Gradnja lesene terase
korak za korakom

Varčne sijalke – tako najdete pravo

Zadnja posodobitev: 28.09.2022 | Čas branja: 6 minut | Piše: Uredništvo OBI

Zadnja posodobitev: 21.03.2022 | Čas branja: 5 minut | Piše: Uredništvo OBI

Sledeča navodila opisujejo korak za korakom, kako sestaviti leseno teraso na peščeni podlagi – vključno s podkonstrukcijo in polaganjem desk pa vse do namestitve zaključnih profilov.

Tukaj si preberite, kako privarčujete energijo z varčnimi sijalkami in kako izbrati prave. V teh nasvetih in trikih primerjamo življenjsko dobo in svetlost sijalk z njihovimi prednostmi.

Vedno je najprej potrebna podlaga, na katero se namesti podkonstrukcija, da lahko nanjo položimo lesene terasne deske. 

Namig: Posamezni koraki lahko v podrobnostih odstopajo od teh navodil. Zato priporočamo, da za vaš osebni projekt upoštevate specifična navodila za polaganje.

 

Zakaj z varčno sijalko sploh privarčujemo?

V primerjavi s klasično žarnico porabi varčna sijalka pri enaki svetilnosti in desetkrat daljši življenjski dobi do 80 % manj električne energije. S kompaktno fluorescenčno sijalko kljub višji nabavni ceni tako prihranite električno energijo in s tem denar.

V običajno žarnico je vgrajena žička, ki žari s pomočjo električnega toka. Varčna sijalka vsebuje plin, ki ga elektrika vzbudi. Vzbuditev ustvarja UV-svetlobo, ki je človeku sicer nevidna in ki aktivira fluorescenčno snov v tako imenovani kompaktni fluorescenčni sijalki, ki nato oddaja vidno svetlobo.

V spletni trgovini OBI poiščite veliko izbiro izdelkov

V SPLETNO TRGOVINO

Koliko vatov moči ima varčna sijalka?

V primerjavi s starimi žarnicami imajo varčne sijalke pri enaki svetilnosti bistveno manjšo moč. To pomeni, da porabijo tudi bistveno manj električne energije. Na primer energijsko varčna sijalka z močjo 7 W do 8 W je približno enakovredna žarnici z žarilno nitko z močjo 40 W, varčna sijalka z močjo 11 W je približno enaka žarnici z žarilno nitko z močjo 60 W, varčna sijalka z močjo 14 W do 20 W pa ima približno enako svetilnost kot 75-vatna žarnica z žarilno nitko.

Dodatna prednost: Ker se varčne sijalke manj segrevajo, lahko za večjo svetilnost v grlo luči, ki navaja največjo dovoljeno moč 40 W, privijete tudi 20-vatno varčno sijalko.

Oblike varčnih sijalk

Varčne sijalke so na voljo v različnih oblikah in velikostih. Poleg tradicionalne oblike žarnice so na voljo tudi palične in spiralne sijalke ter reflektorske sijalke.

Paličaste varčne sijalke

Varčne sijalke so na voljo v različnih oblikah in velikostih. Poleg tradicionalne oblike žarnice so na voljo tudi palične in spiralne sijalke ter reflektorske sijalke.

Spiralni modeli

Varčne sijalke so na voljo v različnih oblikah in velikostih. Poleg tradicionalne oblike žarnice so na voljo tudi palične in spiralne sijalke ter reflektorske sijalke.

Reflektorske varčne sijalke

Reflektorske sijalke se zaradi svoje svetle in jasne svetlobe večinoma uporabljajo v stropnih reflektorjih. Te sijalke predstavljajo ekonomično alternativo halogenskim sijalkam. Varčne sijalke porabijo manj električne energije kot primerljive halogenske sijalke, hkrati pa proizvajajo tudi manj toplote.

Svečke, hruške in krogle

Poleg paličastih in spiralnih energijsko varčnih sijalk obstajajo tudi druge oblike, ki jih lahko uporabite za individualno oblikovanje razsvetljave v vašem domu. Varčne sijalke v obliki svečk so na primer idealne za lestence ali njim podobne svetilke, medtem ko je klasična hruškasta oblika klasične žarnice idealna za različne vrste razsvetljave, kot so namizne svetilke, kuhinjske luči ali zunanje svetilke.

