Nasveti za balkon in korita

Nasveti za balkon in korita

Začenja se vrtna sezona: trenutno ni ničesar bolj razburljivega kot si nadeti vrtne rokavice, kupiti rastline in razmisliti o načinu, kako balkone in gredice kar najlepše okrasiti z njimi! Divja mešanica barv ali raje enobarvno cvetje, klasične pelargonije ali pa živobarvna kombinacija rož? Vrtni raj OBI-ja vam nudi bogato izbiro.

 

Ustrezna razporeditev

Pri balkonskih cvetličnih koritih velja posebna razporeditev: viseče rastline morajo gledati naprej ali na stran, vodilne rastline, kot so pelargonije ali fuksije, pa nazaj. Tipične gorske rastline, kot so na primer marjetice, lahko posadite vmes. V ozkih cvetličnih koritih jih posadite eno za drugo. A preden jih posadite, postopek raje poskusite na »suhem«.

 • Sonce

  Iščete rastline za svoj prečudovit sončen južni balkon? Pri njihovi izbiri morate biti pozorni na intenzivnost sevanja sončnih žarkov. Če rastline ves dan, tudi opoldne, stojijo na sončnem mestu, morajo dobro prenašati sonce. Med tovrstne rastline štejemo ivanjščice, dalije ali bidens.

 • Senca

  Tudi za polsenčne kotičke se najdejo ustrezne rastline. Nekaj ur jutranjega ali večernega sonca blagodejno vpliva na naslednje vrste: vodenke nova gvineja, murka ali glavinec. Vodenke, fuksije ali gomoljaste begonije pa imajo raje kotičke, ki so ves dan v senci, pod drevesi ali grmovjem.

Ustrezna razporeditev

  Pri balkonskih cvetličnih koritih velja posebna razporeditev: viseče rastline morajo gledati naprej ali na stran, tipične rože, kot so pelargonije ali fuksije, pa nazaj. Tipične gorske rastline, kot so na primer marjetice, lahko posadite vmes. V ozkih cvetličnih koritih jih posadite eno za drugo – preden jih posadite, postopek raje poskusite na »suhem«.

 • Klasika

  anordnung_klassisch

  Pelargonije štejemo med najbolj priljubljene balkonske rastline. Ne glede na to, ali stojijo same ali v paru z drugimi rastlinami, se podajo v vsak sončen ali polsenčen kotiček. Tako v enem odtenku ali v živobarvni kombinaciji iz rdečih pelargonij, rumenih čeveljčkov in modrih lobelij – pustite svoji domišljiji prosto pot.

 • Romantika

  anordnung_romantisch

  Ivanjščicam, vodenkam, spominčicam, bršljanu in sivkam ustrezajo polsence vašega balkona, ki pričarajo romantično vzdušje. Če na okenskih policah že imate rastline, bodite pozorni tudi na manjše vrste le-teh, saj se v balkonskem cvetličnem koritu (1 m dolžine, 20 cm višine) glede na vrsto ne sme nahajati več kot sedem do enajst rastlin.

 • Praktično

  anordnung_praktisch

  Pri zeliščnih vrtovih so še zlasti pomembni dobri »sosedski odnosi«. Hitro rastoče vrste, kot so bazilika, krebuljica, majaron, peteršilj in drobnjak, lepo sodijo skupaj. Podobno velja tudi za počasi ali srednje hitro rastoče vrste, kot so šetraj, origano, rožmarin in timijan.

 • Brezhibnost

  anordnung_puristisch

  Trije okrogli grmi pušpana skozi vse leto dajejo balkonu harmoničen videz in polepšajo njegove senčne kotičke. Pozimi pa v kombinaciji z božičnimi lučkami na njem pričarajo praznično vzdušje.

Druge teme