Orodje in stroji za vrtnarjenje

mood_gartengeraete_maschinen

Z OBI-jem je vrtnarjenje popolnoma preprosto

Za vrtnarjenje potrebujete različna osnovna orodja. Grmičke in drevje je treba obrezati, travo pokositi, vrtne grede pa pograbiti in prekopati. Vrtna opravila ne smejo biti nadležna – ravno nasprotno, s pravo in primerno opremo je lahko vrtnarjenje celo v veliko veselje. Pri množici privlačnih pripomočkov, ki jih ponujajo v vrtnih centrih in trgovinah, izbira prave opreme ni vedno lahka. Z osnovno opremo za vrtnarjenje lahko preprosto in brez pretiranega truda opravite vsa pomembna vrtna opravila.

 

S pravim orodjem je vrtnarjenje še bolj zabavno

  • Lopata in vilasta lopata

   Spaten und Grabgabel

   Za obdelavo tal potrebujete lopato, pri ilovnatih in drugih težkih tleh pa je za to primernejša vilasta lopata.Za obdelavo tal potrebujete lopato, pri ilovnatih in drugih težkih tleh pa je za to primernejša vilasta lopata.
   Praktično: Obstajajo ozke in široke lopate in vilaste lopate. Ozki modeli lažje zdrsnejo v tla in olajšajo delo. Pomembno: Po vsakem delu orodje takoj očistite, da ne pride do rjavenja.

  • Ročna lopata ali lopatica in vile za cvetlice

    Handschaufel oder Blumenkelle und Blumengabel

  • Z majhno ročno lopato ali lopatico za cvetlice lahko opravite preprosta vrtna opravila, oplejete plevel, posadite manjše rastline v gredi in dozirate prst in gnojilo za cvetlice. Z vilami za cvetlice lahko med obstoječimi rastlinami v gredi ali v cvetlične lonce previdno posadite nove rastline.

   Praktično: majhna ročna lopata lahko na začetku nadomesti tudi odstranjevalnik plevela ali sadilnik čebulic.

   Pomembno: pazite na trdno povezavo med ročajem in držalom lopate. Ta se pri cenenem orodju hitro ukrivi ali celo odlomi.

    

  • Zalivalka in cev za zalivanje

    Gießkannen und Schlauch

  • V manjšem vrtu za zalivanje zadošča že ena ali bolje dve zalivalki. Zalivalke iz umetne mase so poceni in lahke, kovinske pa so lepše in trajnejše, vendar tudi težje. V večjem vrtu (več kot 50 m2) se splača kupiti cev za zalivanje, ki jo lahko na primernem vozičku po uporabi shranite tako, da ne zavzame veliko prostora.

   Praktično: zalivalke takoj po zalivanju vnovično napolnite, da se voda v njih segreje.

   Pomembno: umetna masa hitro postane porozna, če so cevi in zalivalke za zalivanje dalj časa izpostavljene soncu.

  • Samokolnica

   Schubkarre

   Samokolnica olajša prenos prsti, komposta, rastlin, opreme, pridelkov in še mnogočesa na vrtu. Obstajajo različno veliki modeli, torej tudi ravno pravšnji za vas. Ob nakupu preverite, ali so ročaji primerne dolžine, saj lahko le tako samokolnico udobno potiskate.
   Praktično: vsestransko uporabna.
   Pomembno: polne gumijaste pnevmatike so sicer trajnejše, vendar je vožnja lažja z napihljivimi pnevmatikami.

  • Grablje 

   Rechen

   Z grabljami poravnate grede in pograbite listje ali ostanke od obrezovanja. Na to vsestransko orodje ne smete pozabiti. Zelo široke grablje so praktične, če morate pograbiti velike travne površine, v manjšem vrtu pa je delo z njimi nekoliko zamudno. Boljši je srednje velik, približno 40 do 50 cm širok model.
   Pomembno: zamenljiv ročaj je smiseln pri tistih orodjih, ki jih uporabljate le redko. Pri redni uporabi postane ta vtični sistem hitro nadležen.

  • Motika 

   Hacke

   Z motiko ali grebačo lahko odlično odstranite plevel in zrahljate površino tal.
   Praktično: pri prekopavanju je primerna tudi za drobljenje večjih kosov prsti.

  • Kosilnica 

   Rasenmäher

   Odvisno od velikosti vrta oziroma trate so na voljo različne kosilnice. Naši nasveti za kosilnice povedo, katera je pravšnja za vas. Praktično: kosilnica je primerna tudi za drobljenje listja in obrez žive meje. Preprosto večkrat zapeljite čez ostanke, preden jih daste na kompost.
   Pomembno: ne pozabite s trate odstraniti kamenja in korenin, saj lahko poškodujejo nože kosilnice.

   Prava kosilnica  
   Kosilnica Za kakšen vrt?
   Ročna kosilnica Trate s površino do 50 m²,
   manjše, razkosane površine
   Akumulatorska kosilnica Trate s površino od 50 do 300 m²,
   številna drevesa in grmički, pobočja
   Električna kosilnica

   Trate s površino od 50 do 600 m2,
   manj dreves in grmičkov

   Bencinska kosilnica

   Priporočljiva za trate s površino več kot 600 m2,
   višina rasti do 15 cm

   Motorna kosilnica

   Trate in travniki s površino več kot 500 m2,
   višina rasti več kot 15 cm

   Traktorska kosilnica

   Za površine, večje kot 600 m2,
   manj dreves in grmičkov,
   težavna pobočja

  • Vrtne škarje

   Gartenschere

   Vrtne škarje ali škarje za vrtnice so nepogrešljive pri obrezovanju vrtnic, grmičkov, trajnic in manjših vej. Vseeno je, ali uporabljate škarje z rezilom in nizkim nakovalom ali škarje z rezilom in protirezilom. Preizkusite, katera vrsta škarij vam bolje leži v roki.
   Praktično: kakovostne modele lahko preprosto očistite. Poleg tega so na voljo nadomestni deli za vzmeti ali rezila, ki jih lahko preprosto zamenjate.
   Pomembno: ste levičar? Pri nakupu bodite pozorni na posebna orodja, ki olajšajo delo in ščitijo sklepe.

  • Drevesne škarje 

   Astschere

   Drevesne škarje potrebujete za rezanje debelejših vej s premerom do največ 4 ali 5 centimetrov. Za še debelejše veje je priporočljivo uporabiti drevesno žago.

   Praktično: zaradi dolgih ročajev je vzvod večji, to pa omogoča lažje rezanje debelejših vej.

   Pomembno: vrtne in drevesne škarje po vsaki uporabi očistite umazanije in smole ter jih namastite. To podaljša njihovo življenjsko dobo.