Pripravljamo ozimnico z babi Tončko

Zadnja posodobitev: 14.09.2023 | Čas branja: 4 minute | Piše: Uredništvo OBI

Kdo drug kot babice so prave mojstrice ozimnice? V nadaljevanju babi Tončka z vami deli nasvete in trike, kako pripraviti okusno ter varno shranjeno ozimnico in še svojih 5 najljubših receptov.

Vedno je najprej potrebna podlaga, na katero se namesti podkonstrukcija, da lahko nanjo položimo lesene terasne deske. 

Namig: Posamezni koraki lahko v podrobnostih odstopajo od teh navodil. Zato priporočamo, da za vaš osebni projekt upoštevate specifična navodila za polaganje.

 

Nekaj splošnih napotkov

Izkoristite sezonsko izobilje zelenjave, sadja in zelišč ter pripravite najljubše shranke za tiste dni, ko bo vaš vrt sameval.

Načini shranjevanja: Ozimnico lahko pripravite na več načinov - pridelke lahko vlagate, zamrzujete, kisate, sušite, vakuumirate … Možnosti so neskončne - prilagodite jih sestavinam in seveda vašim željam.

Sterilizacija kozarcev: Kozarce in pokrovčke je potrebno pred polnjenjem temeljito oprati in sterilizirati. Kako? Tako enostavno!
Kozarce postavite za 10-15 minut v pečico, ogreto na 100 °C. Pokrovčke pa v kuhinjsko posodo, prelijete z vodo in zavrete za nekaj minutk. TA-DA!
Stare kozarce lahko ponovno uporabite, pokrovčke pa vsako leto menjajte!

Toplo polnjenje: Ko pripravljate vročo ozimnico, jo vedno tudi polnite v vroče kozarce. Tak postopek pomaga ustvariti vakuum pod pokrovčkom, to pa podaljša obstojnost.

Pravilno shranjevanje: Pripravljene shranke hranite na hladnem in suhem mestu, idealna temperatura je 10 - 15 °C. Vsake toliko preverite, če so shranki še vedno v redu - sprememba barve, tesnenje pokrovčkov … Ob pravilnem shranjevanju lahko v ozimnici uživate celo leto, v nekaterih shrankih tudi več let. Daljši rok uporabe imajo na primer čaji in shranki, ki vsebujejo naravne konzervanse kot so sladkor, sol, kis ali olje.

Lično zapakirano: Vsak kozarček skrbno označite, da imate svojo ozimnico pod nadzorom in pojeste starejše shranke naprej. Kozarčke lahko tudi lično opremite - z vrvico pritrdite košček blaga okoli pokrovčka ali pa na nalepke napišete simpatično sporočilce.

Ne pozabite, da so domači shranki najlepša pozornost, ki jo lahko podarite.

Pestra ponudba pripomočkov za vlaganje in shranjevanje je na voljo v OBI spletni trgovini.

Recepti babi Tončke

5 najljubših shrankov babi Tončke 

Recepti babi Tončke

Ajvar

Priprava: 30 minut | Kuhanje: 1 ura | Skupaj: 1 ura 30 minut  (polnjenje ni vključeno v čas priprave)

Težavnost: | Količina: 6-7 srednje velikih kozarcev

Sestavine

  • 3 kg rdeče podologovate paprike
  • 1 kg jajčevcev
  • 8 strokov česna
  • 2-3 čilije
  • 1 l vode
  • 3 jušne žlice soli
  • 3 jušne žlice sladkorja
  • 8 dl jabolčnega kisa
  • 2 dl sončničnega olja
  • 2 jušni žlici gorčice

Priprava

Paprike, jajčevce in čili (če imamo radi pekoče) očistimo in narežemo na srednje velike kose. Za še boljši okus zelenjavo predhodno popečemo v pečici, le priprava nam potem vzame nekoliko več časa. 

Olupimo stroke česna in jih prerežemo na pol.

V večjem loncu zavremo vodo, jabolčni kis, sladkor in sol.

