Ideje za zaščito pred pogledi za teraso

Zadnja posodobitev: 09.03.2023 | Čas branja: 3 minute | Piše: Uredništvo OBI

Da bi na svoji terasi ustvarili prostor, kamor se lahko umaknete, in bili tam zaščiteni pred pogledi, imate na voljo različne možnosti. Tukaj boste izvedeli vse o idejah za zaščito pred pogledi za teraso, na primer o živi meji, ograjah za zaščito pred pogledi ali visokih gredah.

Vedno je najprej potrebna podlaga, na katero se namesti podkonstrukcija, da lahko nanjo položimo lesene terasne deske. 

Namig: Posamezni koraki lahko v podrobnostih odstopajo od teh navodil. Zato priporočamo, da za vaš osebni projekt upoštevate specifična navodila za polaganje.

 

Naravna zaščita pred pogledi iz lesa

Lesena ograja je priljubljena klasična zaščita pred pogledi za vrt. Naravni material ustvari topel in udoben ambient, skupaj z obsežnim zasebnim prostorom. V kombinaciji s tlemi iz desk ter udobnimi vrtnimi stoli ali udobno sedežno garnituro hitro nastane vtis dnevne sobe pod milim nebom.

Posameznih elementov ni mogoče le barvno prilagoditi fasadi in preostalemu delu fasade, temveč predstavljajo tudi ustvarjalen pečat na vrtu. Nekaj idej za ustvarjalno oblikovanje: Vitko trstje vzbuja asociacije na nordijski slog, pisane posode s cvetočimi rastlinami delujejo kot slike na steni dnevne sobe, majhni lampijoni pa v večernih urah poskrbijo za romantično luč na zasebnem mestu za posedanje.

Elegantni slog podeželske hiše kot zaščita pred pogledi

Bolj rustikalno delujejo širše ograjne letve, ki se ujemajo z deskam na terasi. V povezavi s preprosto vrtno mizo in klopmi iz belega lesa, udobnimi blazinami in bujno cvetočimi grmički nastane sodobna interpretacija sloga podeželske hiše. Teraso in ograjo si je mogoče zamisliti tudi v plemenitem sivem odtenku. Ta različica iz lesa na terasi in vrtu ustvari še posebej harmonično celotno sliko.

Enostavna zaščita pred pogledi iz plastike

Namerno oblikovanje »odtenek v odtenku« poskrbi, da bo ta primer privlačil poglede na vašem vrtu. Bela plastična ograja se dobro prilega fasadi in ukrivljenim naslanjačem. Ta kombinacija ustvari svetel in prijazen ambient, ki poudarja zelene in cvetoče rastline. Hortenzije, sivke ali vrtnice skrbijo za občutek sredozemskega barvitega morja, oblikovno popolno prirezani pušpani, okrasne krogle na svetlem okrasnem produ na daljavo spominja na japonski zen-vrt.

Živa meja

Za naravni pridih poskrbi tudi živa meja kot zaščita pred pogledi okoli prostora za posedanje na terasi na vrtu. Zelenje uokvirja prostor in ustvari idiličen kraj za zasebnost. Zaradi individualne izbire rastlin terasa poleg tega dobi osebno noto in se po potrebi spreminja skupaj z letnimi časi. Z izborom rastlin z omejeno višino rasti ali namernim prirezovanjem lahko velikost zaščite pred pogledi prilagodite lastnim potrebam.

Bambus v visoki gredi kot zaščita pred pogledi

Za eksotično vzdušje poskrbi bambus. Filigranska sladka trava tvori goste visoke grme in tako skrbi za zasebnost pred zunanjim svetom. Ozki, podolgovati listi tudi pozimi ostanejo zeleni. Poleti valovijo v sveži sapici in s tem poživijo mesto za posedanje.

Ograja za zaščito pred pogledi kot romantična mrežasta ograja 

Elementi ograje iz lesa ali plastike lahko istočasno služijo kot pomoč pri navpični rasti cvetočim ali zimzelenim plezalkam. Vrtnice, srobot, bugenvileja ali dišeči jasmin bodo mesto za posedanje na terasi poleti spremenili v romantično oazo. Bršljan ali divja trta s svojimi okrasnimi listi poskrbita za zeleno vrtno sobo. Robide, maline ali kumarice zagotavljajo celo okusnost iz lastne pridelave.

Ograja za zaščito pred pogledi WPC na terasi

Na prvi pogled je ograja za zaščito pred pogledi iz kompozitnega materiala WPC videti kot iz lesa. Vendar pa je sodobni material na voljo v bistveno več barvah in oblikah. Poleg tega je odporen na vremenske vplive in vlago. V temno zeleni barvi skupaj z živo mejo nastane harmonično ozadje za sproščene trenutke v udobnih naslanjačih.

Enostaven zid kot zaščita terase pred pogledi

To mesto za posedanje je obdano z zidom in zato dobro zaščiteno pred zunanjostjo. Zaradi toplega peščenega odtenka kamnov pa zaprti prostor ne deluje hladno in odbijajoče, temveč terasi daje prijeten ambient. Kitajski trstikovec, posajen v visoki gredi pred teraso, še dodatno poživlja celotno sliko in spominja na dan na peščenih sipinah.

Ideja: Prijeten prostor za peko na žaru z zaščito pred pogledi iz duglazije

Pri tej ideji za teraso okrasne grede poskrbijo za barvni pljusk; z lila sivko v kombinaciji s kuhinjskimi zelišči, na primer tribarvnim žajbljem in sredozemskim citronskim timijanom. Rastline privlačijo poglede med zaščito pred pogledi iz svetle duglazije v ozadju ter obzidano obrobo z gredicami v ospredju. V povezavi z velikimi kamnitimi ploščami in rustikalnim pohištvom, ki ste ga izdelali sami, nastane prijeten prostor za peko na žaru.

Zaščita pred pogledi polovične višine za mesto za ognjišče

Naravni ograjeni prostor tvori zimzelena živa meja, na primer iz lovorikovca. Pred ozadjem žive meje stoji trdni nizki zid za sedenje iz rdeče-rjavega kamna okoli mesta za ognjišče, ki deluje namerno preprosto. Zid hkrati poskrbi za naravni skupni vtis, pri katerem je v središču pozornosti romantika ob tabornem ognju.

zapri ✕

Are Your Sure?

Exit