Nasveti za vrtne ute

Nasveti za vrtne ute

Igralne hiške za otroke, lope za orodje in drva (za kamin) ali pa vrtna uta, v katero bi se najraje vselili – v naši obširni ponudbi najdete vse! Zato je še toliko pomembneje, da za svojo novo vrtno uto izdelate natančen načrt in jo prilagodite lastnim željam.

Temeljna plošča ali temeljni zidovi?
Kje bo stala vaša vrtna uta? Najbolje, da na skrbno izbrani podlagi: trdni temelji zagotavljajo dolgotrajnost, zanesljivo obstojnost ter natančno prileganje vrtne ute, ki je na ta način odporna proti stalni vlažnosti. Ustrezne načrte za temelje dobite v OBI-ju.

Od temeljev do strehe – z našimi nasveti!

  Temeljna plošča ali kamniti temelj

  Kje naj stoji vaša vrtna uta? Odgovor se glasi: na dobro pripravljeni podlagi. Trden temelj omogoča dolgo obstojnost, zanesljivo stabilnost ter odlično prileganje vrtne ute. Na ta način boste poskrbeli za ustrezno izolacijo pred talno vlažnostjo. Pri OBI-ju dobite vse potrebne načrte za gradnjo temeljev.
 • Temeljna plošča

  Temeljna plošča je preprosta rešitev: izkopljete 30 cm globoko gradbeno jamo, jo napolnite s 15 cm debelo plastjo gramoza in pokrijete s plastično folijo. To prekrijete s 6 cm plastjo betona, na katero položite armaturno mrežo za okrepitev in jo prekrijte s preostalim betonom. Na koncu beton poravnate in pustite, da se posuši.

  Prednosti:

  Lažja izvedba

  Slabosti:

  Večja poraba betona

 • Temeljni zidovi

  Ugodna in proti mrazu odporna rešitev so temeljni zidovi, ki potekajo pod nosilnimi stenami. Na tlorisni površini izkopljete 20 cm globoko gradbeno jamo, pri nosilnih stenah pa še dodatno izkopljete jarek, globok 60 in širok 30 cm.

  Prednosti:

  Ugodnejša rešitev od temeljne plošče, trajnejša zaščita proti mrazu

  Slabosti:

  Za učinkovito zaščito proti mrazu mora biti temeljna stena globoka vsaj 80 cm.

Druge teme