem sestavljajo tri glavne hranilne snovi in sledovi elementov.

Dušik je vzpodbujevalec rasti pri rastlini. Odgovoren je za rast ter zelenost listov. Ravno zelene rastline potrebujejo torej veliko dušika.

Fosfor regulira cvetenje rastline. Cvetoče rastline potrebujejo torej veliko fosforja za zdrave in močne cvetove.

Kalij krepi celične stene rastlin. Rastline bodo močnejše in bolje se bodo spopadale z neugodnimi življenjskimi pogoji.

Sledovi elementov sta denimo železo ali magnezij. Železo preprečuje porumenelost listov (klorozo), magnezij pa krepi odpornost rastline.

Te hranilne snovi potrebuje vsaka rastlina za rast in zdravje, a v različnih razmerjih. Zato uporabljajte gnojilo, ki je čim bolj prilagojeno potrebam vaših rastlin.

Velika izbira gnojil je v OBI-jevi spletni trgovini.

Prepoznavanje težav pri sobnih rastlinah

Na podlagi pomembnih indikatorjev lahko hitro izveste, kaj manjka vašim sobnim rastlinam. Po navadi vam sporočajo listi, kaj rastlini manjka. Pogosto pomaga sprememba lege ali manj vode.

Na opozorilne znake se odzovite pravočasno:

  Težava Ukrep
Rumene konice listov ali odpadajoče listje
Prehladna lega Sprememba lege
Rjavi madeži na listih ali rumeno, odpadajoče listje
Preveč vode, kopičenje vode Manj zalivanja, držati rastlino na bolj suhem
Mlado listje se ne razprostre, krni ali odpada Pršice Manj zalivanja, držati rastlino na bolj suhem
Konice listov z rjavimi ali črnimi madeži, šibko listje Presuh zrak Sprememba lege, več vlage
Rastlina hitro izgublja veliko listja
Kopičenje vode Manj zalivanja, držati rastlino na bolj suhem
Šibka rast, bledo, rumenkasto listje Premalo svetlobe Sprememba lege
Odpadanje bubkov cvetov Premočan prepih Sprememba lege
Razžrto, luknjičasto listje Škodljivci Spopadanje s škodljivci

Pazite na škodljivce

Zaradi neugodnih življenjskih pogojev kot visokih temperatur, suhega okolja ali zraka iz virov gretja pozimi postanejo rastline dovzetne za škodljivce kot pršice, uši, resarje in volnate uši. Če ostanejo škodljivci neopaženi, rastlinam izsrkavajo hranilne snovi in jim s tem škodijo ter se razširijo morda celo po stanovanju na druge rastline.

Rastline torej redno preverjajte za škodljivce, predvsem na spodnji strani listov. Če pride do napada škodljivcev, jih nemudoma odstranite in poskrbite, da se niso prenesli na druge rastline.

 

Preprosti namigi za spopadanje s škodljivci:

Pršice: rastline zavijte za deset dni v neprepustno plastično vrečko.

Listne uši: liste za dve uri potopite v vodo.

Uši: odstranite jih z vlažno krpo ali v alkohol namočeno vatno paličico.

Resarji: rastlino več dni zapored temeljito oprhajte.

Ob gospodinjskih sredstvih so na voljo tudi učinkovita zaščitna sredstva za rastline. Ravno pri trdovratnih napadih so ta sredstva posebej priročna. Zaščitna sredstva za rastline vedno uporabljajte pazljivo in pred uporabo vedno preberite etiketo in informacije o izdelku.

Marguerite (Leucanthemum maximum) – margarite za sončen balkon v spletni trgovini OBI .
  Svetlobne razmere Idealne rastline Primeri rastlin
Severni balkon

Severni balkon

Severni balkon

Kako lahko sestavimo leseno teraso?

Čim imate točen načrt velikosti, lege in oblike terase, lahko začnete. Še prej pa v celoti preberite navodila za polaganje lesene terase in se ustrezno pripravite na projekt.

Sledeča navodila opisujejo eno najpogostejših načinov postavitve lesene terase na peščeni podlagi in pohodnih ploščah. Tak način gradnje je primeren za lesene terase na ravnih, poraščenih površinah, kot recimo na trati.

Korak za korakom

11 korakov za gradnjo lesene terase

1 Določanje površine

Na kratko

 • Točno določanje površine
 • Upoštevanje 2-% naklona

Gre pa tako

Površino terase točno zamejite. Pomagajte si z vrvico, ki jo zavežete v tla pribite lesene količke. Vrvica predstavlja gornji rob plasti lesa in služi kot orientacija.

Namig: Pri delu in poznejšem polaganju terasnih plošč vedno upoštevajte 2-% naklon. Naklon lesene površine se računa glede na stavbo ali objekt, ob katerem bo terasa. 2-% odstoten naklon pomeni, da se površina na 1 m zniža za približno 2 cm.

2 Izkopavanje podlage

Na kratko

 • Odstranjevanje ruše
 • Izkopavanje
 • Zagotavljanje 2-% naklona

Gre pa tako

Na območju načrtovane terase odstranite morebitno rušo. Nato izkopljite potrebno količino zemlje glede na razmere. Merite od vrvice navzdol.

Tudi tukaj vzdržujte 2-% naklon za odtekanje vode s terase.

Za poznejšo namestitev okvirja izkopljite na vseh straneh 50 cm več zemlje. Točna globina je odvisna od izbranih desk in višine nadaljnjih podkonstrukcijskih plasti.

3 Nanašanje in utrjevanje podlage

Na kratko

 • Grabljenje površine
 • Utrjevanje podlage

Gre pa tako

Če je potrebno, zgladite območje najprej z grabljami in odstranite vse kamenje ter koščke lesa in rastlin. Na koncu naj bo podlaga enakomerna in fino drobnata.

Utrdite podlago tako, da čez njo vsaj dvakrat peljete s stresalno ploščo. Vzdržujte še naprej vsaj 2-% naklon.

Za projekt potrebujete

 • Lesene terasne deske
 • Podkonstrukcijske trame in namestitvene zaponke
 • Vrvico
 • Ravnalnik
 • Zložljiv meter
 • Rezačo
 • Grablje
 • Lopato
 • Rokavice
 • Kotnike
 • Rezalnik
 • Kovinsko žago
 • Gumijasto kladivo
 • Voziček
 • Macolo
 • Količke
 • Dve tanki kovinski cevi
 • Veliko metlo
 • Širok čopič
 • Čisto krpo
 • Samokolnico
 • Obešalnike
 • Teleskopsko/zajeralno žago
 • Akumulatorski vijačnik
 • Udarni vrtalni stroj s svedrom za beton
 • Vijake
   

Za projekt potrebujete

zapri ✕

Are Your Sure?

Exit