Koliko pa imate vi zemlje za nohti?

Zgodbe vrtnarskih rok.

Bliža se pomlad, zato je pravi čas, da začnemo razmišljati o pripravi vrta in okolice na prihajajoče toplejše mesece. Če imate vrtno teraso ali balkon, veste, kako pomembno je, da ta zunanji prostor kar najbolje izkoristite. Ne glede na to, ali gradite novo ali prenavljate obstoječo teraso ali balkon, lahko v le nekaj korakih ustvarite lep, funkcionalen in vabljiv prostor, v katerem boste lahko uživali vse leto.

Roke.
Spretne, močne, nežne, delovne, zanesljive, izkušene, boleče, elegantne, ustvarjalne, ljubeče.
Roke tiho pripovedujejo življenjske zgodbe. Vsaka pega, vsaka guba, vsaka brazda, vsak žulj, vsak košček zemlje za nohti. 

Mi vrtičkarji zelo dobro poznamo umazano plat vrtnarjenja, pokaže pa jo skoraj nihče. Mi jo bomo. Ponosno! Umazane roke in črna zemlja za nohti so znak posebnega zadovoljstva. So izraz predanosti, ljubezni do tistega, kar počnemo, do rasti, boljšega počutja in čustvenega obilja, kakršnega lahko doživimo le ob stiku z naravo. Ko brkljamo po loncih in sadimo, sejemo, presajamo, skrbi zapustijo naše misli.

Spremljajte nas na našem Facebook in Instagram profilu, kjer bomo z vami delili “vrtnarske manikure” in zgodbe oseb za njimi.

Vabimo vas, da tudi vi pokažete svojo “vrtnarsko manikuro”, ki je plod vašega predanega dela na vrtu, balkonu in okoli hiše, mi pa bomo vašo zgodbo delili. Izbrali bomo 10 parov rok, jih nagradili z OBI vrednostno kartico in zgodbo predstavili tudi drugim. To so zgodbe, ki jih želimo slišati, to so zgodbe, ki navdihujejo. Vaše zgodbe.

Babi Tončka

To so roke, ki v zemljo dajo “štil” od lopate, iz nje pa zrastejo buče. In ne, to niso bučke. To so roke, ki so vzgojile in posadile na tisoče sadik. Enkrat so v štirih urah posadile kar 1500 rož. To so roke, ki jim v življenju ni težko poprijeti za delo. Roke, ki se niso nikoli utrudile, ko je bilo treba zavihati rokave. To so roke, ki spretno vrtijo kuhalnico. Roke, ki sejejo ljubezen. Vsaka pega, vsaka guba pripoveduje zgodbo – zgodbo življenja, izkušenj, modrosti in ljubezni do narave.

Tanja Kocman in mama Duška

Ene krasijo drzni nohti voditeljice, kolumnistke in komedijantke, ki jo lahko trenutno spremljate v gostujočih predstavah po Sloveniji in v TV showu. Druge objemajo hčer in povsod vidijo delo, predvsem pa ji nudijo varen pristan. Ker kri ni voda, pripadajo roke pokončnima in iskrivima ženskama, ki sta zvesti sami sebi. Skupaj radi vrtnarita in poiščeta zen na njunem idiličnem vrtičku v objemu sladkih češenj, družbo pa jima dela kosmatinec Čarli. Tu roke kaj postorijo, tu se sprostijo, spijejo kavico in se še bolj povežejo. 

Vrtičkarici

To so roke dveh prijateljic, ki čas najraje preživljata ob visokih gredah in v rastlinjaku. Tu skrbi zapustijo misli. Z velikim ponosom povesta, da je na njunih mizah večina pridelka domačega. V pristnem dolenjskem narečju znata pošteno zabentiti nad škodljivci ali muhastim vremenom. Kdo bo jima zameril? Te roke se na vrtu ob opazovanju narave vsak dan nekaj novega naučijo, svojo ljubezen pa prenašajo tudi na male ročice - vrtnarski podmladek.  