Ko zavre, stresemo notri zelenjavo in jo kuhamo okoli 10 minut, dokler se ne omehča.

Tekočino precedimo, zelenjavo zmiksamo v gladko zmes in na zmernem ognju kuhamo 45 minut. Vmes večkrat premešamo.

Nato postopoma vlivamo olje in kuhamo dodatnih 5 minut. Dodamo še gorčico.

Kozarce medtem steriliziramo v pečici. Napolnimo jih z ajvarjem in za nekaj minut obrnemo na glavo, da se ustvari vakuum. Potem jih zavijemo v brisačo in počasi ohlajamo. Ajvar hranimo v shrambi, po odprtju pa v hladilniku.

 

Nasvet babi Tončke: Najboljša paprika za ajvar je rdeča podolgovata, nič pa ne bo narobe, če uporabimo tudi ostalo papriko iz vrta. Gostoto ajvarja uravnavamo z oljem. 


Vegeta

Priprava: 45 minut | Kuhanje: 0 minut | Skupaj: 45 minut  (namakanje in polnjenje ni vključeno v čas priprave)

Težavnost: | Količina: 6 srednje velikih kozarcev

Sestavine

  • 1 kg peteršilja 
  • 1 kg korenja
  • 1 kg čebule
  • 1 kg soli
  • 0,5 kg nadzemne kolerabe
  • 0,4 kg gomolj zelene
  • 0,4 kg česna

Priprava

Vse sestavine na drobno nasekljamo ali zmiksamo.

Mešanico damo v večjo posodo, zapremo in pustimo počivati čez noč, da zelenjava spusti vodo.

Dobro odcedimo in napolnimo kozarce za vlaganje. Hranimo jih v shrambi, po odprtju pa v hladilniku.

 

Nasvet babi Tončke: Pazimo, da v kozarcu ne ostanejo mehurčki zraka. Preprosto kozarček potresemo ali na mestu mehurčka potisnemo z žlico, da se zrak iz njega izrine.

Zelenjavo s koreninami in gomolji (koleraba, korenje, rdeča pesa, redkev, pastinak …) lahko tako enostavno shranite v lesenih zabojih tudi v prvotni, nepredelani obliki. Kako, izveste v tem članku.

Pesto

Priprava: 20 minut | Kuhanje: 0 minut | Skupaj: 20 minut (polnjenje ni vključeno v čas priprave)

Težavnost: | Količina: 400-500g

Sestavine

  • 120 g svežih listov bazilike
  • 25 g svežih metinih listov
  • 80 g parmezana
  • 2 stroka česna
  • 60 g pinjol
  • 0,25 žličke soli
  • 2 ščepca popra
  • 5 žlic olivnega olja
  • 1 čajna žlička limoninega soka

Priprava

Liste bazilike in mete operemo ter dobro osušimo. Naribamo ali nastrgamo parmezan in olupimo ter stremo česen.

Vse sestavine, razen olivnega olja, stresemo v električni mešalnik in miksamo do gladke kremaste zmesi oziroma želene strukture.

Med mešanjem postopoma dodajamo olivno olje.

Nadevamo v kozarce do vrha in poravnamo. Pesto prekrijemo z olivnim oljem, dobro zapremo in shranimo v hladilnik. Porabimo v roku 2 tednov.

 

Nasvet babi Tončke: Uporabimo samo listke, brez stebel. Pesto lahko tudi zamrznemo v silikonskih modelčkih in mu podaljšamo rok uporabe.


Kompot

Priprava: 20 minut | Kuhanje: 40 minut | Skupaj: 1 ura (polnjenje ni vključeno v čas priprave)

Težavnost: | Količina: 3-4 večjih kozarcev

Sestavine

  • 1 kg sadja
  • 1 liter vode
  • 35 dag sladkorja

Priprava

Sezonsko sadje dobro operemo, odstranimo koščice in peške, če je potrebno in narežemo na poljubno velike kose. Za vlaganje raje izberemo ne preveč zrelo sadje, tistega raje uporabimo za čežano.

