Gradnja lesene terase
korak za korakom

Varčevanje z energijo – nasveti za bivalne prostore in vrt

Zadnja posodobitev: 28.09.2022 | Čas branja: 4 minute | Piše: Uredništvo OBI

Zadnja posodobitev: 21.03.2022 | Čas branja: 5 minut | Piše: Uredništvo OBI

Sledeča navodila opisujejo korak za korakom, kako sestaviti leseno teraso na peščeni podlagi – vključno s podkonstrukcijo in polaganjem desk pa vse do namestitve zaključnih profilov.

V bivalnih prostorih in na vrtu je pogosto veliko možnosti za varčevanje z energijo. S pravimi nasveti lahko izkoristite priložnosti za varčevanje z energijo in po možnosti zmanjšate letne stroške za ogrevanje, vodo ali elektriko. Pokazali vam bomo, kako prepoznati naprave z visoko porabo energije in kako porabo energije zmanjšati.

Vedno je najprej potrebna podlaga, na katero se namesti podkonstrukcija, da lahko nanjo položimo lesene terasne deske. 

Namig: Posamezni koraki lahko v podrobnostih odstopajo od teh navodil. Zato priporočamo, da za vaš osebni projekt upoštevate specifična navodila za polaganje.

 

Varčevanje z energijo v vsakdanjem življenju

Ko varčujete z energijo, zmanjšujete tako svoje stroške, kot tudi svoj negativen vpliv na okolje. Možnosti varčevanja z električno energijo najdemo na primer pri uporabi gospodinjskih aparatov ali vsakdanjih naprav, ki porabljajo energijo.

Naši nasveti za varčevanje z energijo vam bodo pokazali, kako lahko zmanjšate porabo energije s spremembo navad ali preureditvijo gospodinjstva.

10 nasvetov za varčevanje z energijo

  1. Namesto da naprave preklopite v stanje pripravljenosti, jih popolnoma izklopite.
  2. Vodo zavrite v loncu s pokrovom, pri tem pa uporabite ustrezno kuhalno ploščo.
  3. Hladilnik naj bo poln, zamrzovalnik pa redno odtaljujte.
  4. Uporabljajte nežnejši cikel pralnega stroja in odpovejte se predpranju.
  5. Namesto stalno nagibno odprtih oken raje nekaj minut intenzivno prezračujte.
  6. Uporabljajte LED-sijalke.
  7. Namesto uporabe klimatske naprave ponoči v spalnici raje odprite okna.
  8. Oprano perilo obešajte, namesto da ga sušite v sušilnem stroju.
  9. Pri prhanju uporabljajte ročko za varčevanje z vodo.
  10. V pečici uporabljajte program s kroženjem zraka namesto z zgornjim/spodnjim gretjem.

V spletni trgovini OBI najdete veliko izbiro sijalk

Varčevanje z električno energijo v gospodinjstvu

V hiši in na vrtu se najde veliko naprav, ki porabljajo električno energijo. LED-sijalke ali druge varčne sijalke zmanjšajo porabo energije in s tem stroške. V vsakdanjem življenju lahko z majhnimi spremembami navad zmanjšate porabo energije, ne da bi to vplivalo na kakovost vašega življenja.

V prostorih, ki trenutno niso v uporabi, ugašajte svetilke in luči, da preprečite nepotrebno porabo energije. S preklopnimi večkratnimi vtičnicami lahko hkrati izklopite več naprav, ki niso v uporabi.

Tudi v kuhinji je veliko potenciala za varčevanje z energijo. Bodite pozorni na to, da dobro napolnite hladilnik, saj se s tem širi manj toplote. Vodo je bolje segrevati v grelniku vode, saj ta porabi manj električne energije kot kuhalna plošča. 

