Prihranek stroškov pri gradnji terase – 8 nasvetov

Zadnja posodobitev: 09.03.2023 | Čas branja: 5 minut | Piše: Uredništvo OBI

Ta priročnik vam bo prikazal nasvete, kako lahko ugodno zgradite svojo teraso. Spoznajte, kakšne razlike v ceni obstajajo pri oblogi terase iz lesa, kamna ali ploščic in kako lahko namestite temelj na pravilno razdaljo od podlage.

Vedno je najprej potrebna podlaga, na katero se namesti podkonstrukcija, da lahko nanjo položimo lesene terasne deske. 

Namig: Posamezni koraki lahko v podrobnostih odstopajo od teh navodil. Zato priporočamo, da za vaš osebni projekt upoštevate specifična navodila za polaganje.

 

Kateri dejavniki glede stroškov veljajo pri gradnji terase?

Prostor za sedenje na zelenici odpira nove možnosti za uživanje na vrtu. Tako velik projekt, kot je izgradnja terase, poleg izdatkov za material, na primer deske in vijake ter morebitno izposojo strojev, istočasno s sabo prinaša tudi skrite stroške.

Največji dejavniki, ki pri gradnji terase vplivajo na stroške, so:

·         Velikost in oblika terase

·         Terasne deske

·         Materiali za podkonstrukcijo

Poleg tega imajo pri stroških za vašo teraso vlogo tudi naslednji dejavniki:

·         Morebitni stroški za izplačila delavcev

·         Potrebno orodje in stroji

Naslednji nasveti vam bodo v pomoč pri obvladovanju skritih stroškov ter znatno boljšem ocenjevanju finančnega bremena za celoten projekt. Hkrati pa vam ponujajo konkretne namige, kako lahko pri vsem skupaj prihranite denar.

Poiščite primerno streho za teraso v spletni trgovini OBI.

1. Izberite ravno obliko terase

Oblika in velikost nove terase imata odločilen vpliv na skupne stroške vašega projekta. Pri večji površini sta napor pri delu in uporaba materialov bistveno večja kot pri omejenem prostoru za počitek. Tudi v zvezi z obliko je na voljo več možnosti oblikovanja: Na podlagi zemljišča, usmerjenosti in osebnih želja se lahko odločite za ovalne, ukrivljene, polkrožne ali trikotne oblike.

Ravni tlorisi pa so vendarle lažji za uresničitev ter zato tudi cenovno ugodnejši kot nenavadne oblike in oblike po meri. Edina izjema so prodnate ali peščene terase. Ker se pri tej različici obloga terase posipa in ne položi, posebni vzorci niso nujno povezani z višjimi stroški, ker na primer ni potrebe po dragi podkonstrukciji.

2. Izkoristite obstoječe pogoje

Temeljit popis stanja posameznih pogojev na licu mesta je dober predpogoj za izključitev nepotrebnih izdatkov za teraso že v fazi priprave. Morda boste lahko uporabili podlago že obstoječe terase. Tako boste zmanjšali količino napora pri delu, prihranili pri materialih in posledično tudi stroških.

Pri obstoječi leseni terasi je lahko na primer smiselno le zamenjati deske ter popraviti morebitno škodo, kot je vlaga v podkonstrukciji, ter tako poskrbite za povsem drugačen videz. Zato je lahko koristno, da v fazi načrtovanja skrbno pretehtate svoje lastne želje in aktualne pogoje za gradnjo.

3. Izračunajte obstojnost desk

Stroški na kvadratni meter terase so odvisni od izbire materiala in izvedbe podkonstrukcije. Bolj kakovostni gradbeni materiali in stabilna podlaga praviloma izboljšujejo obstojnost celotnega projekta, tako da se višje naložbe dolgoročno izplačajo.

Najbolje je, da izbiro ustrezne obloge in temelja opravite na podlagi lastnih zahtev: Če naj se novi prostor za posedanje zgradi predvsem poceni in hitro, da bi lahko nato tam brali v ležalniku ali v dvoje pekli na žaru, se kot rešitev ponuja obloga iz macesnovega lesa ali lesa duglazije. Znatno dolgotrajnejše in robustnejše so pri lesenih terasah deske iz WPC ali tršega lesa, kot je bambus ali les bangkirai.

