Vrtna hiška - priročnik in nasveti

Zadnja posodobitev: 1.03.2023 | Čas branja: 3 minute | Piše: Uredništvo OBI

Ne glede na to, ali gre za majhno lopo za orodje ali počitniško hišico na vrtu s teraso – odločitev za primerno vrtno hiško je odvisna od vaših osebnih zahtev in prostora, ki je na voljo. Ta priročnik vam je v pomoč pri načrtovanju in pripravi na nakup vrtne hiške.

Vedno je najprej potrebna podlaga, na katero se namesti podkonstrukcija, da lahko nanjo položimo lesene terasne deske. 

Namig: Posamezni koraki lahko v podrobnostih odstopajo od teh navodil. Zato priporočamo, da za vaš osebni projekt upoštevate specifična navodila za polaganje.

 

Kakšen namen naj ima vrtna hiška?

O ustrezni vrtni hiški odloča predvsem njen predvideni namen. Na izbiro tipa vplivata tudi prostor, ki je na voljo na vrtu, ter vrsta tal.

Če želite na vrtu vzdrževati red ter hraniti naprave in orodja zaščitene pred vremenskimi vplivi, pogosto zadostuje lopa za orodje iz plastike ali kovine. Kdor pa želi svojo vrtno hiško uporabljati bolj kot hiško za prosti čas ali počitniško hišico, pa se bo odločil za večji model s prostorom za bivanje in morda celo spalnico ter straniščem.

Namig: Za nakup so mimogrede na voljo tudi velike vrtne hiške z ločenim prostorom za shranjevanje naprav, orodja in igrač.

Vrtne hiške v spletni trgovini OBI 

Pravni predpisi pri načrtovanju vrtne hiške

Kdor gradi vrtno hiško ali lopo za vrtne naprave in orodje, se mora pri proizvajalcu in pristojnih oblasteh v zvezi s komunalnim upravljanjem pred nakupom pozanimati o tem, v kolikšni meri je potrebno gradbeno dovoljenje. Načeloma velja: Čim večja je vrtna hiška, tem večja je verjetnost, da bo potrebno gradbeno dovoljenje. Za manjše vrtne hiške dovoljenje pogosto ni potrebno.

Tudi pri položaju vrtne hiške glede na sosednje zemljišče je treba upoštevati pravne predpise.

Kateri material izbrati za vrtno hiško?

Vrtne hiške so na voljo v leseni, plastični ali kovinski različici. Veliko ljudi se pri nakupu odloči za naravno in udobno vzdušje, ki ga ponuja lesena vrtna hiška. Vendar pa les potrebuje bistveno več nege, da se doseže dolgotrajnost.

Vrtne hiške iz plastike imajo to prednost, da skoraj ne potrebujejo nege, poleg tega pa so odporne tudi na vremenske pogoje in UV-žarke. Vendar pa nimajo naravnega lepega videza lesa. Enako velja za vrtne hiške ter lope iz kovine, ki v primerjavi z lesom ravno tako potrebujejo malo nege.

Kakšni temelji za vrtno hiško so pravi?

Pred izgradnjo potrebujejo vrtne hiške in lope stabilno, ravno podlago. Na voljo so trije običajni načini postavitve temeljev za vrtno hiško: temeljna plošča, pasovni temelj in točkovni temelj.

Najbolj stabilna različica za velike obremenitve in velike vrtne hiške je temeljna plošča. Ponuja številne prednosti: Ta plošča je dolgotrajni temelj, vlit iz betona, in je primerna tudi za tla z majhno stabilnostjo. Zaradi velike količine betona pa so stroški za tovrstni temelj najvišji.

Cenovno ugodnejša in dovolj stabilna možnost je pasovni temelj, ki pa je manj primeren za tla z manjšo stabilnostjo. Pri gradnji in polaganju pasovnega temelja potrebujete manj betona. Zato je cenovno ugodnejši od temeljne plošče. Ker je treba izkopati veliko zemlje, je to zelo zahtevna vrsta gradnje. Pasovni temelj leži pod nosilnimi stenami in je primeren tudi za večje vrtne hiške.

Za lahke, majhne lope za orodja z manj debelimi stenami zadostuje točkovni temelj – cenovno najbolj ugodna in najhitrejša rešitev za temelj.

Strokovno položen temelj vrtne hiške zagotavlja brezhibno montažo, dolgotrajnost in stabilnost vrtne hiške. Vlaga in zmrzal vam ne bosta mogla nič, če boste imeli pravi temelj.

Temeljna plošča za vrtno hiško
Pasovni temelj za vrtno hiško

Pregled temeljev za vrtne hiške

Temeljna plošča
  • za velike obremenitve in velike vrtne hiške
  • primerna za zemljišča z majhno stabilnostjo
  • velika potreba po betonu
Pasovni temelj
  • bolj cenovno ugoden od temeljne plošče, tudi za velike vrtne hiške
  • ni primeren za tla z majhno stabilnostjo
  • potrebnega je veliko dela
Točkovni temelj
  • cenovno najugodnejša različica
  • hitra postavitev
  • za lahke, majhne lope za orodja

Poiščite primerno vrtno hiško v spletni trgovini OBI.

Katera oblika strehe za vrtno hiško je primerna?

Vsaka vrtna hiška potrebuje streho za zaščito orodja in pohištva pred vremenskimi vplivi. Odločitev o obliki strehe je odvisna predvsem od posameznikovega okusa. Ali naj bo vrtna hiška optično podobna hiši za bivanje ali pa želite poskrbeti za opazen poudarek? Vsaka oblika strehe ima svoj optični učinek ter določene funkcionalne in statične lastnosti. Najpogostejše oblike streh so: dvokapna streha, enokapna streha, ploska streha, špičasta streha in stopničasta streha.

Poleg oblike strehe sta pomembna še odvod deževnice ter dovoljena snežna obremenitev. Za snežno obremenitev velja: Čim več snega povprečno pade na mestu izgradnje, tem večjo snežno obremenitev mora prenesti streha. Pri ploski strehi sneg težko pade ali odteče dol, zato je v krajih z veliko količino snega in padavin manj primerna kot dvokapna streha.

zapri ✕

Are Your Sure?

Exit