Montaža radiatorjev

 

Heizkörper-Typen

Vrste radiatorjev

Četudi je talno in površinsko ogrevanje vedno bolj priljubljeno, je najpogostejša vrsta ogrevanja še vedno ogrevanje z radiatorji. Sodobni ploščati radiatorji niso le učinkoviti, ampak v primerjavi s starimi tipi radiatorjev zavzamejo tudi veliko manj prostora. Za ljubitelje dobrega oblikovanja so na trgu na voljo tudi modeli iz različnih materialov ter v različnih barvah in oblikah. Posebej praktično v kopalnici: kopalniški radiator, ki ga lahko hkrati uporabite tudi za obešanje brisač.

 

Die Größe der Heizkörper

Velikost radiatorjev

Kako velik mora biti radiator za določen prostor? Na to vprašanje ni prav lahko odgovoriti. Za izračun ne zadošča le velikost prostora. Po eni strani je potrebna velikost radiatorja v splošnem odvisna od ogrevalnega sistema, po drugi strani pa je odločilna zmogljivost posameznega modela radiatorja. Ne nazadnje lahko pri izbiri radiatorja upoštevamo tudi obstoječo toplotno izolacijo. Trik z oknom: večina radiatorjev je nameščenih pod oknom. To zagotavlja, da se hladen prepih pomeša z dvigajočim se toplim zrakom in kroži skozi prostor.

 

Empfohlene Raumtemperatur

Priporočena sobna temperatura

V spalnici ni treba imeti tako toplo kot v delovni sobi, v dnevni sobi pa ne tako kot v kopalnici. Priporočene temperature za posamezne prostore so naslednje: v stranišču zadošča 16 °C, v spalnici 17 °C in v kuhinji 18 °C. V dnevni sobi in kopalnici morajo biti temperature višje: v delovni in dnevni sobi približno 20 °C, v kopalnici pa 23 °C.

Nasvet: Potrebujete pomoč strokovnjaka? Naši strokovni sodelavci vam bodo z veseljem v pomoč.