Akumulatorske naprave – prednosti in nega

Zadnja posodobitev: 30.01.2024 | Čas branja: 5 minut | Piše: Uredništvo OBI

Zadnja posodobitev: 21.03.2022 | Čas branja: 5 minut | Piše: Uredništvo OBI

Sledeča navodila opisujejo korak za korakom, kako sestaviti leseno teraso na peščeni podlagi – vključno s podkonstrukcijo in polaganjem desk pa vse do namestitve zaključnih profilov.

Ta priročnik vam bo predstavil različna področja uporabe akumulatorskih naprav. Prav tako boste izvedeli na kaj morate biti pozorni pri uporabi akumulatorskih naprav, prednostih akumulatorskih sistemov in o primerni napravi za vaš projekt.

Vedno je najprej potrebna podlaga, na katero se namesti podkonstrukcija, da lahko nanjo položimo lesene terasne deske. 

Namig: Posamezni koraki lahko v podrobnostih odstopajo od teh navodil. Zato priporočamo, da za vaš osebni projekt upoštevate specifična navodila za polaganje.

 

Kaj je akumulatorska baterija?

Akumulator – na kratko aku je podoben kot baterija ali mini elektrarna, ki shranjuje in oddaja energijo. Ker lahko akumulator obrne razelektritev baterije, je dolgo, a ne neomejeno, uporaben.

Električno nabiti delci se, grobo razloženo, premikajo od negativnega do pozitivnega pola baterije in tako proizvajajo elektriko, s katero akumulator dovaja elektriko vašim napravam brez vtičnice ali kabla.

V spletni trgovini OBI so na voljo ustrezni akumulatorji za vašo napravo.

Akumulatorski paket – združena energija

Z razvojem sodobnih vrst akumulatorjev lahko zaradi novih tehnologij oskrbimo zahtevne mobilne naprave z dovolj moči, da se kosajo s kabelskimi in delno bencinskimi napravami. Za dovolj moči za naprave kot vbodne žage, pnevmatične vrtalnike in kosilnice je treba povezati več akumulatorskih celic v paket. Tako dobite zlahka izmeničen hranilnik elektrike, ki omogoča uporabo visokonapetostnih in zmogljivih akumulatorskih naprav.

Ob akumulatorskih celicah je v paketih vgrajena tudi elektronika za nadzor posameznih celic in skupin celic. Tako denimo pametno polnjenje zagotavlja, da je vsaka celica posamezno, optimalno in v celoti napolnjena. Tako ne pride do pregrevanja akumulatorja.

Sistem upravljanja baterije z mikroprocesorjem upravlja komunikacijo med napravo, polnilnikom in akumulatorskim paketom ter ščiti celice pred preobremenitvijo, pregrevanjem, podhladitvijo in kratkim stikom. To vzpodbuja življenjsko dobo akumulatorskega paketa.

Prednosti Li-ionskih akumulatorjev

Do preloma v akumulatorskih tehnologiji je prišlo pred 10 leti zaradi Li-ionske tehnologije. V primerjavi s starimi hranilniki kot svinčenim gelom, nikelj-kadmijem ali nikelj-metal-hidridom imajo Li-ionski akumulatorji več prednosti:

 • že od samega začetka imajo polno kapaciteto (starejše akumulatorje je bilo treba prej »usposobiti«, torej večkrat napolniti in v celoti sprazniti, da so dosegale maksimalno kapaciteto).
 • Brez spominskega učinka: Li-ionski akumulatorje je mogoče postaviti v polnilno postajo napol napolnjene, ne da bi prišlo do trajne izgube kapacitete.
 • Tudi pri daljšem skladiščenju je samopraznjenje zelo majhno .
 • V primerjavi z ostalimi shranjevalnimi tehnologijami so bistveno manjši in lažji ob enaki zmogljivosti.
 • Dolga življenjska doba – odvisno od sestave in nege ima Li-onski akumulator življenjsko dobo od 500 do 1.000 ciklov polnjenja v osmih do desetih letih.

