Kompostiranje

 

Haufenweise Vorteile

Kup koristi

Kup komposta nudi dobesedno cel kup prednosti, saj daje možnost za hitro odstranjevanje gospodinjskih in vrtnih organskih odpadkov, ptice najdejo na njem veliko majhnega mrčesa za hrano, ne nazadnje pa imate z nastalim kompostom brezplačno na voljo tudi dragoceno biološko gnojilo.Kompostna prst vsebuje veliko humusa in hranil ter akumulira vodo, zato je izredno primerna za izboljšanje tal.

Nasvet: Če med plasti komposta raztresete pospeševalec kompostiranja, je nova prst za vrt hitreje pripravljena!

Wohin mit dem Komposthaufen?

Kam s kupom komposta?

Kompostišče mora biti zaščiteno pred neposredno sončno svetlobo in vetrom. Najbolje je, da ga uredite na polsenčni legi. To se pozitivno odraža pri procesu razkrojevanja, saj se deževniki, enakonožci in mikroorganizmi tam počutijo še posebej dobro, kup komposta pa se tudi manj izsuši. Praktično je, če je kompostišče poleg tega tudi dobro dostopno.

 

Reiche Erde aus Abfall

Bogata prst iz odpadkov

Kompostna prst nastane v procesu razgradnje in presnove organskih snovi, pri katerem sodelujejo mikroorganizmi, enakonožci, žarkaste plesni in črvi. Je izjemno primerna kot gnojilo v vrhnjih plasteh tal, ni pa primerna za vzgojo sadik, saj vsebuje preveč hranil. Iz mešanice komposta, prsti in peska nastane dobra prst za lončnice.