Nasveti o solarni energiji

Nasveti o solarni energiji

Tehnologija solarne termike sončno sevanje pretvori v toploto in tako segreva vodo. Za zadovoljitev 70 % potreb štiričlanske družine po topli vodi so dovolj že 4–5 m2 velike ploščate kolektorske površine. Za kolektorje ne potrebujete gradbenega dovoljenja, njihovo gradnjo pa s finančnimi sredstvi podpira tudi država. Po nekaj letih se vam bo investicija že obrestovala.

Kolektorji

 • Med dva v gospodinjstvu najpogosteje uporabljena modela kolektorjev sodijo ploščati kolektorji in kolektorske vakuumske cevi. Modela se razlikujeta glede na stroške in učinkovitost. Vakuumske cevi so v povprečju dražje, a nudijo učinkovitejše pridobivanje energije. Razlika pride še posebej do izraza v zimskih mesecih in pri šibkih sončnih žarkih ter večji porabi vode.
 • Ploščati kolektorji

  flachkollektoren_schema_1

  Pri tem kolektorskem modelu se absorber nahaja v ploščatem toplotno izoliranem ohišju, ki je pokrito s stekleno ploščo. Pri tovrstni konstrukciji pride do izgube toplote zaradi konvekcije, ki vpliva tudi na nižjo učinkovitost tega kolektorskega modela.

   

  Zaradi nižje učinkovitosti morajo ploščati kolektorji imeti vedno možnost naravnanja proti soncu. Pri še nezgrajeni zgradbi se lahko tovrstna konstrukcija na eleganten način integrira v arhitekturno podobo hiše. V primerjavi s kolektorskimi vakuumskimi cevmi je ta tip kolektorjev cenejši.

 • Kolektorske vakuumske cevi

  vakuumroehrenkollektoren_schema_2

  Pri tem modelu se absorber nahaja v brezzračni stekleni cevi, zaradi česar prihaja le do minimalnih toplotnih izgub. Tovrstna konstrukcija prav tako izkoristi difuzno (razpršeno) sončno sevanje.

   

  Kolektorske vakuumske cevi so uporabne zlasti, ko celotna konstrukcija ne omogoča usmeritve proti soncu. Zaradi visoke učinkovitosti tega modela lahko konstrukcije zanesljivo delujejo tudi v neoptimalnih pogojih.

Z možnostjo ogrevanja ali brez nje?

 • Poleg običajnega ogrevanja vode lahko solarnotermične naprave dodatno ogrevajo še vodo, ki je namenjena gretju. Pri tej odločitvi morate temeljito pregledati svojo trenutno bivalno in ogrevalno situacijo. Kdaj (če sploh) se izplača namestiti drago solarnotermično napravo z možnostjo gretja hiše, je odvisno od posameznih dejavnikov.