Pravilna nega Li-ionskih akumulatorskih paketov

  Namigi
Polnjenje
 • Li-ionski akumulatorji naj se vedno polnijo s priloženimi ali kompatibilnimi polnilniki.
 • Akumulator naj ne bo stalno v polnilni postaji, saj to zmanjšuje njegovo življenjsko dobo, če je vedno 100-% poln.
 • Izjema: naprave s polnilno elektroniko, ki nadzorujejo akumulator in ga občasno delno izprazni in znova napolni.
Delovanje
 • Pri delu z zelo kratkimi premori naprave ne izklapljajte, saj porabi ponovni zagon motorja naprave veliko energije.
 • Akumulatorja ne spraznite v celoti.
 • Če ima naprava dva akumulatorja, naj bosta ta enako napolnjena, saj šibkejši močnejšega sicer zavira.
Redna uporaba
 • Za življenjsko dobo akumulatorja je najboljša redna uporaba. Zato lahko z enim akumulatorjem poganjate več naprav (glej Akumulatorske družine).
 • Nasvet: po daljšem obdobju neuporabe je priporočljivo izprazniti in vnovično napolniti akumulator.
Shranjevanje
 • Li-ionske akumulatorje najbolje hranite v zmerni temperaturi med 10 °C in 25 °C, sprejemljiv razpon temperature je tudi od 0 °C do 40 °C.
 • Optimalno jih napolnimo do dveh tretjin v hladnem prostoru. Temperatura okolice
 • Ne hranimo jih v vrtnih hišah/lopah (poleti je prevroče, pozimi je premrzlo) ali v neogrevanih garažah, ki pozimi nimajo ustrezne temperature.
 • Pomembno: ne hranite popolnoma praznih akumulatorjev!
Staranje
 • Li-ionske celice se starajo tudi brez uporabe.
 • Akumulatorji se ob polni napetosti celic hitreje starajo. Zato je priporočljivo, da jih pred daljšo hrambo ne polnite ali le malo napolnite.
 • Da preprečite popolno praznjenje, preverjajte ob daljših hrambah stanje napolnjenosti vsaj polletno in akumulatorje po potrebi napolnite.
 • Visoke temperature prav tako slabo vplivajo na staranje.
Odlaganje odpadnih baterij
 • Tudi življenjska doba najkakovostnejših akumulatorjev je omejena.
 • Če se akumulator ne da več polniti, ga odložite v trgovini z elektroniko ali gradbenim materialom, pri proizvajalcu ali najbližjem odlagališču odpadkov.

Prednosti akumulatorskih naprav

Akumulatorske naprave so zelo v porastu. Nudijo veliko prednosti v primerjavi z električnim orodjem ali orodjem z motorjem na izgorevanje.

Akumulator ali bencin

 • lažji
 • tišji
 • brez neprijetnih vonjav zaradi izpušnih plinov
 • manj tresljajev kot pri bencinskem motorju
 • manj vzdrževanja (menjava svečk in polnjenje bencina ni potrebno)

Namig: splošno vzdrževanje kot podmazanje gibljivih delov ali čiščenje opravite ne glede na napravo.

Akumulatorska kosilnica je tišja in ne oddaja neprijetnih vonjav – to razveseljuje tudi sosede.

Akumulator v primerjavi s kablom

Maksimalna svoboda gibanja brez nadležnega kabla z akumulatorskimi škarjami za živo mejo.
 • svobodno gibanje
 • podaljški so odveč
 • vtičnice so odveč
 • Kablu ni potrebno posvečati pozornosti

Akumulatorske družine – rešitev za kaos v omari za orodje

Li-ionski akumulator predstavlja velik delež skupne cene akumulatorske naprave. Zato ni presenetljivo, da veliko proizvajalcev ponuja celotne serije, ki se dajo upravljati z istim akumulatorskim paketom. Te naprave so na voljo z akumulatorjem ali brez njega. Če denimo kupujete akumulatorske škarje, prihranite veliko denarja, če pri izbiri naslednje akumulatorske naprave ostanete zvesti istemu proizvajalcu: Potrebujete le primeren akumulator in polnilnik in lahko vse ostale naprave akumulatorske serije kot na primer teleskopsko žago, puhalnik listja in kosilnico dokupite po ugodni ceni. Za začetnike so najpogosteje uporabljene naprave, kot sta akumulatorski vijačnik in kosilnica na nitko, na voljo so cenovno ugodni začetni paketi. Težavo s časom uporabe lahko hitro rešite z nakupom drugega akumulatorja.

Nekateri proizvajalci nudijo tudi sisteme, s katerimi se ne da upravljati le orodja ali vrtnih naprav, temveč kar obe družini izdelkov. Pri tem so zmogljive naprave upravljane z dvema ali več akumulatorji in napetost se sešteva (2x 20-V akumulatorja = 40 V) in doseže se višja zmogljivost. Pri pogonu z dvema akumulatorjema je treba paziti, da sta oba enako polna, saj sicer šibkejši zavira močnejšega. Za daljši čas obratovanja obstajajo akumulatorske družine, ki omogočajo izbiro med akumulatorji z 2 Ah, 4 Ah in 6 Ah.

Kateri akumulatorski sistem je primeren zame in za moje potrebe?

Najprej se vprašajte, kakšno delo načrtujete in kakšne projekte pričakujete v prihodnosti. Vlogo pri izbiri akumulatorskega sistema lahko igrata tudi velikost vrta in obseg prihajajočih del.

Kot splošno pravilo si zapomnite: čim težje je delo (večji vijaki, trd material itd.), toliko večjo zmogljivost v voltih (V) potrebuje naprava. Čim dlje nameravate delati z akumulatorskim orodjem v enem zamahu (prirezovanje žive meje ali rezanje ene veje), tem večjo kapaciteto v amper urah (Ah) potrebuje akumulator. Ne pozabite, da je akumulator z več amper urami večji in težji.

