Nasveti za vrtne ograje

Welcher Zaun ist der Richtige?

Nasveti za nakup

Pri postavitvi vrtne ograje so pomembna naslednja vprašanja: Katera višina je primerna za predvideno uporabo? Katera vrsta ograje je primerna? Kateri material je priporočljiv? Mi vam pomagamo pri odločitvi. Če bo ograja postavljena na meji vašega zemljišča, obvezno določite natančen potek in upoštevajte lokalne gradbenopravne predpise. Odvisno od teh predpisov v državi je treba za ograje z višino od 100 (javna meja) oziroma 200 cm (zasebna meja) naprej pri lokalni gradbeni upravi pridobiti ustrezno gradbeno dovoljenje

Nasveti za nakup

 • Lesena ograja

  Holzzaun gezeichnet Holzzaun

  Lastnosti: Pri vseh lesenih ograjah, naj bodo to lovske ograje ali ograje iz lesenih letev, je pomembno, da so odporne proti vremenskim vplivom. Les mora biti tako tlačno globinsko impregniran, stebrički ograje pa morajo biti zaščiteni z nosilci, ki jih zabetonirate, privijete ali zabijete v tla.

  Nasvet: Ne pozabite na redno nego lesa. Ograjo po nekaj letih preprosto prebarvajte in spet bo videti kot nova.

 • Zaščita pred pogledi

  Sichtschutzzaun gezeichnet Sichtschutzzaun

  Lastnosti: Zaščita pred pogledi je običajno visoka 170 cm in več in je pogosto opremljena z gosto leseno rešetko. Nemoteno delo, sprostitev ali zabava na balkonu oziroma terasi – rešitev je zaščita pred pogledi.

  Nasvet: Zaščita pred pogledi je namenjena tudi za ureditev okolja in je na voljo v različnih izvedbah – kot gosta ograja, kot opora za vzpenjavke ali kot pletena ograja, z loki, izrezi, stopničastimi in robnimi elementi.

 • Žična ograja iz pletenih mrež

  Maschendrahtzaun gezeichnet Maschendrahtzaun

  Lastnosti: Postavitev žične ograje iz pletenih mrež je preprosta, ima pa tudi ugodno ceno in je preprosta za vzdrževanje. Če je ta vrsta ograje namenjena za zaščito pred kunci, jo lahko delno zakopljete v zemljo. V kombinaciji z vzpenjavkami nastane živa meja.

  Nasvet: Vzpenjavke vrtno ograjo poživijo in obenem nudijo zaščito pred pogledi. Primerne rastline so med drugim grašica, kapucinka, slak ter divja trta, bršljan ali srobot.

 • Panelna kovinska ograja

  Metallzaun gezeichnet Metallzaun

  Lastnosti: Panelna kovinska ograja je trdnejša alternativa za žično ograjo iz pletenih mrež. Na voljo je v vroče cinkani ali prašno barvani izvedbi. Za vzdrževanje je tako preprosta kot žična ograja iz pletenih mrež, primerna pa je tudi za ozelenitev.

  Nasvet: Panelne kovinske ograje so na voljo v različnih izvedbah in oblikah. Vsak vrt lahko tako dobi pravšnji okvir.