Načrtovanje razsvetljave – koncepti za vsak prostor

Zadnja posodobitev: 07. 09. 2023 | Čas branja: 6 minut | Piše: Uredništvo OBI

Zadnja posodobitev: 21.03.2022 | Čas branja: 5 minut | Piše: Uredništvo OBI

Sledeča navodila opisujejo korak za korakom, kako sestaviti leseno teraso na peščeni podlagi – vključno s podkonstrukcijo in polaganjem desk pa vse do namestitve zaključnih profilov.

Pri načrtovanju razsvetljave v hiši upoštevajte zahteve različnih prostorov. Tukaj lahko izveste, kako izbrati pravo barvo in jakost svetlobe, katere koncepte osvetlitve uporabljate in katere sijalke so primerne.

Vedno je najprej potrebna podlaga, na katero se namesti podkonstrukcija, da lahko nanjo položimo lesene terasne deske. 

Namig: Posamezni koraki lahko v podrobnostih odstopajo od teh navodil. Zato priporočamo, da za vaš osebni projekt upoštevate specifična navodila za polaganje.

 

Svetlobni koncepti za vsak prostor

Svetloba vpliva na dobro počutje in razpoloženje. S pravilno osvetlitvijo lahko povečate dobro počutje v prostoru. Načrtovanje razsvetljave se ne nanaša na izbiro svetilk, temveč na načrtovanje pravilne osvetlitve prostora in razdelitve na območja. Velikost prostora, različne uporabnosti, pa tudi oprema s pohištvom in drugimi oblikovalskimi elementi vplivajo na načrtovanje razsvetljave v hiši. Tudi položaj svetilk je pomemben dejavnik pri oblikovanju razsvetljave.

Koncepte razsvetljave uresničite s kombinacijo osnovne razsvetljave, conske razsvetljave in razpoloženjske osvetlitve.

Osnovna razsvetljava

Osnovna razsvetljava zagotavlja osvetlitev prostora in služi za orientacijo. Pogosto se izvaja s stropno svetilko ali tirnim sistemom z več svetili. Hodniki, stopnice ali vhodi na prostem so osvetljeni z osnovno razsvetljavo.

Poleg tega je življenjski prostor potopljen v enakomerno svetlobo z osnovno osvetlitvijo. Če je mogoče zatemniti luči, je večerno sproščanje ali gledanje televizije v dnevni sobi prijetnejše.

Conska razsvetljava

Conska razsvetljava poudarja posamezna območja v prostoru ali usmerja pogled na določene predmete. Osvetlitev delovnega mesta za optimalno delovno vzdušje se na primer izvaja s poudarjeno osvetlitvijo.

Pri tem igra pomembno vlogo tudi pravilna postavitev svetlobnega vira ter količina svetlobe in morebiti naravna svetloba skozi okna v prostoru. Reflektorji so odličen način za boljšo osvetlitev določenih območij. Viseča svetilka nad jedilno mizo bo ustvarila prijetno vzdušje tudi med obrokom in dopolnjevala svetlobo prostora.

Razpoloženjska razsvetljava

Z uporabo razpoloženjske svetlobe se ustvarjajo poudarki v prostoru ter poudarja domačnost prostora. Svetila za razpoloženje so pogosto namizne svetilke, stoječe svetilke ali svetlobne verige, ki svetijo v topli ali topli beli svetlobi.

Laterne ali sodobna razsvetljava dodatno služi za dekoracijo. Razpoloženjske luči tako služijo bolj dekorativni razsvetljavi kot osvetlitvi prostora.

Veliko izbiro notranjih svetilk najdete v spletni trgovini OBI.

Načrtovanje razsvetljave pri novogradnji

Če načrtujete gradnjo nove hiše, razmislite o konceptih razsvetljave v hiši že v zgodnji fazi gradnje. Skupaj z načrtovanjem električne napeljave določite položaj stikal za luči, vtičnic za svetilke in priključkov za stropne svetilke. Tudi vgradne reflektorje in reflektorje, potopljene v strop, je treba upoštevati že pri grobi gradnji.

Premišljena zasnova razsvetljave realizira optimalno osvetlitev prostorov in vsak prostor umesti v ustrezno svetlobo.

Načrtovanje razsvetljave v kuhinji

V kuhinji se pri različnih svetlobnih pogojih kuha ter pripravlja hrano zjutraj, opoldne ali zvečer. Enakomerno razporejene spot svetilke na stropu zagotavljajo dobro osnovno osvetlitev kuhinje.

Delovna površina si zasluži posebno pozornost pri osvetlitvi. Če ima kuhinja viseče omarice, namestite luči pod njimi, da osvetlite delovno površino. Moč osnovne osvetlitve mora biti približno 500 luksov (lumni na kvadratni meter).

Otok za kuhanje osvetljujete z visečimi svetilkami, ki so nameščene na ustrezni višini. So tudi dekorativni element, ki ga lahko uskladite s preostalim prostorom. S pisanimi LED-trakovi osvetlite omare ali okrasne letve. Rumena, oranžna ali rdeča na primer spodbujajo tek.

