Gradnja lesene terase
korak za korakom

Varčevanje z vodo

Zadnja posodobitev: 27.09.2022 | Čas branja: 4 minute | Piše: Uredništvo OBI

Zadnja posodobitev: 21.03.2022 | Čas branja: 5 minut | Piše: Uredništvo OBI

Sledeča navodila opisujejo korak za korakom, kako sestaviti leseno teraso na peščeni podlagi – vključno s podkonstrukcijo in polaganjem desk pa vse do namestitve zaključnih profilov.

Voda je vir življenja. Gre za bogastvo narave, ki pa ga ne smemo jemati za samoumevno.  Učinkovita raba vode bo pomagala zagotoviti zanesljivo oskrbo z vodo naši in tudi prihodnjim generacijam. 

V spodnjem vodiču boste našli nekaj nasvetov, kako učinkovito varčevati z vodo. Preverite pa lahko tudi na katere vidike morate biti pozorni pri načrtovanju in prenovi kopalnice, da bo ta z vidika porabe vode varčna.

Kako varčevati z vodo v kopalnici?

 Večino vode v zasebnih gospodinjstvih porabimo za dnevno higieno – to je pri pranju, umivanju zob, prhanju in obisku stranišča. Če torej to dejstvo upoštevate pri načrtovanju kopalnice in pozornost namenite opremi za varčevanje z vodo v kopalnici, lahko prihranite ogromne količine vode.

Ta vodič vam bo prikazal, kako lahko učinkovito zmanjšate stroške porabe vode in hkrati zaščitite okolje s pomočjo priključkov za varčevanje z vodo, omejevalnikov pretoka ali senzorskih armatur.

Zakaj je varčevanje z vodo pomembno?

Dobri dve tretjini zemeljskega površja sta prekriti z vodo: zdi se, da je vode dovolj. Zakaj bi torej varčevali z vodo? Od teh dveh tretjin je le 3,5 % vode pitne. In kot živilo je pitna voda podvržena posebno visokim standardom kakovosti.

Kakovost pitne vode v Sloveniji je na splošno odlična. Pri ohranjanju takšne kakovosti igra naša odpadna voda posebno vlogo: obstajajo namreč onesnaževala, ki se v čistilnih napravah težko prečistijo ali pa sploh ne. Te snovi lahko po različnih poteh pridejo v podtalnico, zaradi česar je prečiščevanje naše pitne vode vedno kompleksnejše in dražje. Če torej avto perete v avtopralnici in ostankov lakov, barv ali farmacevtskih izdelkov ne odlagate v odtok ali stranišče, pomagate ohranjati kakovost vode in stabilnejše stroške pitne vode.

Za proizvodnjo pitne in ogrevalne vode so potrebni dodatni viri in velika količina energije. Količino za to potrebne energije in s tem povezane stroške lahko znižujemo s trajnostno potrošnjo, ki ne presega naših potreb. In tako lahko vsak posameznik prihrani pri stroških vode. Največ litrov pitne vode porabimo za dnevno higieno. Zato je pri načrtovanju in prenovi kopalnice smiselno, da pozornost usmerimo predvsem na porabo vode. Če vodo v svojem gospodinjstvu ogrevate z lastnim ogrevanjem, bodo varčne kopalniške armature zagotavljale tudi manjšo porabo elektrike, nafte in plina.

Pipa: regulator toka, kartuše za varčevanje z vodo, senzorske armature

V svoji kopalnici lahko vodo in energijo prihranite na mnogo več načinov in ne le s tem, da med umivanjem zob zaprete pipo in si roke umivate s hladno vodo namesto toplo. Obstajajo tudi različni izdelki in pripomočki, ki vam pomagajo varčevati z vodo, ko stojite za umivalnikom: uporaba regulatorja vodnega toka bo znatno zmanjšala količino vode, ki teče skozi pipo. Regulator v vodni curek vmeša nekaj zraka in tako za nekaj odstotkov zmanjša porabo vode. Regulatorje vodnega toka lahko brez težav naknadno namestite na večino kopalniških armatur. Vendar pa pomnite, da regulacije vodnega toka ni mogoče uporabiti v kopalnicah z nizkotlačnimi armaturami.

