Čiščenje bazena in nega bazenske vode

Zadnja posodobitev: 19.05.2023 | Čas branja: 6 minut | Piše: Uredništvo OBI

Zadnja posodobitev: 21.03.2022 | Čas branja: 5 minut | Piše: Uredništvo OBI

Sledeča navodila opisujejo korak za korakom, kako sestaviti leseno teraso na peščeni podlagi – vključno s podkonstrukcijo in polaganjem desk pa vse do namestitve zaključnih profilov.

Ta priročnik vam bo predstavil, kako pravilno čistiti in skrbeti za vrtni bazen. Izvedeli boste, kdaj je pravi čas za čiščenje bazena, kako vse leto skrbeti za čisto bazensko vodo in s katerimi zvijačami si lahko olajšate delo.

Vedno je najprej potrebna podlaga, na katero se namesti podkonstrukcija, da lahko nanjo položimo lesene terasne deske. 

Namig: Posamezni koraki lahko v podrobnostih odstopajo od teh navodil. Zato priporočamo, da za vaš osebni projekt upoštevate specifična navodila za polaganje.

 

Kako najbolje čistiti bazen

Lasten bazen na vrtu je priljubljeno poletno osvežilo. K zabavi v hladni vodi pa sodi tudi temeljito čiščenje bazena ter nega vode. Nega bazena vključuje čiščenje vode in bazena, uravnavanje pH ter zaščito pred oblogami vodnega kamna. Grobo umazanijo v vodi lahko odstranite z lovilno mrežo, posebni vodni filtri ali talni sesalci pa poskrbijo za fine delce.

Sam bazen in ostale elemente, kot so lestve ali ročaji, čistite s čistili, ki odstranjujejo in preprečujejo vodni kamen ter učinkujejo proti algam, bakterijam in razbarvanju. Poleg gobe in krpe se splača uporabiti tudi visokotlačni čistilnik ali bazenskega robota.

Pokazali vam bomo, kako se lotiti čiščenja bazena, kako vzdrževati kakovost vode in preprečiti umazanijo v bazenu.

Oprema za čiščenje bazena v spletni trgovini OBI

Čiščenje bazena pred prvo uporabo

Preden na začetku sezone bazen napolnite z novo vodo, se prepričajte, da je v celoti očiščen. Sveža voda se bo sicer takoj umazala z bakterijami in algami na stenah.

Če je montažni ali vgradni bazen prezimil na vrtu z nekaj vode, najprej odstranite grobo umazanijo kot listje, alge ali drugo nečistočo iz vode. Nato vodo izčrpajte s potopno črpalko.

Primerno bazensko čistilo nanesite na površine z gobo ali krtačo. Pri tem upoštevajte pravo razmerje mešanice, navedene na embalaži. Počakajte pet minut, da sredstvo začne učinkovati, in ga nato izperite z veliko čiste vode.

Namig: pri vgradnih bazenih ali bazenih z jeklenimi stenami lahko uporabite visokotlačni čistilnik.

Če je po čiščenju na robovih bazena še vedno umazanija, na teh mestih postopek ponovite s čistilom za robove. Po tem čiščenju bazen splaknite s čisto vodo, da odstranite vse ostanke čistila.

Preverite delovanje filtrske črpalke in, če je potrebno, vanjo vstavite novo kartušo. Nato bazen napolnite s svežo vodo ter s testom izmerite pH vrednost.

pH in njegovo reguliranje

Za optimalno delovanje čistil in negovalnih sredstev brez zdravstvenih posledic, vzdržujte pH vrednost bazena med 7,0 in 7,4. Uporabite pH-Plus ali pH-Minus za uravnavanje pH bazenske vode.

pH vrednost se spremeni predvsem z dodajanjem čistilnih in negovalnih sredstev, s temperaturo in umazanijo. Zato pH vrednost vode redno preverjajte. Dezinfekcijska sredstva in filtri lahko delujejo le, če je vrednost pH ustrezna.

Previsoka vrednost pH lahko draži kožo in oči ter povzroči vodni kamen na stenah.

Prenizka vrednost pH lahko prav tako močno draži sluznico in zniža učinkovitost negovalnih sredstev. Prav tako lahko nastane korozija na kovinskih delih in bazen začne smrdeti.

Nega vode s klorom

Ko ste bazen napolnili s svežo vodo in nastavili pH vrednost, za dezinfekcijo dodajte klor. Na voljo je v različnih oblikah: tekoč, kot granulat ali v tabletah. Trdni izdelki s klorom so na voljo v hitro in počasno topni obliki.

Pri akutni umazaniji pomaga šokovno kloriranje s hitro topnimi tabletami. Za daljše razkuževanje bazena uporabite počasi topne klorove tablete z dolgotrajnejšim učinkom. Tekoči klor je primeren tudi za avtomatsko doziranje.

Vrednost klora naj bo med 0,5 mg/l in 1,0 mg/l. Preverite ga vsaj enkrat tedensko, da vzdržujete kakovost vode. pH in klor vrednosti izmerite približno 12 ur po vsakem kloriranju. Za pravilno doziranje in nadzor vseh vrednosti preberite navodila na embalaži izdelkov.