Varčevanje z energijo na mobilnem telefonu

Mobilni ali pametni telefon je naš vsakdanji spremljevalec, ki se dandanes zelo pogosto uporablja. Mnogi uporabniki svojo napravo polnijo dnevno ali celo pogosteje. Z naslednjimi nasveti za varčevanje z energijo boste svojo napravo najverjetneje polnili manj pogosto.

Prilagajajte svetlost zaslona tako, da zmanjšate svetlost, ko so svetlobni pogoji boljši. Ščitite svoj mobilni telefon pred visokimi temperaturnimi nihanji. Pri zelo visokih ali zelo nizkih temperaturah naprava porabi veliko energije, hkrati pa lahko tudi dolgoročno izgubi svojo zmogljivost. Energijo vam bo prihranilo tudi zapiranje neuporabljenih aplikacij ali preklop naprave v način letenja.

Varčevanje pri ogrevanju

Pravilno ogrevanje bistveno zmanjša potrebo po energiji in stroške ogrevanja. Najbolje je, da ogrevanje uporabljate samo v kurilnem obdobju od oktobra do aprila in poskrbite, da so izpolnjeni vsi pogoji za pravilno ogrevanje. To vključuje ustrezno toplotno izolacijo strehe, sten, oken in vrat ter dobro urejeno ogrevanje. Veliko energije lahko prihranite tudi z vgradnjo toplotne črpalke.

Upoštevajte optimalno sobno temperaturo za vsak prostor in zapirajte vrata shrambe, kletnega stopnišča ali drugih prostorov, kjer želite, da je hladneje. Redno intenzivno prezračevanje, ki traja približno 10 minut, je boljše za sobno temperaturo in izmenjavo svežega zraka kot stalno nagibno odprta okna.

Varčevanje z vodo

Voda je eden najpomembnejših naravnih virov na Zemlji, zato jo morate uporabljati varčno. Na vrtu lahko prihranite veliko vode, če v cisterno ali sod zbirate deževnico in z njo zalivate svojo zelenico ali gredice. V kuhinji lahko zmanjšate porabo vode tako, da namesto lonca na štedilniku uporabljate grelnik za vodo.

Še posebej veliko načinov za varčevanje z vodo pa obstaja v kopalnici. Pri prhanju zato uporabite ročko za varčevanje z vodo, med umivanjem zob ali rok pa pipe ne puščajte odprte. Straniščno školjko izplakujte z uporabo varčnega gumba, ki porabi manj vode.

Še več nasvetov za varčevanje z vodo v kopalnici vam bo predstavil priloženi vodnik.

Marguerite (Leucanthemum maximum) – margarite za sončen balkon v spletni trgovini OBI .
  Svetlobne razmere Idealne rastline Primeri rastlin
Severni balkon
malo svetlobe, veliko sence Rastline za senčna mesta Begonije, zasedene Lizzies, lovorjeve češnje, iglavci, fuksije, zvončki, praproti, grmi murve, pušpani, balonske rože
Severni balkon
malo svetlobe, veliko sence Rastline za senčna mesta Begonije, zasedene Lizzies, lovorjeve češnje, iglavci, fuksije, zvončki, praproti, grmi murve, pušpani, balonske rože
Severni balkon
malo svetlobe, veliko sence Rastline za senčna mesta Begonije, zasedene Lizzies, lovorjeve češnje, iglavci, fuksije, zvončki, praproti, grmi murve, pušpani, balonske rože
  Svetlobne razmere Idealne rastline Primeri rastlin
Severni balkon

Severni balkon

Severni balkon

Kako lahko sestavimo leseno teraso?

Čim imate točen načrt velikosti, lege in oblike terase, lahko začnete. Še prej pa v celoti preberite navodila za polaganje lesene terase in se ustrezno pripravite na projekt.

Sledeča navodila opisujejo eno najpogostejših načinov postavitve lesene terase na peščeni podlagi in pohodnih ploščah. Tak način gradnje je primeren za lesene terase na ravnih, poraščenih površinah, kot recimo na trati.

zapri ✕

Are Your Sure?

Exit