Zaščita pred pogledi za vrt

Zadnja posodobitev: 09.03.2023 | Čas branja: 4 minute | Piše: Uredništvo OBI

V tem priročniku boste izvedeli, katera ograja za zaščito pred pogledi je najprimernejša za vašo teraso. S temi informacijami in nasveti lahko svoj vrt z leseno ali plastično ograjo ločite od sosedov in poskrbite za več zasebnosti.

Vedno je najprej potrebna podlaga, na katero se namesti podkonstrukcija, da lahko nanjo položimo lesene terasne deske. 

Namig: Posamezni koraki lahko v podrobnostih odstopajo od teh navodil. Zato priporočamo, da za vaš osebni projekt upoštevate specifična navodila za polaganje.

 

Kaj je najbolj ugodna zaščita pred pogledi?

Ograje za zaščito pred pogledi za vrt so na voljo v številnih različicah in cenovnih razredih. Cenovno najugodnejša različica zaščite pred pogledi je pletenjača iz trsa ali bambusa, ki jo je mogoče odviti. Vendar pa je takšna zaščita pred pogledi lahko že po kratkem času videti grdo, poleg tega pa ni odporna na vremenske pogoje.

Tudi ograja iz lesa je enostavna za nakup in namestitev, poleg tega pa je bistveno dolgotrajnejša. S pravilno nego bo les več let ostal lep in robusten, tako da bo zasebnost na lastnem vrtu in terasi zagotovljena.

Naravna zaščita pred pogledi: Živa meja

Živa meja vas bo zaščitila pred pogledi sosedov, številnim živalim ponuja življenjski prostor ter pticam služi kot mesto za gnezdenje in spanje. Poleg tega je živa meja v primerjavi z lesenimi ograjami še dolgotrajnejša in pri izdelavi v večini primerov ugodnejša kot zid. Zato pa je zeleno zaščito pred pogledi treba redno obrezovati in na splošno od vas zahteva potrpežljivost: Odvisno od rastline lahko traja nekaj let, dokler ne zraste živa meja, ki zakriva pogled in zagotavlja želeno zasebnost.

Če se boste odločili za živo mejo kot ograjo za zaščito pred pogledi, lahko izbirate med zimzelenimi rastlinami in rastlinami, ki jeseni izgubijo svoje liste. Iglavci, kot so ameriški klek, tisa in modra cipresa, so zimzelene in vas bodo tudi pozimi ščitile pred neželenimi pogledi.

Medtem ko ameriški klek raste zelo hitro, pri tisi na primer traja nekoliko dlje, da je zaščita pred pogledi iz rastlin zares gosta in visoka. Zato pa jo je treba obrezati le enkrat letno in je relativno nezahtevna glede talnih in svetlobnih pogojev.

Ravno tako zimzelena sta lovorikovec in bodika. Oba grma morate obrezati le enkrat letno. Lovorikovec je kot živa meja zelo priljubljen, ker je njegovo listje še posebej gosto in ker uspeva tudi na mestih na vrtu, ki niso izpostavljena soncu. Odporno kalino morate s škarjami obdelati dvakrat letno.

Žive meje iz listavcev

Posebej hitro rastoča zelena ograja za zaščito pred pogledi sta navadna bukev in rdečelistna bukev. Njuni listi so jeseni rumeno-oranžni in pozimi nadpovprečno dolgo ostanejo na vejicah – zaščita pred pogledi se tako delno ohrani tudi v hladnem letnem času.

Bolj robusten in manj zahteven je beli gaber. Če pa imate rajši divjo kot natančno živo mejo, je morda prava rastlina za vas poljski javor. Domača rastlina uspeva hitro in je cenovno razmeroma ugodna.

Namig: Če želite preprečiti dostop do vašega zemljišča tujim domačim živalim, je primerna živa meja iz bodičastega češmina. Vendar se za to rastlino odločite le, če vam za zaščito pred pogledi zadostuje nizka ograja.