Alternativa kloru je nega z aktivnim kisikom. Z vodikovim peroksidom obogatena voda nima neprijetnega vonja in je prijaznejša koži. Pri uporabi aktivnega kisika upoštevajte navodila proizvajalca in tudi tukaj redno premerjajte količino učinkovine v bazenu.

Izdelki za nego bazena v spletni trgovini OBI

Poletna nega bazena

Da bo bazenska voda med uporabo ostala čista več mesecev in vam je ne bo potrebno pogosto menjati, bazen redno čistite.

1.       Odstranite listje, žuželke ali ostalo umazanijo s površine z lovilno mrežo.
2.       Tedensko preverjajte vrednosti pH in količino klora v bazenu in ju po potrebi prilagodite.
3.       Preverjajte delovanje skimerja, filtrske črpalke ter filtrirnega sistema in s filtra odstranite umazanijo.
4.       Peščeni filter redno izplakujte. Ravnajte se po manometru na filtru.
5.       Pri močno obremenjeni vodi uporabite sesalnik ali bazenskega robota, ki čisti tudi fine delce.

Prepoznavanje in odpravljanje težav z bazensko vodo 

Znaki umazanije

Nekateri znake umazanije in težav z vodo so jasno prepoznavni in lahko jih odpravite z različnimi sredstvi. Tukaj je nekaj rešitev za pogosto vodno umazanijo.

Zelena voda v bazenu

Možni vzroki: moteno delovanje filtra, pH vrednost ni pravilno nastavljena ali pa je preveč organske umazanije. Posledica: tvorjenje alg

Rešitev: temeljito izplakovanje peščenega filtra. pH vrednost ponovno nastavite na 7,0 do 7,4. Če je možno, izvedite šokovno kloriranje. Odmrle in potopljene alge posesajte in očistite s talno sesalno krtačo. Filter nato spet izplaknite in bazen napolnite s svežo vodo.

Motna, mlečna voda

Možni vzroki: pH je verjetno previsok, prihaja do vodnega kamna ali fine umazanije v vodi.

Rešitev: temeljito izplakovanje filtra. pH vrednost s pH minus ponovno nastavite na 7,0 do 7,4. Nato uporabite flokulant in pustite filter delovati pet do šest ur. Filter nato večkrat in dlje časa izpirajte. Pri napravah s kartušnimi filtri obvezno zamenjajte kartušo.

Rjava voda

Možni vzroki: Obloge bakra in železa v vodi. To se pogosto pojavi pri rabi vode iz vodnjaka.

Rešitev: temeljito izplakovanje filtra. Če potrebno, nastavite pH vrednost ponovno na 7,0 do 7,4 s pH-Minus ali pH-Plus. Dodajte flokulant in izplaknite filter. Nato dodajte odstranjevalec kovin in vodnega kamna v skladu z navodili proizvajalca.

 

Razdražena koža in oči po kopanju

Možni vzroki: pH vrednost in/ali količina klora nista prav nastavljana.

Rešitev: temeljito izplakovanje filtra. pH vrednost ponovno nastavite na 7,0 do 7,4 s pH-Minus ali pH-Plus. Preverite tudi količino klora. Če ga je preveč, napolnite bazen s svežo vodo ali odstranite dozirni plovec s počasi topno tableto. Oboje delajte tako dolgo, dokler ni količina klora spet pri 0,5 mg/l do 1,0 mg/l.

Čiščenje bazena po sezoni

Po sezoni, ko zunanja temperatura pade pod 15 °C, pripravite bazen na zimo. S pravimi ukrepi si olajšate tudi čiščenje naslednje leto.

Namig: Preverite, ali je vaš bazen pozimi lahko na prostem. Napihljivi bazeni pogosto niso primerni za temperature pod 5 °C, saj se lahko material poškoduje. Te modele čez zimo hranite na suhem in stran od mraza.

Če je bazen primeren za prezimovanje na prostem, znižajte vodno gladino, da so vgradni deli prosti, in dodajte zimsko zaščitno sredstvo v skladu z navodili proizvajalca. Zimsko zaščitno sredstvo preprečuje nastajanje vodnega kamna in odlaganje ostankov kovine.

Pred skimer namestite zaporni ventil in zaščitite napeljave in vhodne šobe s posebnimi zimskimi čepi. Bazen pokrijte s ponjavo ali folijo za bazene, da ga zaščitite pred umazanijo.

Preprečevanje umazanije s ponjavo

Za čim manj dela s čiščenjem se lahko poslužite nekaj ukrepov za preprečevanje umazanije v vodi in bazen.

1. Umazanijo preprečite s pokrivalom za bazen. Ko bazena ne uporabljate ali ga ne uporabljate čez noč, namestite primerno ponjavo, da preprečite dostop listju, žuželkam in drugim organskim nečistočam. Za vgradne bazene obstajajo posebna roletna pokrivala, ki jih je mogoče odvijati in zvijati.
2. Po kopanju odstranite grobo umazanijo z lovilno mrežo ali vstavite bazenski sesalnik.
3. Tedensko preverjajte pH in klor ter vzdržujte primerne vrednosti.
4. Pred kopanjem se oprhajte. Izperite kremo za sončenje ali ostanke kože, da ti ne pridejo v vodo.
zapri ✕

Are Your Sure?

Exit