Gradnja lesene terase
korak za korakom

Udobna kopalnica – ideje za urejanje

Zadnja posodobitev: 02.09.2022 | Čas branja: 4 minute | Piše: Uredništvo OBI

Zadnja posodobitev: 21.03.2022 | Čas branja: 5 minut | Piše: Uredništvo OBI

Sledeča navodila opisujejo korak za korakom, kako sestaviti leseno teraso na peščeni podlagi – vključno s podkonstrukcijo in polaganjem desk pa vse do namestitve zaključnih profilov.

V tem priročniku boste izvedeli, kako urediti udobno kopalnico in kateri predmeti in materiali so za to primerni.

Vedno je najprej potrebna podlaga, na katero se namesti podkonstrukcija, da lahko nanjo položimo lesene terasne deske. 

Namig: Posamezni koraki lahko v podrobnostih odstopajo od teh navodil. Zato priporočamo, da za vaš osebni projekt upoštevate specifična navodila za polaganje.

 

Kako udobno urediti kopalnico?

Za urejanje udobne kopalnice postavite v fokus dva aspekta: videz površin in ureditev.

Videz površin je pomemben, saj vpliva na dojemanje velikosti kopalnice. Večje ploščice in enoten videz poda prostor povečata, različne barve pa ga pomanjšajo in strukturirajo.

Ureditev sestavljajo kopalniško pohištvo, svetilke in sanitarni izdelki. Za udobno atmosfero uporabite predvsem predmete iz naravnih materialov. Predali in police v izgledu lesa naredijo kopalnico bolj domačo.

Tudi prava osvetlitev v prijetni temperaturi barve doprinese veliko k ambientu.

Velika izbira kopalniškega pohištva je v OBI-jevi spletni trgovini.

Udobno urejanje velikih in majhnih kopalnic

Udobno urejanje kopalnice je odvisno od tega, ali gre za velik ali majhen prostor. Velike kopalnice imajo pogosto veliko prostih površin. Za udobno atmosfero razdelite te površine v manjše predele. Tukaj se ponujata predvsem dve možnosti.

Prva možnost so ločevalni elementi. V manjših prostorih delujejo utesnjujoče, v večjih kopalnicah pa pogosto lepo porazdelijo prostor in ustvarijo udobnejšo atmosfero.

Druga možnost delitve večje kopalnice pa je z različnimi barvami. Večji prostori, v celoti opremljeni z belimi ploščicami, delujejo pogosto sterilno. Zato uporabite barvne ploščice ali drug material kot na primer les in tako opremite različne predele vaše kopalnice.

Namig: če želite kopalnici dodati les, pazite na lastnosti različnih vrst lesa. Tropski les je recimo odporen proti vlagi in zato primeren za kopalnico.

V majhni kopalnici najbolje ustvarite udobno atmosfero tako, da jo na videz povečate. Za to uporabite večje ploščice: Tako zmanjšate količino fug in vse skupaj deluje bolj mirno. Z enotno ureditvijo tal povečate na videz tudi površino v kopalnici.

Udobno opremljanje kopalnice

Ureditev, uporabljen material in svetloba so vsi izredno vplivni na atmosfero v vaši kopalnici. Za udobno kopalnico se lahko recimo poslužite pohištva v izgledu lesa.

Lahko uporabite tudi različne dodatke in okrasne elemente, ki podajo zanimive odtenke. Rastline niso le zanimiva možnost za ureditev, temveč ustvarjajo tudi boljšo atmosfero. Ravno v kombinaciji s kopalniškim pohištvom v izgledu lesa podajo rastline posebej domač ambient.

Pri urejanju prostora je ključna tudi svetloba. Poskrbite za dobro osvetlitev kopalnice. Predvsem pri kopalnicah s temnim materialom je priporočena vgradnja oken, saj je dnevna svetloba bistveno svetlejša od osvetlitve svetilk ali vgradnih žarometov.

Ob jakosti svetlobi je za atmosfero pomembna tudi temperatura barve svetlobe. Temna svetloba deluje udobneje v kombinaciji z lesenim pohištvom, rastlinami in barvnimi ploščicami.

Namig: na atmosfero vplivate tudi z manjšimi vsakdanjimi predmeti kot recimo brisačami. Položite recimo barvno usklajene brisače na primerno podlago, da svojo ureditev še dopolnite.

Keramika za udobno kopalnico

Keramika oz. sanitarna oprema kopalnice tudi vpliva na atmosfero kopalnice – sem sodijo kad, prha in umivalnik, pa tudi stranišče in bide.

Izgled umivalnika je v veliki meri odvisen od komode oz. mize pod njim. Če je ta iz naravnega materiala, pogosto prispeva k udobni atmosferi in umivalnik še dodatno poudari. Na ambient v kopalnici vplivata ob tem tudi material in oblika umivalnika. Ob klasičnem keramičnem umivalniku je na voljo denimo tudi umivalnik iz gres ploščic v različnih barvnih odtenkih.

V udobni kopalnici mora biti kopalna kad udobna. Kad, v kateri se lahko v celoti potopite, ne da bi se udarili ob ramena ali morali kolena posebej prepogibati. Z leseno preobleko in dodatnimi okrasnimi elementi kot svečami ali podlogami lahko nadgradite videz kadi.

Tudi pri oblikovanju prhe imate več možnosti. Ob pravilni osvetlitvi vpliva na atmosfero tudi material prhe. Namesto klasičnih ploščic lahko tako v kabini za prhanje uporabite naraven material kot les in nato prostor ustrezno uredite.

Namig: prho lahko olepšate tudi z okrasno folijo. Namestitev folije je preprosta in je lepa možnost nove in bolj domačne ureditve plošč kabine za prhanje.

Enostavno načrtovanje in oblikovanje kopalnice.

V OBI-ju vam strokovno pripravimo načrt za kopalnico, ki je popolnoma prilagojen vašim željam in potrebam.

zapri ✕

Are Your Sure?

Exit