Zunanja razsvetljava

 

Svetilka kot sonce

Svetilka kot sonce

Na prostem ima sončna energija bistvene prednosti: nobenih kablov in preprosta montaža. Poleg tega solarna razsvetljava deluje neodvisno od javnega električnega omrežja. Sončna baterija brez vzdrževanja se vsak dan znova napolni. Izbira solarnih svetilk je velika: talni reflektorji, stoječe svetilke za poti, okrasne svetilke na vhodu ali za osvetlitev hišne številke. S sončno energijo prihranite denar. V trgovini OBI se posvetujte, kako lahko znižate stroške energije za zunanjo razsvetljavo.

Svetle ideje proti temnim postavam

Svetle ideje proti temnim postavam

Že generacije naših prednikov so poznale rek, da se temne pojave izogibajo svetlobi. Pravilno postavljene svetilke ob vhodnih vratih in ogliščih zemljišča odvrnejo nepovabljene goste. Povsem nasprotno pa so povabljeni gostje veseli, če jim dobro delujoča svetilka razsvetli pot. Zlasti pozimi, ko so poti do hiše poledenele in gladke, brez razsvetljave obstaja nevarnost poškodb. Tudi na vrtu so svetilke več kot le okras: v temi opozarjajo otroke in druge obiskovalce pred hladno vodo.


Ustvarjanje svetlobe

Ustvarjanje svetlobe

Svetloba pa nima le ene vloge. Ustvarja tudi vzdušje! ne govorimo brez razloga o topli in hladni svetlobi. Tudi intenzivnost ima pomembno vlogo: z zatemnilnikom lahko tudi na vrtu natančno izberete svetlobne odtenke. Nadaljnji dejavniki za dobro vzdušje so tudi premišljeno postavljeni poudarki. Pri tem na tleh ali drugje nameščen reflektor usmerite na kak lepo oblikovan kamen, bambus ali bujno trto. V blišču svetlobe se dobro počutijo zlasti majhne vrtne umetnine, kot so obdelani kamni ali manjše skulpture.  Spreminjajte učinek, tako da rastline osvetlite neposredno od zgoraj ali posredno od spodaj.