Mateja Hojnik

To so ljubeče in ustvarjalne roke, ki so naredile že 1001 DIY projekt. Navdih najdejo v naravi - v napevu ptic, v vonju pisanih cvetic, v barvitih sončnih zahodih … Te roke skrbijo za ljubek dom in zeleni balkon sredi mesta. Tu poiščejo svoj mir, tu živijo svoje sanje, najdejo zavetje. Te roke so skrbno izbrale vsak kos pohištva, vsako dekoracijo, vsak cvetlični lonček in vsako rastlino ter postavile vse na svoje mesto. Vsakič, ko se dotaknejo svojega doma, vsakič, ko svoje ideje prenesejo v resničnost, vsakič, ko posadijo novo rastlino, te roke tiho pripovedujejo zgodbo o ljubezni, vztrajnosti in povezanosti z naravo. 

Nagrajujemo vaše zgodbe


Vabimo vas, da tudi vi pokažete svojo “vrtnarsko manikuro”, ki je plod vašega predanega dela na vrtu, balkonu in okoli hiše, mi pa bomo vašo zgodbo delili. Izbrali bomo 10 parov rok, jih nagradili z OBI vrednostno kartico in zgodbo predstavili tudi drugim. To so zgodbe, ki jih želimo slišati, to so zgodbe, ki navdihujejo. Vaše zgodbe.

Več o nagradni igri.

*Nagradna igra traja do vključno 21. 4. 2024.

Spremljajte nas!

Kmalu z vami delimo nove zgodbe.

Zgodbe rok OBI ekipe

To so roke naših zaposlenih, ki vsak dan z obilo ljubezni skrbijo za rastline in polne police, da lahko vsi ostali uživamo v vrtnarjenju ter drugih opravilih v in okoli hiše. Vsaka pega, vsak žulj in košček zemlje za nohti nosi svojo zgodbo.

Tatjana, OBI Ljubljana

Te skrbne roke v OBI-ju že 22 let negujejo zelene prebivalce vrtnega oddelka. Ujeli smo jih tik - mesec dni - pred upokojitvijo! 22 x hvala za vse! Novih izzivov ne bo zmanjkalo - doma čaka te roke ogromen vrt in neskončno idej, kako ga še nadgraditi. Bolj kot je pisano, lepše je, pravi Tatjana.

Gašper, OBI Maribor

Če potrebuješ pravo orodje za svoj vrt, te bodo te roke usmerile. Po njih se pretaka mojstrovalska kri, v prostem času rezljajo, brusijo, sestavljajo in barvajo izdelke po naročilu. Gašper je najbolj ponosen na svoj delovni pult in na omare, ki jih je izdelal za frizerski salon.

Nataša, OBI Celje

Te roke so eno z naravo in so si doma ustvarile pravi raj. Obdelujejo velik vrt, sadovnjak in vinograd. Najbolj so ponosne na skalnjak, ki je velik kar 50 kvadratov in bogat z grmičevjem in trajnicami. Obožujejo ga tudi čebelice, ki so še ena Natašina strast. 

Domen, OBI Ljubljana

Te roke ti vedno priskočijo na pomoč, ko obiščeš ljubljanski vrtni oddelek. Najraje nabirajo in uživajo sočne paradižnike. Domen svoj prosti čas najraje preživlja v objemu zelenja na dolgih sprehodih v naravi.

Polona, OBI Maribor

Iz teh rok se bere zgodba o ljubezni do zemlje. Kar zemlji daš, ti stokrat povrne, pravi Polona. Njene roke tako v službi kot doma z ljubeznijo skrbijo za rastline in sadike. Najraje dajo seme v zemljo in spremljajo, kako se razvija pod njenimi skrbnimi rokami. 

