Peka steaka v le 5 minutah 

Zadnja posodobitev: 19.05.2023 | Čas branja: 2 minuti | Piše: Uredništvo OBI

Zadnja posodobitev: 21.03.2022 | Čas branja: 5 minut | Piše: Uredništvo OBI

Sledeča navodila opisujejo korak za korakom, kako sestaviti leseno teraso na peščeni podlagi – vključno s podkonstrukcijo in polaganjem desk pa vse do namestitve zaključnih profilov.

OBI-jeva navodila vam bodo pokazala, kako speči popoln steak s hrustljavo skorjo in na kaj morate paziti pri pripravi v keramičnem žaru.

Vedno je najprej potrebna podlaga, na katero se namesti podkonstrukcija, da lahko nanjo položimo lesene terasne deske. 

Namig: Posamezni koraki lahko v podrobnostih odstopajo od teh navodil. Zato priporočamo, da za vaš osebni projekt upoštevate specifična navodila za polaganje.

 

Kazalo

  1. Video navodila – Kako speči popoln steak v 5 minutah

     

  2. Pot do popolnega steaka

Video navodila – Kako speči popoln steak v 5 minutah

Z ogledom videa soglašate s prenosom podatkov na Youtube. Za Youtubovo obdelavo podatkov so pristojni njihovi namigi o varstvu podatkov.

Več informacij

Pot do popolnega steaka

Za pravilno pripravo steaka sta potrebna dva preprosta koraka. Meso je treba na visoki temperaturi močno popeči in nato pustiti stati. Za najboljše rezultate je koristna uporaba posebnega žara za steake. To je keramični žar z zgornjim gretjem, temperaturami do 800 °C, v katerega se da meso potisniti kot v pečico.

Namig: pri peki pazite na varnost. Posode se v keramičnem žaru zelo segrejejo. Najbolje, da nosite rokavice s plastjo teflona, da lahko posode primete. Pazite tudi na sosede, da jih ne motite z nastajajočim dimom.

Priprava

  • Vzemite meso iz hladilnika vsaj 30 minut pred pripravo. Temperatura mesa naj bo pred peko približno enaka zunanji temperaturi.
  • Steaka ne potolcite, temveč ga le malo oblikujte z roko. Tako zaščitite fina vlakna v mesu.
  • Pred peko steak popivnajte do suhega.

Namig: steake začinite šele po peki. Za to je posebej primerna groba sol.

Pri pripravi ravnajte tako:

  • Najprej prižgite plinski žar. Pri tem vam ni treba plinske jeklenke takoj naviti do konca. Počakajte nekaj minut, da je žar na ustrezni temperaturi.
  • Potisnite meso na žar in ga močno popecite. Točna lega steaka na žaru je odvisna od debeline mesa. Naj bo blizu gorilnika, se pa ga ne sme dotikati. Pri steaku debeline 2 do 3 cm je dovolj 30 do 40 s peke na stran.
  • Steak nato premaknite na spodnji del žara v t. i. »območje mirovanja« in spodaj pristavite posodo za lovljenje maščobe. Z drugo posodo pokrijte steak kot zaščito pred temperaturo, da se lahko v miru kuha. Zato potrebuje, odvisno od debeline, med 30 in 60 s. Temperatura naj znaša nekje 50 °C.
  • Za popolno skorjo postavite meso še enkrat za 5 do 10 s na stran na gornji del žara pod gorilnik. Tako nastane okusna aroma.
  • Odstranite steak z žara in ga pustite malo ohladiti. Tako se sokovi še enkrat porazdelijo. Zarežite vanj in preverite, ali je pripravljen po vaših željah.
  • Meso začinite s soljo in poprom. Za temno meso kot govedino, svinjino ali ovčetino je dober tudi rožmarin.

Namig: od temperature 65 °C naprej je meso že »well done«, torej prepečeno. Da meso ohrani rožnato sredico, naj meso te temperature ne preseže.

V spletni trgovini OBI poiščite veliko izbiro izdelkov

V spletno trgovino

Ujemajoči se žari za popoln zrezek

zapri ✕

Are Your Sure?

Exit