Klimatizacija

Klimatske razmere v prostoru

Jasen primer: če je doma slab zrak, so za to pogosto krive klimatske razmere. Seveda gre za klimatske razmere v prostoru, ki jih sestavljajo temperatura, zračna vlažnost in pare barv, talnih oblog ali električnih naprav. Temperatura in zračna vlažnost sta lahko obvladljivi. Večkratno dnevno zračenje zagotavlja svež zrak in preprečuje razvoj plesni. Če se temperature zunaj zvišajo, pa prezračevanje pogosto ne zadošča več. Potem postane neznosno vroče, in to ne le v podstrešnih stanovanjih. V tem primeru skrbijo za prijetno ohladitev ventilatorji in klimatske naprave. Tukaj lahko preberete, kje je najbolje uporabiti določene naprave in kaj je treba upoštevati pri nakupu.

Klimatske razmere in telo

Za človeški organizem je idealna temperatura v prostoru 18–21 °C, relativna zračna vlažnost pa 50–60 odstotkov. To zagotavlja naše dobro počutje in optimalno zmogljivost. Če veliko delate doma, morate to upoštevati v svoji delovni sobi – zlasti če prostor dodatno segrevata računalnik in fotokopirni stroj. Že pri 20 °C se telo ukvarja z zniževanjem lastne temperature. Če nam je prevroče, se znojimo, in ko znoj na koži izhlapeva, nastaja tako imenovano hlajenje zaradi izhlapevanja, ki telesu odvzema toploto. Edina težava v tem odličnem hladilnem krogotoku je, da visoka zračna vlažnost otežuje izhlapevanje in naša notranja klimatska naprava doseže svoje meje.

Preprosti pripomočki: ventilatorji

Najpreprostejši poletni pripomoček je ventilator. Ta sicer ne znižuje temperature v prostoru, vendar pomaga, da pot na koži bolje izhlapeva. Da bo od hladne sapice tudi kaj koristi, je treba pri ravnanju z ventilatorji upoštevati, da nenehno dvigujejo prah in povzročajo prepih. Če ste občutljivi, raje razmislite o nakupu udobne klimatske naprave. Kljub vsemu pa so ventilatorji praktični: postavite jih lahko povsod in stroški nabave so na splošno nizki.

 Vsestranski geniji: klimatske naprave

Klimatske naprave zmorejo več: odvisno od vrste naprave lahko poleg temperature v prostoru (hlajenje in po potrebi ogrevanje) uravnavate tudi zračno vlažnost. Klimatske naprave namreč zraku v prostoru dodatno odvzemajo vodo, zato se počutimo bistveno bolje. Če imamo pri 25 °C 40-odstotno zračno vlažnost, je to prijetneje in hladneje kot 60-odstotna zračna vlažnost pri enaki sobni temperaturi. Temperatura v prostoru prav tako ne sme biti prenizka.

Napotek: Kot zlato pravilo velja: temperatura v prostoru naj ne bo nikoli več kot 6 °C nižja od zunanje temperature.

zapri ✕

Are Your Sure?

Exit