Peter, OBI Celje

Te natančne roke oblikujejo čudeže iz iglavcev. Urejanje okolice je Petrova domena, vrtnarjenje pa raje prepusti boljši polovici. Če potrebuješ nasvet za okolico svojega doma, so te roke pravi naslov.

Zgodbe rok

Obiskali smo čudovite slovenske vrtove in napisali zgodbe za rokami ljudi, ki skrbijo zanje.

Petra iz Ljubljane

Sredi Ljubljane stoji zelena oaza. Na njej je hiška, ki jo je par prenovil s spoštovanjem do babičinih spominov, a z lastno vizijo. V tem raju sta do potankosti urejena zelenica in vrt, s katerega njegove roke populijo vsak plevel. Njene raje brkljajo po cvetočih in zelenjavnih gredicah, med katerimi vodijo opečnate potke narejene iz podrtih sten v hiši. Vrt je premišljen, poln harmonije in ljubezni. Je njuna sprostitev in zabava, zanju so največje zadovoljstvo sadovi nujnega dela.

 Katja iz Medvod

Katjo ujamemo med delom. Obdeluje 800 kvadratov biotsko raznovrstnega vrta, ki sta ga skupaj s še enimi predanimi rokami - partnerjevimi - gradila leta. Vrt je zanjo enciklopedija, iz katere srka znanje, je njena telovadba in ozemljitev. Številne dvignjene gredice, rastlinjak, sadno drevje in grmičevje se prepletajo v harmonično celoto. Celo kakije vzgajata na gorenjskih tleh! Vrtnarka pove, da je neprecenljivo imeti skozi celo leto polno shrambo in skrinjo domačih dobrot.

Petra iz Osolnika

Za devetimi gorami in devetimi vodami je idila postala resničnost. V objemu neokrnjene narave nas poleg Petre pozdravijo 2 dneva stari kozji mladički in psička Didi. Petra se s skrbjo za živali in z vrtnarjenjem umakne od vsakodnevnega hitenja, to ljubezen pa prenaša tudi na 6 malih ročic, ki sadijo rastline iz maminih semen. Petrinim rokam so blizu premakultura in načela biodinamike. Spisale so celo mini vrtičkarski priročnik in še naprej pišejo svojo zgodbo o naravnem in trajnostnem načinu življenja.

Peter iz Logatca

Petrovo strast do rastlin začutiš že ob stisku roke. Ob vhodu v majhen vrt nas pozdravijo japonski bananovci Musa basjoo, na brežini rastejo gozdne jagode in travniško cvetje, v skalnjaku zelišča in čemaž, povsod so Petru ljube rastline - od najbolj eksotičnih pa do pristnih domačih sort. Petrov pristop je holističen, rastline mu pomagajo razumeti cikličnost narave. Zbira sejančke s celega planeta, njegove roke pa najraje režejo potaknjence. Mami ga potencial odrezane vejice, ki v svojem končiču skriva celotno zgodovino genetskega zapisa sorte - tudi več 100.000 let zgodovine.

Marija in Franci iz Godešiča

Odprte roke Marije in Francija nas sprejmejo s kavo in svežim pecivom, nato nas popeljejo na vrt. Ta najbolj zaživi tedaj, ko se z njega sliši smeh vnučkov. Gospa Marija ureja cvetočo okolico in vrt, poln njenih doma vzgojenih sadik. Gospod Franci v rokah spretno vrti orodje in marsikaj naredi sam - tudi visoke grede in Aljažev stolp, ki je v resnici pločevinka piva. Naokrog se smuka muc Miško. Sprehod po njunem vrtu je kot potovanje skozi življenje: polno barv, vonjav in čudovitih zgodb, ki sta jih ustvarila s svojimi zlatimi rokami.

