Gradnja lesene terase
korak za korakom

Kako pravilno odstraniti božično drevo

Zadnja posodobitev: 25. 10. 2022 | Čas branja: 4 minute | Piše: Uredništvo OBI

Zadnja posodobitev: 21.03.2022 | Čas branja: 5 minut | Piše: Uredništvo OBI

Sledeča navodila opisujejo korak za korakom, kako sestaviti leseno teraso na peščeni podlagi – vključno s podkonstrukcijo in polaganjem desk pa vse do namestitve zaključnih profilov.

Božič je mimo, a kaj storiti z drevescem? Božično drevo lahko uporabite kot krmo za živali, lubje na vrtu ali pa ga preprosto odložite v centru za recikliranje - obstaja več načinov, kako božično drevo odstraniti, da bo po praznikih še vedno služilo nekemu namenu.

Vedno je najprej potrebna podlaga, na katero se namesti podkonstrukcija, da lahko nanjo položimo lesene terasne deske. 

Namig: Posamezni koraki lahko v podrobnostih odstopajo od teh navodil. Zato priporočamo, da za vaš osebni projekt upoštevate specifična navodila za polaganje.

 

Katere so možnosti odstranitve božičnega drevesa?

Božični prazniki so mimo, božično drevo izgublja iglice, vi pa ne veste, kaj bi z njim?. V Sloveniji se božično drevo odstrani najpozneje do 6. januarja, na svete tri kralje. Toda kaj storiti z njim? Ena od preprostih možnosti je, da drevo odvržemo med organske odpadke ali ga prevzame komunalna služba za odvoz odpadkov. Če pa imate svoj vrt, lahko božično drevo še vedno uporabljate na številne načine, na primer kot zastirko ali zaščito rastlin pred zmrzaljo. In ali ste vedeli, da lahko svoje drevo celo podarite živalskemu parku ali konjerejcu? Predstavili vam bomo pregled vseh možnosti odstranitve božičnega drevesa.

Odstranitev božičnega drevesa v zabojnik za organske odpadke

Najpreprostejša možnost je božično drevo zavreči med organske odpadke. Vsaka občina ima pri tem svoje predpise, zato se morate o tem vedno prej pozanimati. Drevesce razrežite na manjše kose. Najbolje je, da drevesce odpelje komunalna služba za odvoz odpadkov.

Ponovna uporaba na vrtu

Če bi božično drevo raje porabili sami in ne želite obiskati centra za recikliranje ali zbirnega centra, ga lahko z vrtnim drobilnikom sesekljate in predelate v zastirko, ki jo lahko odlično uporabite na svojem vrtu. Zastirka poskrbi, da se občutljive okrasne rastline na vašem vrtu ne izsušijo. 

To storite tako, da božično drevo nasekljate na dokaj majhne kose in nato sekance za nekaj mesecev hranite na suhem mestu. Nato lahko zastirko v majhnih količinah uporabite za svoj kompost in za okrasne rastline, kot so rododendroni in hortenzije. 

Veje vašega božičnega drevesa so med drugim primerne tudi kot zaščita pred zmrzaljo za občutljive rastline – odžagajte ali odrežite večje veje in jih uporabite za prekrivanje korenin ali celih rastlin na vašem vrtu, na primer vrtnic. Pri tem pa ne smete pustiti, da se vaše božično drevo popolnoma posuši. Namesto tega ga za nekaj časa postavite na prosto, na zaščiteno mesto.

Ustrezen drobilnik poiščite v spletni trgovini OBI. 

Preverite ponudbo

Uporaba vej za dekoracijo

Če bi radi zimsko razpoloženje v svojem domu ohranili še nekoliko dlje in božičnega drevesca ne želite zavreči kot odpadek , lahko dele vašega božičnega drevesa uporabite tudi kot okraske. Enostavno odlomite nekaj večjih in manjših vej ter jih položite v posodo ali vazo - več vej lahko na primer povežete skupaj in jih obesite na steno ali pa nekaj manjših vej aranžirate z laterno.

Božično drevo kot hrana za živali

Marsikateri živalski park ali konjerejec bi bil vesel manjše donacije krme v obliki starega božičnega drevesa. Vsekakor pa se pri teh prej pozanimajte, ali imajo po tem sploh potrebo. Konji so zmeraj veseli avtohtonih smrek in jelk, ki jih lahko grizljajo – vendar pa kavkaške jelke niso primerne za krmo. Če želite svoje drevo podariti za ta namen, se prepričajte, da ste kupili ekološko božično drevo in ga tudi temeljito očistili okrasnega materiala. Prav tako ne smete uporabljati bleščic in drevesa škropiti z okrasnim sprejem.

Vprašanja in odgovori o odstranitvi božičnega drevesa

Kako se odstrani božično drevo?

Glede na občino lahko božično drevo odvržete v zabojnik za organske odpadke. Vendar se najprej pozanimajte o veljavnih predpisih. Veje lahko uporabite tudi za zaščito pred zmrzaljo in jih položite na rastline. Če želite božično drevo odstraniti kot odpadek, ga lahko običajno odnesete v lokalne centre za recikliranje ali zbirne centre.

V katere odpadke se odloži smreka?

Odvisno od občine lahko smreko po božiču odvržete v zabojnik za organske odpadke, pod pogojem, da na njej ni božičnih okraskov ali žic. Vendar to ni dovoljeno povsod. Lahko jo tudi odložite na zbirnih mestih.

Najem namesto nakupa

Potrebujete stroj samo enkrat? Tovrstne stroje lahko najamete prek storitve izposoje orodja OBI.

zapri ✕

Are Your Sure?

Exit