Vrtna ograja: Zaščita pred pogledi iz lesa

Ker je izbira materialov, oblik in barv velika, lahko z ograjnimi elementi iz lesa uresničite številne ideje za razmejitev. Če ste vsaj nekoliko spretni pri ročnih delih, si lahko svojo zaščito pred pogledi izdelate celo sami. Pri tem material za svojo ograjo izberite tako, da bo usklajen s celotno sliko vašega vrta – na ta način vrtna ograja iz lesa ne bo le funkcionalna, temveč tudi optično privlačna.

Praktična pletena ograja iz protja ali ograja z lamelami izdelana iz lesa iglavcev je še posebej priljubljena. Posamezni elementi so na splošno široki in visoki 180 cm. Na voljo so vam tudi bolj razkošno oblikovani elementi iz odpornejših vrst lesa. Dokončani elementi ograje imajo poleg enostavne namestitve večinoma tudi to prednost, da so zaradi tlačne impregnacije v kotlu zaščiteni pred vremenskimi vplivi. Ograje, ki ste jih izdelali sami, obdelajte še s primernimi sredstvi za zaščito lesa. Alternative so ograje za zaščito pred pogledi iz WPC, plastike ali stekla.

Tudi ograja iz mreže, na kateri rastejo plezalke, omogoča optično privlačno zaščito pred pogledi. Ograje za plezalke so za ta namen na voljo v številnih materialih. Pri tej alternativni možnosti je potrebnega nekaj časa, da bo zakrila poglede, vendar bo zato v vašem vrtu zasedla malo prostora.

Sodobna alternativa: Kamnita ograja za zaščito pred pogledi

Robusten in enostaven za nego je na primer opečnat zid okoli vrta. Vendar pa je ta masivna zaščita pred pogledi zapletena in draga. V praksi so se kot praktična in cenovno ugodna alternativa izkazali gabioni.

Košare s kamni odbijajo nezaželene poglede ter sunke vetra, poleg tega pa so v sodobno oblikovanih vrtovih paša za oči. Večino sistemov lahko po višini in širini prilagodite individualnim potrebam. Kot ograja za zaščito pred pogledi so možni tudi ukrivljeni gabionski zidovi.

Zakonski predpisi za ograje in žive meje

Na vprašanje o tem, kako visoka sme biti ograja okoli zemljišča in ali zanjo potrebujete dovoljenje, ni mogoče splošno odgovoriti. Posamezne države imajo različne predpise in tudi občina ima ponavadi besedo pri gradbenih aktivnostih na meji zemljišč.

Zato se pri krajevnem gradbenem uradu pozanimajte glede pravil pri ograjah za zaščito pred pogledi v svoji občini. To upoštevajte predvsem, če zaščito pred pogledi načrtujete na meji z ulico ali sosedovim zemljiščem.

Tudi če v svojem vrtu želite posaditi živo mejo kot zaščito pred pogledi, morate pod določenimi pogoji upoštevati zakonsko določeno minimalno razdaljo do meje zemljišča. Če na območju, kjer živite, ni nobene določene vrednosti, se pri živih mejah pod dvema metroma višine v idealnem primeru orientirajte na razdaljo najmanj 50 cm. Da si boste čisto na jasnem, pa je najbolje, da pokličete upravni organ.

Možnosti in idej za oblikovanje je veliko, vendar preden se odločite za material ali živo mejo, morate premisliti, kakšne zahteve naj zaščita pred pogledi izpolnjuje. Ali vam je bolj pomemben videz ali funkcionalnost? Kako dolgo naj zdrži zaščita pred pogledi in koliko denarja ste pripravljeni vložiti vanjo? V vaši trgovini OBI si lahko ogledate pobude in skupaj s strokovnjakom najdete optimalno rešitev za svoj vrt.

Poiščite primerno zaščito pred pogledi v spletni trgovini OBI.

zapri ✕

Are Your Sure?

Exit