Betina iz Vnanjih Goric

Bohemski vrt v osrčju Slovenije je srce doma, v katerem se zbira povezana družina in ustvarja spomine. Betina ima elegantne roke z manikuro v barvi orhideje, a se jih ne boji umazati; dotik zemlje jo napolni z radostjo ter mirom. Na DIY šanku pozimi strežejo kuhano vino, poleti pa koktejle z domačimi zelišči. Zadnja pridobitev vrta je rastlinjak, ki so ga z veliko žuljev zgradile moževe roke. V njem že domujejo vrtnine. Naslednji projekt bo sladki kotiček z jagodičevjem, kamor bodo najraje zahajale roke 6-letnega vnučku, ki že pridno nabira vrtnarsko znanje in pridelek.

Matija iz Novega mesta

Sredi mesta se za visokim zidom odpira prostor z gredico, dvema visokima gredama in živo rumeno garnituro. Pa saj to je pravi vrt! Matija gre na vrt velikokrat le pogledat, že naslednji trenutek pa brklja med rastlinami in z njimi tudi kakšno reče. Vrt je zanj meditacija, posebej ljubo opravilo pa sajenje. Njegove roke vzgajajo tudi mikrozelenjavo, favorita sta redkev daikon in brokoli. Svoj pridelek zelo rad deli tudi z drugimi; tudi mi smo dobili vsak svojo posodico mikrozelenja za domov. 

Andrej iz Črešnjic

Pod vznožjem Trške gore nam z močnim stiskom v roke seže prijeten gospod. Nadane si slamnati klobuk, z njim se sprehodimo po z mahom poraščeni potki. Njegov vrt se razteza po bregu; s skale raste v nebo mogočen hrast in dokazuje, da narava vedno najde način, da se razvije in poskrbi zase. To filozofijo je ponotranjil tudi gospod Andrej. Ni suženj vrta, a tu strašansko uživa. Ob sončnem zahodu prijetno utrujen rad opazuje sadove svojega dela: prisluhne vrabčkom in siničkam, ki so si dom ustvarili v valilnicah, ter čebelam in čmrljem, ki se pasejo na nepokošenih travniških ivanjščicah. 

Meta iz Sela nad Polhovim Gradcem

Pot skozi gozd nas vodi do jase z leseno vikendico, ki je postala dom. Ni signala. Milina. Pozdravijo nas osem tačk in Metine roke, ki so mestni vrvež zamenjale za šelestenje listja in jasno zvezdnato nebo. Meta z veseljem poprime tudi za sekiro, da je tu toplo; zelenjavo, jagode in maline bo letos vzgajala v posodah, vrt pa bo urejala naslednje leto. A njene roke ne počivajo, skrbi namreč za džunglo, ki polni vsak kotiček doma in ki šteje več kot 200 rastlin! Tu v zelenem kraljestvu se najraje izgubi, ko se želi najti. Obožuje taščine jezike, njena najljubša rastlina pa je čudovita Anthurium Luxurias. Še en pogled na 101 odtenek zelene, vdih - izdih, potem pa nazaj v dolino.

Helena in Roman in Mirne Peči

Med bujnim okrasnim drevjem in grmičevjem brenči, valovi ali šelesti. Vrt nekoč ni bil tako bogat; Helena je poiskala navdih na Pinterestu, Roman je sledil njenim idejam in posadil grmiček tu, ona zopet drugega tam. Pri obdelavi vrta in vzgoji zelenjave se vračata k načelom babic: njene roke skrbno čuvajo stara semena volovskega srca in kmečkega paradižnika. Vsako leto vzgojijo 200 sadik in jih razdelijo med najdražje. Tudi mi smo jih dobili. Njegove roke najraje brkljajo med ameriškimi slamniki. Ko piha močan veter, jih privežejo na oporo, ko pripeka sonce, jih zaščitijo z dežniki. Njun razkošen vrt je odraz bogastva, ki ga nosita v sebi in delita z drugimi.

Zgodbe rok

Obiskali smo čudovite slovenske vrtove in napisali zgodbe za rokami ljudi, ki skrbijo zanje.

