Nasveti za vrtni ribnik

Nasveti za vrtni ribnik

Pri iskanju lokacije za vaš ribnik je treba upoštevati velikost in globino ribnika ter njegovo rastlinje. Če želite imeti pestro rastje, mora biti ribnik vsaj 4–5 ur na dan neposredno izpostavljen soncu. Idealna lokacija je v popolni ali delni senci v času največje opoldanske poletne vročine. Zaradi jesenskega listja je priporočljivo, da ribnik ne stoji tik ob drevju in grmovju.

Vrste ribnika?

  Ribnik iz modela

  Če imate na voljo le omejen prostor, vam priporočamo ribnik iz modela. Mnogo že izdelanih modelov ribnikov je opremljenih s predeli za močvirje, robovi za rastlinski in živalski ekosistem ter različnimi rastlinskimi ravnmi, ki nudijo raznovrstne pogoje za uspevanje rastlin.

  Prednosti:

  preprosta in hitrejša gradnja

  Slabosti:

  omejena velikost in oblika

  Ribnik iz folije

  Če si želite ribnik oblikovati po lastnih predstavah o njegovi obliki in globini, je ustrezna rešitev ribnik iz folije, ki vam pri oblikovanju nudi največ svobode.

  Prednosti:

  rastlinam in ribam nudi več življenjskega prostora

  Slabosti:

  zahtevnejša in dražja postavitev v primerjavi z ribnikom iz modela

 • Vodomet

  Pomirjajoč zvok žuboreče vode in pogled na prečudovito vodno igro v lastnem vrtu dajeta vašemu življenju poseben mir, ki se mu neradi odrečemo. Ribniške črpalke se uporabljajo predvsem za vodomete, ki jim s posebnimi nastavki lahko po želji spreminjamo obliko.

 • Slapi in potočki

  Pljuskajoč vodomet, žuboreč potoček ali šumeč slap – tekoča voda v vrtu zmeraj na čaroben način pritegne našo pozornost. Pri nas lahko najdete veliko izbiro že oblikovanih elementov slapov in potokov, ki jih lahko uporabite posamezno ali pa tudi v kombinaciji enega z drugim.

 • Rastlinje

  Pri izbiri ribniškega rastja ne gre le za stilsko vprašanje. S pomočjo rastlinskih vrst v različnih delih ribnika se počasi vzpostavi delujoč ekosistem. O ustreznih rastlinah za različne dele ribnika se pozanimajte pri zaposlenih v vrtnih centrih OBI.

 • Svetlobni in vodni učinki

  Poletne večere ob vrtnih ribnikih lahko uživamo še v večji meri, če je ribnik ustrezno osvetljen. Velika izbira izdelkov vam nudi različne kombinacije svetlobnih in vodnih učinkov, ki zasijejo v vsem svojem sijaju.

Filtri, sesalniki in črpalke

Filtri, sesalniki mulja in ribniške črpalke spadajo med osnovno opremo ribnika. Naj bo ribnik iz folije ali modela, redna nega in vzdrževanje je ključnega pomena.

Ribniške črpalke

Ribniške filtrirne črpalke so nepogrešljiv del vzdrževalne opreme (manjših) ribnikov. Glede na model so sposobni prefiltrirati umazano vodo z delci, velikimi do 8 mm.

Sesalnik mulja

Sesalnik mulja posesa delce z velikostjo do 1 cm. Šobe na injektorju sesalnika z dna ribnika odstranijo umazanijo. Prednost: prosto gibanje in odsotnost naprav ob robovih ribnika.

UV-C Filter

Naprave UV-C v ribniku zmanjšujejo motnost vode, saj z ultravijoličnimi žarki ubijajo klice, ki povzročajo nastajanje alg. Sevanje ribam in rastlinam ne škodi.

Zračna črpalka

Pri slabi koncentraciji kisika si lahko pomagate z zračno črpalko. Prek kamna za dovajanje zračnega toka, ki se lahko namesti tudi v notranjosti filtra, kisik črpamo neposredno v vodo.