Pri klasičnih enoročnih armaturah na kopalniških umivalnikih lahko uporabite tudi kartuše za varčevanje z vodo. Te kartuše povzročajo upor pri odpiranju ročice pipe, tako da se ročica, na primer pri umivanju rok, samodejno ne odpre do konca.

Namesto tega se lahko na svojih umivalnikih odločite tudi za senzorske pipe, ki prav tako pomagajo zmanjšati porabo vode. Pri tem vam pipe ne bo več treba odpirati. S pomočjo elektronskega krmiljenja s senzorji bo voda tekla le, ko je to res potrebno. S takšno pipo povečate tudi raven higiene, saj se je pri umivanju rok ni treba dotikati.

Nasvet: Ne glede na te varčevalne ukrepe čim prej popravite kapljajoče pipe ali zamenjajte poškodovane armature. Tudi pipa, iz katere rahlo kaplja, vsako leto po nepotrebnem porabi veliko litrov pitne vode in posledično denarja.

Prha: priključek za varčevanje z vodo, omejevalnik pretoka, vložki za varčevanje z vodo, termostati

Ne le ob umivalniku, tudi pod prho lahko z nekaj nasveti in napravami bistveno zmanjšate porabo vode. Najpreprostejša možnost: prhanje namesto kopanja. Medtem ko v polni kopeli porabite 150–200 litrov vode, je pod prho porabite le 60–80 litrov. Poleg tega pod prho velja enako pravilo kot pri umivanju rok: ko se milite, zaprite vodo. Če se kopeli ne želite povsem odpovedati, se kopajte manj pogosto, zaradi česar pa bo kopel postala nekaj posebnega.

Priključek za varčevanje z vodo ustavi pretok vode in vzdržuje temperaturo. Vložki za varčevanje z vodo ali omejevalniki pretoka omejujejo pretok vode z dodajanjem zraka, tako kot pri pipi, in s tem zmanjšajo vašo porabo vode.

Pri prhanju lahko nekaj odstotkov energije prihranite tudi z uporabo termostata. S termostatom nastavite maksimalno in povprečno temperaturo vode. Voda bo tako takoj dosegla želeno temperaturo, močna nihanja temperature pa so s tem pripomočkom stvar preteklosti.

Straniščne školjke, bideji, pisoarji: izplakovanje start/stop, dvokoličinsko izplakovanje, uravnavanje pretoka

Pri starih straniščnih izplakovalnikih je ob vsakem izplakovanju stranišča po cevi steklo najmanj 9 litrov vode. Zato je smiselno in okolju prijazno, če svoj stari izplakovalnik nadgradite z gumbom za zaustavitev izplakovanja ali ga zamenjate s sodobnim izplakovalnikom, ki v povprečju porabi vsaj 3 litre vode manj.

Poleg preizkušenega izplakovanja start/stop, kjer lahko med izplakovanjem ročno zaustavite tok vode, obstaja tudi dvokoličinsko izplakovanje: Medtem ko veliki gumb skozi straniščno školjko spusti 6 litrov vode, običajno zadostuje že pritisk na mali gumb, ki pri vsakem izplakovanju porabi samo 3 litre vode. Te naprave za varčno izplakovanje so vsekakor smiselna pridobitev za zmanjševanje porabe vode v gospodinjstvu. Pri izplakovalnih armaturah, ki ne potrebujejo izplakovalnega kotlička in črpajo vodo neposredno iz dovoda, priporočamo uravnalnik pretoka izplakovanja, s pomočjo katerega lahko ročno nastavite količino izplakovanja.