Petra, Ljubljana

Sredi Ljubljane stoji zelena oaza. Na njej je hiška, ki jo je par prenovil s spoštovanjem do babičinih spominov, a z lastno vizijo. V tem raju sta do potankosti urejena zelenica in vrt, s katerega njegove roke populijo vsak plevel. Njene raje brkljajo po cvetočih in zelenjavnih gredicah, med katerimi vodijo opečnate potke narejene iz podrtih sten v hiši. Vrt je premišljen, poln harmonije in ljubezni. Je njuna sprostitev in zabava, zanju so največje zadovoljstvo sadovi nujnega dela.

 

“Moj dan se začne in konča z razgledom na naš vrt. Občudovati ga začnem ob prvi jutranji kavi, nato ob kosilu in zaključim ob večerni pijački ob svečkah na terasi.“

Katja, Medvode

Katjo ujamemo med delom. Obdeluje 800 kvadratov biotsko raznovrstnega vrta, ki sta ga skupaj s še enimi predanimi rokami - partnerjevimi - gradila leta. Vrt je zanjo enciklopedija, iz katere srka znanje, je njena telovadba in ozemljitev. Številne dvignjene gredice, rastlinjak, sadno drevje in grmičevje se prepletajo v harmonično celoto. Celo kakije vzgajata na gorenjskih tleh! Vrtnarka pove, da je neprecenljivo imeti skozi celo leto polno shrambo in skrinjo domačih dobrot.

"Narava ti ponuja vse, samo naučiti se moraš to prepoznati."

Petra, Ljubljana

Sredi Ljubljane stoji zelena oaza. Na njej je hiška, ki jo je par prenovil s spoštovanjem do babičinih spominov, a z lastno vizijo. V tem raju sta do potankosti urejena zelenica in vrt, s katerega njegove roke populijo vsak plevel. Njene raje brkljajo po cvetočih in zelenjavnih gredicah, med katerimi vodijo opečnate potke narejene iz podrtih sten v hiši. Vrt je premišljen, poln harmonije in ljubezni. Je njuna sprostitev in zabava, zanju so največje zadovoljstvo sadovi nujnega dela.

 

“Moj dan se začne in konča z razgledom na naš vrt. Občudovati ga začnem ob prvi jutranji kavi, nato ob kosilu in zaključim ob večerni pijački ob svečkah na terasi.“

Katja, Medvode

Katjo ujamemo med delom. Obdeluje 800 kvadratov biotsko raznovrstnega vrta, ki sta ga skupaj s še enimi predanimi rokami - partnerjevimi - gradila leta. Vrt je zanjo enciklopedija, iz katere srka znanje, je njena telovadba in ozemljitev. Številne dvignjene gredice, rastlinjak, sadno drevje in grmičevje se prepletajo v harmonično celoto. Celo kakije vzgajata na gorenjskih tleh! Vrtnarka pove, da je neprecenljivo imeti skozi celo leto polno shrambo in skrinjo domačih dobrot.

"Narava ti ponuja vse, samo naučiti se moraš to prepoznati."

Petra, Ljubljana

Sredi Ljubljane stoji zelena oaza. Na njej je hiška, ki jo je par prenovil s spoštovanjem do babičinih spominov, a z lastno vizijo. V tem raju sta do potankosti urejena zelenica in vrt, s katerega njegove roke populijo vsak plevel. Njene raje brkljajo po cvetočih in zelenjavnih gredicah, med katerimi vodijo opečnate potke narejene iz podrtih sten v hiši. Vrt je premišljen, poln harmonije in ljubezni. Je njuna sprostitev in zabava, zanju so največje zadovoljstvo sadovi nujnega dela.