Načeloma so običajne naprave z 18 V/20 V dovolj za vsa domača opravila. Akumulatorski vijačniki in vbodne žage z akumulatorskim pogonom nad 18 V in 2 Ah zagotavljajo mojstrovalcem dobre rezultate. Če potrebujete pri projektu pnevmatični vrtalnik ali kotni brusilnik, je priporočljiv akumulator s 4 Ah ali da imate ob strani pripravljen še en akumulator z 2 Ah. Zmogljive naprave kot so kosilnice ali verižne žage potrebujejo vsaj 36 V/40 V za potrebno moč. Posebej zanimivi so akumulatorski sistemi z različno napetostjo in tokom. Tako lahko spreminjate zmogljivost akumulatorja glede na projekt.

Prav tako ni razlike med 18 V in 20 V. Proizvajalci z 18 V navajajo le nazivno napetost, 20 V pa je največja napetost. Enako velja pri seštevanju akumulatorske kapacitete na 36 V (2 x 18 V) oz. 40 V (2 x 20 V). Zmogljivost akumulatorja je enaka.

Pri daljšem vijačenju podaljšajo 4 Ah čas delovanja akumulatorskega vijačnika.
Za kratko uporabo akumulatorske vbodne žage sta 2 Ah dovolj.

V spletni trgovini OBI poiščite veliko izbiro izdelkov

V SPLETNO TRGOVINO

V spletni trgovini OBI poiščite veliko izbiro izdelkov

V spletno trgovino
Marguerite (Leucanthemum maximum) – margarite za sončen balkon v spletni trgovini OBI .
  Svetlobne razmere Idealne rastline Primeri rastlin
Severni balkon

Severni balkon

Severni balkon

Kako lahko sestavimo leseno teraso?

Čim imate točen načrt velikosti, lege in oblike terase, lahko začnete. Še prej pa v celoti preberite navodila za polaganje lesene terase in se ustrezno pripravite na projekt.

Sledeča navodila opisujejo eno najpogostejših načinov postavitve lesene terase na peščeni podlagi in pohodnih ploščah. Tak način gradnje je primeren za lesene terase na ravnih, poraščenih površinah, kot recimo na trati.

Korak za korakom

11 korakov za gradnjo lesene terase

1 Določanje površine

Na kratko

 • Točno določanje površine
 • Upoštevanje 2-% naklona

Gre pa tako

Površino terase točno zamejite. Pomagajte si z vrvico, ki jo zavežete v tla pribite lesene količke. Vrvica predstavlja gornji rob plasti lesa in služi kot orientacija.

Namig: Pri delu in poznejšem polaganju terasnih plošč vedno upoštevajte 2-% naklon. Naklon lesene površine se računa glede na stavbo ali objekt, ob katerem bo terasa. 2-% odstoten naklon pomeni, da se površina na 1 m zniža za približno 2 cm.

2 Izkopavanje podlage

Na kratko

 • Odstranjevanje ruše
 • Izkopavanje
 • Zagotavljanje 2-% naklona

Gre pa tako

Na območju načrtovane terase odstranite morebitno rušo. Nato izkopljite potrebno količino zemlje glede na razmere. Merite od vrvice navzdol.

Tudi tukaj vzdržujte 2-% naklon za odtekanje vode s terase.

Za poznejšo namestitev okvirja izkopljite na vseh straneh 50 cm več zemlje. Točna globina je odvisna od izbranih desk in višine nadaljnjih podkonstrukcijskih plasti.

3 Nanašanje in utrjevanje podlage

Na kratko

 • Grabljenje površine
 • Utrjevanje podlage

Gre pa tako

Če je potrebno, zgladite območje najprej z grabljami in odstranite vse kamenje ter koščke lesa in rastlin. Na koncu naj bo podlaga enakomerna in fino drobnata.

Utrdite podlago tako, da čez njo vsaj dvakrat peljete s stresalno ploščo. Vzdržujte še naprej vsaj 2-% naklon.

Za projekt potrebujete

 • Lesene terasne deske
 • Podkonstrukcijske trame in namestitvene zaponke
 • Vrvico
 • Ravnalnik
 • Zložljiv meter
 • Rezačo
 • Grablje
 • Lopato
 • Rokavice
 • Kotnike
 • Rezalnik
 • Kovinsko žago
 • Gumijasto kladivo
 • Voziček
 • Macolo
 • Količke
 • Dve tanki kovinski cevi
 • Veliko metlo
 • Širok čopič
 • Čisto krpo
 • Samokolnico
 • Obešalnike
 • Teleskopsko/zajeralno žago
 • Akumulatorski vijačnik
 • Udarni vrtalni stroj s svedrom za beton
 • Vijake
   

Za projekt potrebujete

zapri ✕

Are Your Sure?

Exit