Zavremo vodo in sladkor.

Medtem napolnimo kozarce za vlaganje, in sadje prelijemo z vrelo sladkano vodo. Pazimo, da je vse sadje pokrito s tekočino.

Kozarčke postavimo v globlji pekač in vlijemo nekaj centimetrov vode in ga za 40 minut postavimo v pečico ogreto na 90 °C.

Kozarce vzamemo iz pečice, obrnemo na glavo in pokrijemo z brisačo. Ko se ohladijo, jih shranimo v shrambo.

 

Nasvet babi Tončke: Pokrovčke pred zapiranjem pokapajte z nekaj kapljicami ruma. In še nekaj skrivnih sestavin, ki jih lahko dodate: cimetove palčke, klinčke, limonin sok ali lupinico, vaniljev strok, muškatni orešček, rum, konjak.


Čaj babi Tončke

Priprava: 30 minut | Kuhanje: 0 minut | Skupaj: 30 minut (sušenje ni vključeno v čas priprave)

Težavnost:  

Sestavine

  • Kamilica (cvetovi)
  • Lipa (cvetovi)
  • Meta (listi)
  • Žajbelj (listi)
  • Melisa  (listi)
  • malinovi listi
  • Bezeg  (cvetovi)
  • pomarančna lupinica

Priprava

Na vrtu in v naravi naberemo sveža zelišča in cvetove. Operemo jih in ločimo od stebel.

Liste in cvetove razporedimo po pladnju v tanki plasti. Sušimo jih na suhem mestu stran od direktnega sonca. Sušenje na zraku lahko traja od nekaj dni do nekaj tednov, odvisno od vlažnosti in temperature prostora. Preden jih shranimo preverimo, da so res popolnoma suhi.

Posušene liste in cvetove hranimo v papirnati vrečki ali steklenem kozarcu. Sestavine lahko zmešano skupaj ali pa hranimo vsako posebej.

 

Nasvet babi Tončke: Skodelica mojega čaja na dan, odžene vse zdravnike stran.

Heading

Lesena kritina je narejena iz trdega lesa , kot je bambus ali bangkirai, ali mehkega lesa, kot sta macesen ali duglazija. Poleg tega je na izbiro toplotno obdelan termo les iz jesena ali bora , pa tudi lesu podoben WPC . Te talne plošče so primerne tudi kot balkonska tla.

Zrnatost lesa je raznolika in živahna. Tudi pri močni sončni svetlobi se skoraj ne segreje, ostane pa prijetno topel in je zato enostavno hoditi bos. Vendar pa se nekatere vrste lesa nagibajo k drobljenju. Trdi les je še posebej trpežen. So bolj odporne na vremenske vplive kot iglavci in so odporne na glive in žuželke. Zaradi svojega izvora se pri ocenjevanju življenjskega cikla ne znajdejo ravno tako.

WPC je bolj nedrseč in brez drobcev v primerjavi s čistimi naravnimi materiali. Vendar pa se material bistveno bolj segreje na neposredni sončni svetlobi. Talne plošče iz WPC vizualno spominjajo na lesene deske in so bolj odporne na vremenske vplive od njih. Manjka pa posamezno zrno, zato zahteva manj nege. V nasprotju z naravnimi sodobniki so WPC deske na voljo kot votle komore in masivni profili .

Talne plošče so različnih barv in površinske strukture. Nekateri so na eni strani gladki in na drugi rebrasti, drugi imajo dva profila . Stroški kritine iz trdega in termo lesa so višji od WPC kritine. Poceni alternativa so talne plošče iz lesa iglavcev.

Deske zahtevajo podkonstrukcijo iz kvadratnega lesa, ki jo najprej vgradite na tla balkona. Kasneje boste na to privili talne deske. Pri polaganju tal in polaganju je treba upoštevati minimalni naklon za balkone. Morebitne neravnine v tleh je mogoče ciljno izravnati z vgradnjo podkonstrukcije.

zapri ✕

Are Your Sure?

Exit