 

“Moj dan se začne in konča z razgledom na naš vrt. Občudovati ga začnem ob prvi jutranji kavi, nato ob kosilu in zaključim ob večerni pijački ob svečkah na terasi.“

Katja, Medvode

Katjo ujamemo med delom. Obdeluje 800 kvadratov biotsko raznovrstnega vrta, ki sta ga skupaj s še enimi predanimi rokami - partnerjevimi - gradila leta. Vrt je zanjo enciklopedija, iz katere srka znanje, je njena telovadba in ozemljitev. Številne dvignjene gredice, rastlinjak, sadno drevje in grmičevje se prepletajo v harmonično celoto. Celo kakije vzgajata na gorenjskih tleh! Vrtnarka pove, da je neprecenljivo imeti skozi celo leto polno shrambo in skrinjo domačih dobrot.

"Narava ti ponuja vse, samo naučiti se moraš to prepoznati."

Spremljajte nas!

Kmalu z vami delimo nove zgodbe.

Babi Tončka

Ene krasijo drzni nohti voditeljice, kolumnistke in komedijantke, ki jo lahko trenutno spremljate v gostujočih predstavah po Sloveniji in v TV showu. Druge objemajo hčer in povsod vidijo delo, predvsem pa ji nudijo varen pristan. Ker kri ni voda, pripadajo roke pokončnima in iskrivima ženskama, ki sta zvesti sami sebi. Skupaj radi vrtnarita in poiščeta zen na njunem idiličnem vrtičku v objemu sladkih češenj, družbo pa jima dela kosmatinec Čarli. Tu roke kaj postorijo, tu se sprostijo, spijejo kavico in se še bolj povežejo.

Babi Tončka

To so roke dveh prijateljic, ki čas najraje preživljata ob visokih gredah in v rastlinjaku. Tu skrbi zapustijo misli. Z velikim ponosom povesta, da je na njunih mizah večina pridelka domačega. V pristnem dolenjskem narečju znata pošteno zabentiti nad škodljivci ali muhastim vremenom. Kdo bo jima zameril? Te roke se na vrtu ob opazovanju narave vsak dan nekaj novega naučijo, svojo ljubezen pa prenašajo tudi na male ročice - vrtnarski podmladek.

Babi Tončka

To so ustvarjalne roke, ki so naredile že 1001 DIY projekt. Navdih najdejo v naravi - v napevu ptic, v vonju pisanih cvetic, v barvitih sončnih zahodih … Te roke skrbijo za ljubek dom in zeleni balkon sredi mesta. Tu poiščejo svoj mir, tu živijo svoje sanje, najdejo zavetje. Te roke so skrbno izbrale vsak kos pohištva, vsako dekoracijo, vsak cvetlični lonček in vsako rastlino ter postavile vse na svoje mesto. Vsakič, ko se dotaknejo svojega doma, vsakič, ko svoje ideje prenesejo v resničnost, vsakič, ko posadijo novo rastlino, te roke tiho pripovedujejo zgodbo o ljubezni, vztrajnosti in povezanosti z naravo.

Ponudba velja od od 1. do 29. februarja 2024, oziroma do razprodaje zalog.

** Navedena razpoložljivost prikazuje razpoložljivost v trgovini OBI, izbrani pod „moja trgovina“. Če je izdelek na voljo tudi na spletu, je cena navedena za spletno naročilo zavezujoča za spletni nakup. Dejanska cena v pod „moja trgovina“ izbrani trgovini OBI lahko od navedene cene za spletno naročilo odstopa.

Vse cene so v EUR vključeno z DDV. Cene ne vključujejo stroškov, povezanih z dostavo izdelkov pri spletnih naročilih.
RRP = priporočena maloprodajna cena proizvajalca.

Izdelki, označeni s TOP CENO, so izdelki iz prodajnega asortimana OBI, ki imajo po izboru OBI-ja najboljše razmerje med kakovostjo in ceno.

* Cene in razpoložljivost odsevajo trenutno ceno in razpoložljivost v pod “moja trgovina” izbrani trgovini OBI. Če je izdelek možno naročiti na spletu, velja cena prikazana za spletno naročilo.

zapri ✕

Are Your Sure?

Exit