Gradnja lesene terase
korak za korakom

Pravilen prižig žara

Zadnja posodobitev: 03.05.2023 | Čas branja: 3 minute | Piše: Uredništvo OBI

Zadnja posodobitev: 21.03.2022 | Čas branja: 5 minut | Piše: Uredništvo OBI

V navodilih vam OBI-jev strokovnjak za žare razloži, kako pravilno prižgete žar, kdaj uporabite oglje ali lesene brikete in kako prižgete prekajevalnik.

V navodilih vam OBI-jev strokovnjak za žare razloži, kako pravilno prižgete žar, kdaj uporabite oglje ali lesene brikete in kako prižgete prekajevalnik.

Vedno je najprej potrebna podlaga, na katero se namesti podkonstrukcija, da lahko nanjo položimo lesene terasne deske. 

Namig: Posamezni koraki lahko v podrobnostih odstopajo od teh navodil. Zato priporočamo, da za vaš osebni projekt upoštevate specifična navodila za polaganje.

 

Pravilen prižig žara - video navodila

Kdaj uporabimo oglje in kdaj brikete?

Če pečete meso ali zelenjavo na žaru za oglje, lahko izbirate med ogljem ali t. i. briketi za žar. Oglje je priporočeno, če želite peči spontano, hitro in ne predolgo. Ima namreč prednost, da se zelo hitro segreje – tako lahko hitro začnete s peko. Zato pa ne gori prav dolgo, v povprečju 45–75 minut. Briketi se proizvajajo pod visokim pritiskom iz oglenega praha. Zaradi visoke gostote gorijo dlje od oglja. Te najbolje uporabite za daljšo peko, kot recimo za prekajevanje. Tukaj je lahko hrana skoraj 48 ur na žerjavici. Briketi so optimalni tudi za posredno peko.

Koristni pripomočki za prižig žara

Prižig žara z vnetljivimi materiali

Če prižigate žar z običajnimi vnetljivimi materiali, najprej snemite pokrov žara (če ga imate) in rešetke ter odprite vse zračnike. Oglje ali brikete na rešetkah postavite v piramido. Če uporabljate vnetljivi gel, ga porazdelite po piramidi in pustite, da se nekaj minut vpija. Vnetljive kocke lahko porazdelite pod oglje. Gel ali kocko prižgite z dolgo vžigalico ali paličnim vžigalnikom. Oglje je pripravljeno za peko, ko se na njem ali na briketih nabere fina, bela plast pepela. Postopek lahko pospešite s pahljačo, mehom ali pihalnikom za žar.

Namig: Postavite hrano na žar šele, ko je vnetljiva snov v celoti zgorela in le še oglje tli, da se okus hrane ne spremeni.

Prižig žara s kaminom

Če želite žar prižgati s kaminom, napolnite kamin do roba z ogljem ali briketi. Snemite rešetke, postavite kamin na rešetke za oglje in odprite zračnike na žaru. Za prižig lahko uporabite jajčne škatle ali časopisni papir, ki jih postavite pod oglje. Lahko pa tudi razdelite malo vnetljivega materiala pod kaminom ali na rešetkah za oglje ali uporabite špirit. Zanetite karton, časopisni papir ali vnetljiv material z dolgo vžigalico ali paličnim vžigalnikom. Zaradi sesalnega učinka kamina se bo oglje razžarelo v 15–30 minutah – nato ga lahko stresete iz kamina na rešetke.

Namig: Pri tem imejte obvezno izolirane rokavice za žar, saj se kamin zelo segreje.

Prižig prekajevalnika

Pri prekajevalniku lahko delate s celimi drvmi ali z ogljem v kombinaciji z lesnimi briketi. Za prekajevanje z drvmi postavite najprej nekaj vnetljivega materiala v posodo za drva in nanesite nanj nekaj drv. Nato zanetite vnetljiv material. Zaprite pokrov posode za drva in pokrov prekajevalnika. Zdaj lahko dim iz posode za drva prehaja do hrane na žaru.

Namig: Naši strokovnjaki za žar, zaradi njegove zelo uravnotežene arome, priporočajo bukov les!

Še vedno iščete pravi žar na oglje? Poiščite ga v spletni trgovini OBI.

zapri ✕

Are Your Sure?

Exit