Za prestižni prostor za posedanje, na katerem so načrtovane redne zabave s prijatelji priprava jedi na žaru za več oseb, je lahko smiselno in dolgoročno ugodneje, da teraso izdelate iz fine kamenine, v povezanem načinu gradnje. V takšnih primerih je lesena terasa manj primerna, ker vlažnosti ne prenaša tako dobro. Zato je koristno, da lastne načrte in poznejšo uporabo pravočasno vključite v izračun za svojo teraso.

4. Natančno izračunajte količine materiala

Takoj ko določite mere načrtovane terase, je priporočljivo, da izračunate stroške za potrebne materiale za podlago in oblogo. K temu je morda treba dodati tudi posebno malto za fugiranje ploščic, tlakovcev ter kamnitih ali betonskih plošč. Pri izračunu količin je posebej pomembno, da upoštevate odpad gradbenega materiala, ki nastane zaradi rezanja.

Čim bolj natančno izmerite količine, tem bolj verjetno se boste izognili viškom materiala ter tako zmanjšali stroške. Pri potrošnih materialih, kot so vijaki ali mozniki, je ravno tako priporočljivo, da velikost pakiranja ali število kosov prilagodite izračunani potrebi. 

5. Izposodite si stroje

Da boste lahko projekt uresničili brez zamud, morate pravočasno pripraviti potrebne stroje in orodja za vsak posamezen delovni korak. Če v svoji delavnici nimate vrtalnika ali vibracijske plošče, si ju lahko morda izposodite pri sorodnikih, prijateljih ali sosedih.

Če poleg tega potrebujete še dodatne naprave, je morda smiselno, da jih za izgradnjo terase najamete. Izračun razmerja med stroški in koristnostjo lahko opravite na podlagi nakupne cene, časa uporabe ter dodatnih možnosti uporabe pri projektih v prihodnosti. Stroje in orodja lahko po potrebi najamete v trgovinah OBI.

6. Načrtujte dostavo in skladiščenje

Če okolico gradbišča nove terase pravočasno vključite v načrtovanje, boste zmanjšali porabo denarja in časa ter napor. Izplača se na primer, določiti kraje za dostavo gradbenega materiala in njegovo skladiščenje ter te kraje ustrezno označiti in s tem pomagati dostavljavcu. Na voljo mora biti še dovolj prostora za obdelavo materiala.

Čim bolj preprost dostop do gradbišča poleg tega prihrani čas pri dostavi in odvozu. Če je treba težke kamne ali drobir za podkonstrukcijo najprej po dolgi poti prepeljati do mesta uporabe, se skupni čas procesa podaljša ter se povečajo tudi stroški za vašo teraso, če vam pri gradnji pomagajo strokovnjaki.

7. Ocenite lastne sposobnosti

Da bi vam izgradnja nove terase uspela brez dodatnih stroškov, bi bilo koristno, da realno ocenite lastno spretnost pri ročnih delih. Pred začetkom del je koristno, da se natančno informirate o vseh delovnih korakih in z zahtevami, povezanimi z njimi. Na ta način lahko bolje načrtujete, pri katerih delih projekta potrebujete podporo prijateljev, družinskih članov ali strokovnjakov.

Napake ali nestrokovno izvedena dela med postopkom gradnje imajo lahko težke posledice in povzročijo visoke stroške. Zato se varčevanje pri pomočnikih in strokovnjakih ne izplača. 

8. Znova uporabite izkopano zemljo

Višek gradbenega materiala, na primer izkopano zemljo za površino terase ali višek lesa, lahko začasno skladiščite in znova uporabite za druge gradbene projekte na vrtu. Na ta način boste lahko poleg lesene terase pozneje material uporabili morda za poti, zidove ali ribnik. Tako boste prihranili stroške za odvoz, odstranjevanje in ponoven nakup. Priporočljivo je tudi, da shranite droben material, kot so vijaki, ker jih pogosto potrebujete pri manjših delih.

Najem namesto nakupa

Ali stroj oziroma pripomoček potrebujete samo enkrat? Pri storitvi za najem naprav OBI najemite potrebne izdelke.

zapri ✕

Are Your Sure?

Exit