Jedilnica v kuhinji mora biti tudi dobro osvetljena. Uporabite žarnice z nevtralno belo barvo svetlobe (od 3.300 do 5.300 kelvinov) in namestite visečo svetilko na sredino jedilne mize.

Osvetlitev v dnevni sobi

V dnevni sobi uporabite veliko svetilk, ki jih lahko uporabite na različne načine. Dnevna soba je prostor, ki se uporablja na različne načine – bodisi za branje, sproščanje, gledanje televizije ali udobno sedenje. Za osnovno osvetlitev prostora izberite tehnologijo osvetlitve z možnostjo zatemnitve, da vas zvečer ne bo zaslepila in da bo dnevna soba prijetna.

V bližini kavča je primerna uporaba conske razsvetljave, ki jo lahko uporabite, na primer, za branje. Stoječo svetilko lahko premikate po prostoru, v mnogih primerih pa jo je mogoče tudi zatemniti. Luč za branje mora priti od strani ali od zadaj za mestom sedenja. Če kavč stoji ob steni, postavite svetilko na stran.

Svetlobni viri v prostoru ne smejo odsevati v televizorju. Načrtujte osvetlitev tako, da svetloba prihaja iz enega kota, ali pa namestite posredno osvetlitev za televizorjem.

Pravilna osvetlitev kopalnice

Različni prostori v kopalnici morajo biti dobro osvetljeni. To najbolje uresničite z reflektorji v stropu. Pri vseh svetilkah v kopalnici bodite pozorni na to, da imajo ustrezno stopnjo zaščite pred vlago. Izberite svetilke z zaščito IP 44 ali več, če so nameščene v bližini prhe ali kadi.

Da bi kopalnici dali več domačnosti, je odločilna barva svetlobe. Uporabite LED-sijalke z največ 4000 Kelvinov (K). Tudi posredna osvetlitev zagotavlja sodobno osvetlitev prostora brez bleščanja. Ogledalo mora biti tudi dobro osvetljeno. Najbolje je izbrati ogledalo z vgrajeno osvetlitvijo.

Zasnova razsvetljave v spalnici

Osnovna razsvetljava v spalnici mora biti toplo bela in dopolnjena s poudarjeno osvetlitvijo. Razpoloženjsko razsvetljavo lahko na primer v spalnici ustvarite s svetlobno verigo okoli okvirja postelje ali na vzglavju postelje.

Izberite stropno svetilko za osnovno osvetlitev in namestite svetilko za nočno omarico, da boste zvečer lahko brali. Široko vzglavje z odlagalno površino omogoča namestitev gibljive svetilke s prilagojenim vratom.

Da vas ne bi zaslepila svetla jutranja svetloba, medtem ko izbirate oblačila iz omare, lahko notranjost omare opremite z LED-trakovi ali osvetlitvijo za omare. S tipkami na vratih se osvetlitev samodejno aktivira ob odpiranju vrat. V primeru prehodne vgradne omare, je svetlobna tehnika s senzorjem gibanja dobra ideja.

Svetilke za spalnico v spletni trgovini OBI

Pravilna osvetlitev hodnika in stopnic

Na predelu vhoda, na hodniku in na stopnišču ima svetloba predvsem eno funkcijo: namenjena je varnosti in orientaciji, zato mora biti predvsem funkcionalna. Za dolge hodnike so za osnovno razsvetljavo primerni tirni sistemi. Ogledalo in garderobo je treba dodatno osvetliti.

Stopnice je najbolje osvetliti z vgradnimi stenskimi svetilkami, ki so nameščene na višini gležnjev. Alternativno uporabite LED-trakove, ki se pritrdijo pod robove stopnic. S stenskimi ali visečimi svetilkami na polžastih/spiralnih stopnicah dopolnite osvetlitev stopnišč.

Pri hodnikih in stopniščih je smiselno upravljanje LED-sijalk s senzorji gibanja. Tako se luč samodejno vklopi, takoj ko stopite v bivalni prostor ali na stopnišče.

Načrtovanje razsvetljave v delovni sobi

Za zaščito oči morajo biti svetlobne razmere idealne za koncentrirane dejavnosti, kot sta branje ali delo. Opremite delovno sobo s svetlo in kontrastno svetlobo. Barva svetlobe mora biti nevtralno bela, kar pomeni, da morajo imeti sijalke vsaj 4000 K.

Poleg osnovne razsvetljave opremite delovno mesto s consko razsvetljavo. Gibljiva namizna svetilka zagotavlja potrebno osvetlitev in jo lahko po potrebi približate, na primer med šivanjem.

Namig: Izkoristite svetovanje glede razsvetljave v svojem lokalnem trgovskem centru OBI, da izberete primerne svetilke za vsak prostor.

