Gradnja lesene terase
korak za korakom

Peka s plinskim žarom

Zadnja posodobitev: 03.05.2023 | Čas branja: 8 minut | Piše: Uredništvo OBI

Zadnja posodobitev: 21.03.2022 | Čas branja: 5 minut | Piše: Uredništvo OBI

Peka s plinskim žarom je vedno bolj priljubljena. Plinski žar je hitro pripravljen in z ustrezno opremo omogoča različne načine peke. Ti namigi vam bodo pomagali pri izbiri pravega žara in pri prvih jedeh.

Peka s plinskim žarom je vedno bolj priljubljena. Plinski žar je hitro pripravljen in z ustrezno opremo omogoča različne načine peke. Naslednji nasveti vam bodo pomagali pri izbiri pravega žara in pri pripravi prvih jedi.

Vedno je najprej potrebna podlaga, na katero se namesti podkonstrukcija, da lahko nanjo položimo lesene terasne deske. 

Namig: Posamezni koraki lahko v podrobnostih odstopajo od teh navodil. Zato priporočamo, da za vaš osebni projekt upoštevate specifična navodila za polaganje.

 

Kako se pravilno peče na žaru s plinom?

Za uspešno peko s plinom je ključna izbira plinskega žara, ki ustreza vam in vašim željam. Rešetke morajo biti primerno velike in gorilniki morajo omogočati optimalno pripravo mesa, rib, zelenjave ali pice. Temperatura igra pomembno vlogo. Preden začnete denimo s peko mesa ali zelenjave, opravite hiter varnostni pregled in preverite cevi, plinsko jeklenko ter gorilnike. Če je vse v redu, se lahko posvetite hrani in se odločite za ustrezen način peke:


•    Je treba hrano počasi peči?
•    Naj ima meso skorjico?


Ko ste se odločili za način peke, določite čas peke, temperaturo in ali bi pekli na neposrednem ali posrednem ognju. Ta dva načina sta različno primerna odvisno od mesa, zelenjave ali druge hrane. Za razliko od navadnih žarov na oglje ali električnih žarov lahko na večini plinskih žarov brez težav pečete na posrednem ognju – lahko tudi cvrete, dušite ter počasi kuhate. Pri peki s plinom nastane tudi komaj kaj dima. Vseeno pa lahko s sekanci za dimljenje z zaprtim pokrovom meso tudi prekadite.

Odkrijte visokokakovostne žare priznanih proizvajalcev.

Prednosti plinskega žara

  • Hitro segrevanje (prib. 10 min)
  • Ni potrebno dodatno oglje
  • Preprosto nastavljanje temperature
  • Bolj zdrava peka z manj dima
  • Preprosto čiščenje

Slabosti plinskega žara

  • Večja investicija
  • S plinom povzročen plamen, ni »pravi ogenj«

Kako deluje plinski žar?

Pri plinskih žarih poznamo več različne opreme. Tukaj je pregled funkcij. 

Sestava plinskega žara

Pri plinskem žaru se plin iz jeklenke preko sistema cevi dovaja v žar, kjer se prižge, gorilniki pa vzdržujejo plamen. Več tako nastalih plamenov segreje rešetke in hrano. Pod gorilnikom je pri veliko modelih posoda z vodo za lovljenje maščobe, da jo preprosteje odstranimo.

Pravi plin za žar

Splača se imeti pri roki tudi rezervno jekleno, da je žar vedno pripravljen.

Za plinski žar sta ustrezna Propan in Butan. Jeklenke so na voljo od 5 do 11 kg. Za nekatere žare so ustrezne tudi mešanice tekočih plinov. Te mešanice gorijo, kot propan, pri do –30 °C in so tako tudi pozimi uporabne. Butan recimo pod 0 °C ne gori.

Količina porabljenega plina je odvisna od zmogljivosti žara, torej od kilovatov (kW). Povprečna poraba pri 1kW je 100 g plina/uro. Žar z 12 kW porabi pri polni obremenitvi približno 1.200 g plina/uro. To pomeni, da 5-kg jeklenka pri takem modelu zadošča za približno 4 ure pri polni obremenitvi.

Kateri plinski žar je pravilen?

Izbira pravilnega žara ni vedno preprosta, saj je izbire veliko. Ti namigi vam bodo pomagali pri odločitvi.

Najdite ustrezen žar v OBI-jevi spletni trgovini.