Kroglaste sijalke nudijo podoben obseg uporabe kot klasične hruškaste oblike, čeprav so te varčne sijalke pogosto nekoliko bolj kompaktne in se zato dobro prilegajo majhnim svetilkam ali svetlobnim verigam.

Barva svetlobe varčnih sijalk

Varčne sijalke so na voljo v različnih oblikah in velikostih. Poleg tradicionalne oblike žarnice so na voljo tudi palične in spiralne sijalke ter reflektorske sijalke.

Ekstra tople bele varčne sijalke

Z nizko barvno temperaturo, manjšo od 2.700 K, so ekstra tople bele sijalke primerljive z običajno toplo in prijetno svetlobo klasičnih žarnic. Ta barva svetlobe je primerna predvsem za osvetljevanje spalnic in uporabo v manjših namiznih svetilkah.

Topla bela barva svetlobe

Topla bela barva svetlobe (2.700 K do 3.300 K) širi prijetno vzdušje, ne da bi postala utrujajoča tudi po več urah izpostavljenosti. Varčne sijalke s to barvo svetlobe so idealne za osvetlitev vaših bivalnih prostorov.

Nevtralno bele sijalke

Varčne sijalke z nevtralno belo barvo svetlobe (3.300 K do 5.300 K) ustvarjajo stvarno in trezno vzdušje, zaradi česar so primerne tako za kuhinje kot tudi delovne in kletne prostore.

Dnevno bele varčne sijalke

Ta barva svetlobe (več kot 5.300 K) širi precej hladno, močno svetlobo. To barvo svetlobe uporabljajte predvsem v kleteh ali temnih prostorih, kjer ni dnevne svetlobe in je potrebna izjemna raven svetlosti.

Odstranjevanje – samo med posebne odpadke

Ko varčna sijalka po mnogih urah izzveni, jo je treba ustrezno zavreči. Varčne sijalke vsebujejo delce živega srebra, zato sodijo med nevarne odpadke tako kot ostale fluorescenčne sijalke in LED-sijalke. Obstajajo različne možnosti za odstranjevanje varčnih sijalk in LED-svetlobnih virov:

  • Odlagališče: varčne sijalke in LED-sijalke odložite na najbližjem odlagališču.
  • Center za recikliranje: večina centrov za recikliranje sprejema tudi energetsko varčne sijalke in LED-sijalke.
  • Servis za vračila: nekatera podjetja za recikliranje ponujajo posebne storitve vračil.
  • Odslužene sijalke sprejemamo tudi v naših trgovinah

Pokvarjena sijalka – kaj storiti?

Varčne sijalke so v primerjavi s klasičnimi žarnicami sorazmerno robustne. Kljub temu pa lahko sijalka poči.

Ker beli premaz sijalk vsebuje živo srebro, priporočamo previdnost. Živo srebro pri sobni temperaturi izhlapi in se sprosti v zrak. Vendar pa je skupna vsebnost živega srebra precej nizka.

V primeru sprostitve v zrak prostore hitro in temeljito prezračite. Nato drobce odvrzite med nevarne odpadke.

Nasvet: alternativne sijalke namesto živega srebra vsebujejo zlitino živega srebra, ki ne hlapi v zrak. Kljub temu pa sta pomembna temeljito čiščenje in ustrezna odstranitev.

Ali pa vendarle LED?

Dobra alternativa varčni sijalki je tehnologija LED, in sicer predvsem glede energetske učinkovitosti in življenjske dobe v urah. LED je okrajšava za angleški izraz "light-emitting diode", kar pomeni "dioda, ki oddaja svetlobo". LED-sijalke skoraj nikoli ne utripajo in jih je mogoče prilagodljivo uporabljati tako v zaprtih prostorih kot na prostem.

V nekaterih primerih pa je uporaba cenejših varčnih sijalk vendarle lahko varčnejša in okolju prijaznejša. Poleg tega pa LED-diod v vsaki svetilki ni mogoče zamenjati. V nasprotju s tem so varčne sijalke primerne za katero koli vrsto svetilke ali luči.

Poiščite veliko izbiro LED-sijalk v spletni trgovini OBI 

zapri ✕

Are Your Sure?

Exit