Kot alternativo za varčevanje z vodo lahko razmislite tudi o namestitvi pisoarja. Pisoarji porabijo manj vode na izplakovanje kot običajna straniščna školjka. Obstajajo tudi pisoarji brez vode ali suhi pisoarji. Ti uporabljajo zaporno tekočino, ki zagotavlja, da iz odtoka ne uhajajo vonjave – popolnoma brez izplakovanja.

Za bide velja enako kot za pipo in prho: Omejevalniki pretoka, ki vodi dodajo zrak, so prav tako smiselni kot kartuše za varčevanje z vodo.

Enostavno načrtovanje in oblikovanje kopalnice.

V OBI-ju vam strokovno pripravimo načrt za kopalnico, ki je popolnoma prilagojen vašim željam in potrebam.

Več o storitvi

Kako lahko sestavimo leseno teraso?

Čim imate točen načrt velikosti, lege in oblike terase, lahko začnete. Še prej pa v celoti preberite navodila za polaganje lesene terase in se ustrezno pripravite na projekt.

Sledeča navodila opisujejo eno najpogostejših načinov postavitve lesene terase na peščeni podlagi in pohodnih ploščah. Tak način gradnje je primeren za lesene terase na ravnih, poraščenih površinah, kot recimo na trati.

Korak za korakom

11 korakov za gradnjo lesene terase

1 Določanje površine

Na kratko

 • Točno določanje površine
 • Upoštevanje 2-% naklona

Gre pa tako

Površino terase točno zamejite. Pomagajte si z vrvico, ki jo zavežete v tla pribite lesene količke. Vrvica predstavlja gornji rob plasti lesa in služi kot orientacija.

Namig: Pri delu in poznejšem polaganju terasnih plošč vedno upoštevajte 2-% naklon. Naklon lesene površine se računa glede na stavbo ali objekt, ob katerem bo terasa. 2-% odstoten naklon pomeni, da se površina na 1 m zniža za približno 2 cm.

2 Izkopavanje podlage

Na kratko

 • Odstranjevanje ruše
 • Izkopavanje
 • Zagotavljanje 2-% naklona

Gre pa tako

Na območju načrtovane terase odstranite morebitno rušo. Nato izkopljite potrebno količino zemlje glede na razmere. Merite od vrvice navzdol.

Tudi tukaj vzdržujte 2-% naklon za odtekanje vode s terase.

Za poznejšo namestitev okvirja izkopljite na vseh straneh 50 cm več zemlje. Točna globina je odvisna od izbranih desk in višine nadaljnjih podkonstrukcijskih plasti.

3 Nanašanje in utrjevanje podlage

Na kratko

 • Grabljenje površine
 • Utrjevanje podlage

Gre pa tako

Če je potrebno, zgladite območje najprej z grabljami in odstranite vse kamenje ter koščke lesa in rastlin. Na koncu naj bo podlaga enakomerna in fino drobnata.

Utrdite podlago tako, da čez njo vsaj dvakrat peljete s stresalno ploščo. Vzdržujte še naprej vsaj 2-% naklon.

Za projekt potrebujete

 • Lesene terasne deske
 • Podkonstrukcijske trame in namestitvene zaponke
 • Vrvico
 • Ravnalnik
 • Zložljiv meter
 • Rezačo
 • Grablje
 • Lopato
 • Rokavice
 • Kotnike
 • Rezalnik
 • Kovinsko žago
 • Gumijasto kladivo
 • Voziček
 • Macolo
 • Količke
 • Dve tanki kovinski cevi
 • Veliko metlo
 • Širok čopič
 • Čisto krpo
 • Samokolnico
 • Obešalnike
 • Teleskopsko/zajeralno žago
 • Akumulatorski vijačnik
 • Udarni vrtalni stroj s svedrom za beton
 • Vijake
   

Za projekt potrebujete

zapri ✕

Are Your Sure?

Exit