Pametna razsvetljava

Če želite centralno upravljati razsvetljavo v hiši s pametnim telefonom ali tabličnim računalnikom, izberite sijalke, ki so primerne za upravljanje razsvetljave s sistemi za pametni dom. Svetlobne vire povežite z napravo prek Wi-fi ali Bluetooth povezave in jih vklopite, izklopite ali zatemnite.

Pri daljinskem upravljanju več svetilk v hiši povežite žarnice z usmerjevalnikom/ruterjem. Tako krmiljenje svetlobe upravljate prek aplikacije proizvajalca. Tudi običajne svetilke lahko prek pametnih adapterjev za vtičnico upravljate prek mobilnega telefona ali tabličnega računalnika.

S pametnim domom lahko povečate udobje bivanja.

V spletni trgovini OBI poiščite veliko izbiro izdelkov

V SPLETNO TRGOVINO

V spletni trgovini OBI poiščite veliko izbiro izdelkov

V spletno trgovino
Marguerite (Leucanthemum maximum) – margarite za sončen balkon v spletni trgovini OBI .
  Svetlobne razmere Idealne rastline Primeri rastlin
Severni balkon
malo svetlobe, veliko sence Rastline za senčna mesta Begonije, zasedene Lizzies, lovorjeve češnje, iglavci, fuksije, zvončki, praproti, grmi murve, pušpani, balonske rože
Severni balkon
malo svetlobe, veliko sence Rastline za senčna mesta Begonije, zasedene Lizzies, lovorjeve češnje, iglavci, fuksije, zvončki, praproti, grmi murve, pušpani, balonske rože
Severni balkon
malo svetlobe, veliko sence Rastline za senčna mesta Begonije, zasedene Lizzies, lovorjeve češnje, iglavci, fuksije, zvončki, praproti, grmi murve, pušpani, balonske rože
  Svetlobne razmere Idealne rastline Primeri rastlin
Severni balkon

Severni balkon

Severni balkon

Kako lahko sestavimo leseno teraso?

Čim imate točen načrt velikosti, lege in oblike terase, lahko začnete. Še prej pa v celoti preberite navodila za polaganje lesene terase in se ustrezno pripravite na projekt.

Sledeča navodila opisujejo eno najpogostejših načinov postavitve lesene terase na peščeni podlagi in pohodnih ploščah. Tak način gradnje je primeren za lesene terase na ravnih, poraščenih površinah, kot recimo na trati.

Korak za korakom

11 korakov za gradnjo lesene terase

1 Določanje površine

Na kratko

 • Točno določanje površine
 • Upoštevanje 2-% naklona

Gre pa tako

Površino terase točno zamejite. Pomagajte si z vrvico, ki jo zavežete v tla pribite lesene količke. Vrvica predstavlja gornji rob plasti lesa in služi kot orientacija.

Namig: Pri delu in poznejšem polaganju terasnih plošč vedno upoštevajte 2-% naklon. Naklon lesene površine se računa glede na stavbo ali objekt, ob katerem bo terasa. 2-% odstoten naklon pomeni, da se površina na 1 m zniža za približno 2 cm.

2 Izkopavanje podlage

Na kratko

 • Odstranjevanje ruše
 • Izkopavanje
 • Zagotavljanje 2-% naklona

Gre pa tako

Na območju načrtovane terase odstranite morebitno rušo. Nato izkopljite potrebno količino zemlje glede na razmere. Merite od vrvice navzdol.

Tudi tukaj vzdržujte 2-% naklon za odtekanje vode s terase.

Za poznejšo namestitev okvirja izkopljite na vseh straneh 50 cm več zemlje. Točna globina je odvisna od izbranih desk in višine nadaljnjih podkonstrukcijskih plasti.

3 Nanašanje in utrjevanje podlage

Na kratko

 • Grabljenje površine
 • Utrjevanje podlage

Gre pa tako

Če je potrebno, zgladite območje najprej z grabljami in odstranite vse kamenje ter koščke lesa in rastlin. Na koncu naj bo podlaga enakomerna in fino drobnata.

Utrdite podlago tako, da čez njo vsaj dvakrat peljete s stresalno ploščo. Vzdržujte še naprej vsaj 2-% naklon.

Za projekt potrebujete

 • Lesene terasne deske
 • Podkonstrukcijske trame in namestitvene zaponke
 • Vrvico
 • Ravnalnik
 • Zložljiv meter
 • Rezačo
 • Grablje
 • Lopato
 • Rokavice
 • Kotnike
 • Rezalnik
 • Kovinsko žago
 • Gumijasto kladivo
 • Voziček
 • Macolo
 • Količke
 • Dve tanki kovinski cevi
 • Veliko metlo
 • Širok čopič
 • Čisto krpo
 • Samokolnico
 • Obešalnike
 • Teleskopsko/zajeralno žago
 • Akumulatorski vijačnik
 • Udarni vrtalni stroj s svedrom za beton
 • Vijake
   
zapri ✕

Are Your Sure?

Exit