Gradnja lesene terase
korak za korakom

Urejanje cvetličnega korita – priročni namigi

Zadnja posodobitev: 09.09.2022 | Čas branja: 4 minute | Piše: Uredništvo OBI

Zadnja posodobitev: 21.03.2022 | Čas branja: 5 minut | Piše: Uredništvo OBI

S cvetličnim koritom ponesete barvo na balkon ali teraso. Ni važno, ali je v izgledu lesa, iz plemenite kovine ali če ste ga zgradili sami. Pokazali vam bomo, kako lahko uredite svoje cvetlično korito po želji.

S cvetličnim koritom ponesete barvo na balkon ali teraso. Ni važno, ali je v izgledu lesa, iz plemenite kovine ali če ste ga zgradili sami. Pokazali vam bomo, kako lahko uredite svoje cvetlično korito po želji.

Vedno je najprej potrebna podlaga, na katero se namesti podkonstrukcija, da lahko nanjo položimo lesene terasne deske. 

Namig: Posamezni koraki lahko v podrobnostih odstopajo od teh navodil. Zato priporočamo, da za vaš osebni projekt upoštevate specifična navodila za polaganje.

 

Različice korit

Cvetlična korita so na voljo v številnih različicah – iz lesa, umetna mase ali ratana. Z njimi lahko okrasite balkon, okenske police ali teraso povsem po vaših željah. Pokazali vam bomo, kako lahko uredite svoje cvetlično korito in vam predstavili prednosti ter slabosti različnih materialov.

Korita iz pločevine, legiranega jekla, ratana ali lesa so med vrtnarji enakomerno priljubljeni. Med drugim dodatno poudarijo sivko, grm oleandra, zelišča ali mešanico divjih rož.

Svoje cvetlično korito lahko individualno prilagodite. S pisanimi cvetovi denimo ponesete barvo na vaš balkon ali teraso, pa tudi pri oblikah imate na voljo veliko različnih možnosti. Prav tako je več načinov za namestitve cvetličnih in balkonskih korit.

Urejanje korita: različni dizajni

Viseče rastline v prilegajočih loncih delujejo posebej privlačno. Obeske lahko z nekaj spretnosti sestavite sami.

Iz svojega korita lahko naredite več kot le preprosto posodo za rastline. Z minimalističnimi betonskimi koriti na primer oblikujete balkon v industrijskem videzu.

Če vam je ljubši podeželski slog, lahko pograbite po litoželeznih koritih. Tudi obeske lahko uredite po svojem okusu, na primer s sodobnimi ročno vezanimi makrameji.

Urejanje lesenega korita

Za zunanjo uporabo so najustreznejša korita iz masivnega in naravnega lesa. Ta material ustvarja naravno udobje na balkonu ali terasi.

Posebej priljubljena so stoječa korita, ki izgledajo kot visoke grede. Tudi te lahko sestavite sami: potrebujete le navadno balkonsko korito iz umetne mase. Okoli tega nato zgradite leseni okvir. V samem koritu še izvrtate nekaj lukenj v pod za odtekanje odvečne vode. Za izogibanje kopičenja mokrote še namestite plast drenaže.

To doma sestavljeno korito lahko nato opremite z zelenjavo kot recimo kumarami ali paradižnikom. Dobro se prilegajo tudi kuhinjska zelišča.

Za fuksije, oleander, pomarančevce in limone ter druge sredozemske rastline lahko svoje lesen korito oblikujete kvadratasto in prosto stoječe.

Z vstavkom iz umetne mase, folije ali kovine les zaščitite pred vlago in plesnijo. S to zaščito pa se ne rabite obremenjevati, če izberete pravilno vrsto lesa, kot recimo robinijo, ki z vlago dobro shaja.

Lesen cvetlični lonec se dobro prilega v naravni ambient. To korito je recimo dobro tudi kot rastlinski lonec.

Urejanje korita: kovina, ratan in umetna masa

Korito iz umetne mase po navadi ne tehta veliko. Zato ga lahko zelo preprosto namestite na steno ali ograjo.

Balkon ali teraso lahko bolj poživite z drugimi materiali kot kovino, ratanom ali umetno maso. Če boste uporabili umetno maso, ne pozabite, da je vodotesna. Zemlja v koritu ostane tako dlje vlažna.

Zaradi nizke teže lahko korita iz umetne mase namestite na steno s pomočjo konzol. Če ga želite pritrditi na balkonsko ograjo, so za to idealni vtični ali viseči nastavki.

Lahka so tudi cvetlična korita iz pločevine v lepem podeželskem slogu. V njih pridejo do izraza predvsem sivka, petunije in slak.

Svoje cvetlično korito lahko oblikujete povsem po svojih željah. Ni važno, ali bo vaše korito organskih oblik ali oglato: z zavozlano vrvico po vaši izbiri lahko iz vsak lonec ali korito zvežete v semafor.

Glinena korita

Priljubljen lonec iz terakote je primeren za vsak balkon in teraso. Glinena korita imajo eno prednost: pri močnem vetru se ne prevrnejo zlahka. So pa zato toliko težja. Prav tako upoštevajte, da glina oddaja vlago navzven, torej je treba rastline pogosteje zalivati. Zato so lonci iz terakote primerni za rastline, ki ne prenesejo nakopičene vode.

V spletni trgovini OBI poiščite veliko izbiro korit.

Kje je pravo mesto za cvetlično korito?

Ali boste korito na terasi postavili ali obesili, je odvisno od prostora na vaši terasi ali balkonu. Če imate dovolj prostora, lahko postavite korito na mizico za rože. To lahko kupite ali pa jo sestavite sami. Zato je pogosto dovolj že stara lesena škatla ali rabljen stol.

Če imate omejeno količino prostora, je za korita priporočljiva viseča konstrukcija . Če imate balkon, lahko korito preprosto obesite na notranjo stran ograje. Ena alternativa so tudi stenske deske s konzolami, ki jih namestite eno nad drugo in tako ustvarite cvetlično steno. Deske lahko opremite z različnimi koriti in lonci.

Če želite naravno zaščito pred pogledi sosedov ali iz ulice, lahko uporabite cvetlična korita na mrežasti ograji. Na to namestite korita. Paša za oči na terasah in balkonih so tudi prosto stoječa cvetlična korita s hortenzijami, sivko ali oleandrom.

Cvetlična korita lahko uporabite celo v stanovanju brez balkona ali terase. Zato uporabite kovinske zaponke, napenjalce ali vijačne sisteme, da jih pritrdite na okensko polico.

Individualno urejanje lesenega korita

Posebej unikatna so cvetlična korita iz starih konzerv.

Posebna korita lahko ustvarite tudi iz starega materiala. Staro cedilko za testenine lahko recimo preobrazite v cvetlični semafor. Kot posebne lonce lahko uporabite tudi stare konzerve. Vaša kreativnost tukaj nima meja!

Za projekt potrebujete

zapri ✕

Are Your Sure?

Exit