Najpomembnejše razlike pri plinskih žarih

Številni modeli plinskih žarov se med seboj razlikujejo po velikosti, materialu in opremi. Posebej pomembno je število glavnih gorilnikov, teh je namreč lahko od enega do šest. Tudi material gorilnikov se razlikuje od žara do žara. Poznamo gorilnike iz nerjavečega jekla, aluminiziranega jekla, litega železa in keramike. Glavni gorilniki na sredini so v glavnem podolgovati gorilniki iz legiranega jekla. Obstajajo tudi modeli s stranskimi gorilniki, ki so delno iz keramike. Več gorilnikov ima žar, toliko več možnosti je za pripravo hrane. Različne nastavitve gorilnikov omogočajo različna temperaturna območja. Rešetke  so lahko iz litega železa ali jekla (s plastjo emajla ali brez nje).

Podolgovat gorilnik

Izbira pravega žara

Poleg proračuna je pomembno vprašanje pri izbiri žara tudi razpoložljiv prostor. Pred tem tudi premislite, kaj nameravate na žaru pripravljati. Boste pekli meso, kot recimo steake ali hrenovke? Želite tudi ohranjati temperaturo hrane? Bi na žaru kuhali zelenjavo ali pekli pice? Več kot si na žaru želite početi, toliko bolj vsestranski naj bo vaš izbran model. To vpliva predvsem na velikost površine za peko in opremljenosti gorilnikov.

Pred začetkom uporabe

Peka s plinom ni zahtevna. A preden začnete uporabljati plinski žar, je treba paziti na določene stvari.

Varnost je na prvem mestu

Pred prvim zagonom žara preverite vse plinske priključke, da plin nikjer ne uhaja. Pri tem so tesnilni spreji v veliko pomoč. Ti spreji z mehurčki signalizirajo, ali kako tesnilo ali drugo ročno nameščeno mesto pušča. Za to preverjanje lahko uporabite tudi milnico. Če se pri preverjanju pojavijo mehurčki, žara več ne uporabljajte, dokler ni vse dovolj tesno ali so pokvarjeni deli zamenjani.

Vir: Jamestown

Prva peka

Večina proizvajalcev priporoča premaz rešetk z jedilnim oljem pred prvo uporabo, da počasneje rjavijo in se umažejo. A uporabite le malo olja, da ne kaplja v plamen. Ta postopek lahko kdaj pa kdaj tudi ponovite.

Pustite žar pred prvo uporabo malce goreti, da se izžgejo vsi ostanki proizvodnje, preden položite nanj hrano.

Kako se posredno peče s plinom?

Na žaru je možno peči na različne načine, odvisno od hrane: Tukaj razlikujemo med peko na neposrednem in posrednem ognju.

Tako se pazljivo kuha

Pri neposredni peki je hrana, kot pri običajnem žaru na oglje, neposredno na plamenu. Pri posredni peki pa je hrana tako postavljena, da jo vročina obdaja s strani. Prav tako je pokrov zaprt. Tako se vročina odbija od sten pokrova. Posredna peka je prizanesljivejša metoda za pripravo mesa ali zelenjave, je pa tudi koristna za natrgano svinjino, rebrca ali losos.

Neposredna peka je kot pri žaru na oglje primerna za »hitreje pripravljeno« hrano, s časom kuhanja pod 30 min, denimo za hrenovke. Posredno peko na plinskem žaru ali žaru na oglje lahko tudi uporabite za ostro popeko steakov ali burgerjev. Temperature se pri plinskih žarih gibljejo med 250 in 300 °C pri zaprtem pokrovu.

S prižiganjem in ugašanjem različnih gorilnikov lahko posredno in neposredno peko med seboj dobro kombinirate: Pri tej metodi je le ena stran rešetke pod ognjem. Tako nastaneta na žaru dve temperaturni območji. Na vročem območju se hrana peče neposredno od spodaj. Nato se prestavi na drugo stran in se lahko na posredni vročini počasi popeče do konca. Temperature se gibljejo med 250 in 300 °C ter med 180 in 220 °C pri posredni peki pri zaprtem pokrovu.

Popoln steak

Tako se speče T-bone steak (600 g)

1. Na segretem žaru pri približno 200 °C in zaprtem pokrovu pecite približno 6 minut na vsaki strani.

2. Nato zmanjšajte temperaturo na približno 100 °C in še kuhajte kakih 12 minut.

3. Naj steak 5 minut miruje, preden ga postrežete.

Nega in čiščenje plinskega žara

Vsake rešetke se čistijo drugače. Poznamo posebne žičnate krtače z medeninastimi ščetinami, ki so primerne za čiščenje rešetk. Krtače z jeklenimi ščetinami in agresivna čistila rešetkam škodijo. Po čiščenju še rešetke namažite z jedilnim oljem. Ostale dele žara lahko nato očistite z gobo in čistilom.

zapri ✕

Are Your Sure?

Exit