Prenova balkona – nasveti za olepšanje

Zadnja posodobitev: 01.03.2023 | Čas branja: 9 minut | Piše: Uredništvo OBI

Ni nujno, da je prenova ali oblikovanje novega balkona vedno drago. S temi nasveti in idejami lahko oblikovanje balkona opravite že za malo denarja: od pravilne talne obloge in ustreznih zasaditev rastlin za posamezno lokacijo do opremljanja z udobnim pohištvom ter elegantno dekoracijo.

Vedno je najprej potrebna podlaga, na katero se namesti podkonstrukcija, da lahko nanjo položimo lesene terasne deske. 

Namig: Posamezni koraki lahko v podrobnostih odstopajo od teh navodil. Zato priporočamo, da za vaš osebni projekt upoštevate specifična navodila za polaganje.

 

Kako lahko balkon olepšate na hiter in cenovno ugoden način?

Za zaščito balkonskih tal so kot talna obloga še posebej primerne ploščice na klik, ker je njihovo polaganje preprosto in so v primerjavi z drugimi rešitvami cenovno ugodne. Zaščito pred nezaželenimi pogledi nudijo ograje, ki so na voljo v številnih barvah in materialih. Ko uredite te olepšave, lahko balkon opremite z udobnim pohištvom ter okrasite z ustrezno dekoracijo in rastlinami.

Kontrolni seznam pred olepšavo vašega balkona

  • Kakšno lego ima balkon (smer sever–jug)?
  • Kakšne dimenzije ima balkon?
  • Ali obstajajo stavbni predpisi glede barv ali inštalacij?
  • Kakšen stil/idejo bi radi uporabili?
  • Ali obstajajo varnostni vidiki (npr. statika)?
  • Kako velik je proračun za oblikovanje balkona?

Balkonska talna obloga – pregled materialov

Vtis, ki ga naredi balkon, je v znatni meri odvisen od videza tal. Vse podlage, ki so primerne za teraso, niso nujno primerne tudi za oblikovanje balkona – zaradi njihove teže lahko betonske plošče in tudi fine kamnite obloge uporabite le, če to dopušča statika balkona.

Manj zapletena je uporaba ploščic na klik, desk iz lesa ali WPC ter umetne trave. Te talne obloge imajo številne prednosti: cenovno so ugodnejše kot plošče ali fine kamnite obloge, poleg tega pa je polaganje klik ploščic in umetne trave še posebej preprosto.

Če želite imeti tla, ki so še posebej enostavna za nego, vam priporočamo WPC, ki ga lahko povsem preprosto očistite z vodo in nežnim čistilom. Polaganje je nekoliko težje kot pri klik ploščicah, vendar pa lahko spretni domači mojstri to vseeno opravijo. Delo lahko dodatno olajšajo še storitev razreza lesa po meri ter pomočniki.

Pri obnovi balkonskih tal imejte v mislih to, da bo lahko voda še naprej odtekala pravilno – v nasprotnem boste po poletnih nevihtah vedno na balkonu imeli luže, kar je idealno za rast alg in mahu. Splošno gledano mora imeti balkon od 1,5 do 2 % naklona.

Balkonsko pohištvo – cenovno ugodno in preprosto

Preden za svoj balkon kupite pohištvo, na primer stole, mize ali klopi, morate balkon zelo natančno izmeriti. Pomembno je, da si zagotovite realen vtis prostora, ki ga imate dejansko na voljo in ki ga želite izkoristiti za pohištvo. Pomnite, da potrebujete nekaj prostora tudi za cvetlična korita, lončke in prehode.

Namig: Posebej v pomoč vam bo, če dimenzije površine izmerite z zložljivim metrom in z lepilnim trakom v ta prostor razporedite tudi nekaj primerkov pohištva.

Balkonsko pohištvo, ki deluje naravno

Za balkon, ki naj bi bil videti čim bolj naravno, je ustrezno na primer pohištvo iz PE (polietilenskega) ratana ali leseni kompleti. Upoštevajte, da je treba leseno pohištvo redno negovati. Čiščenje opravite vsako leto spomladi.

Les tikovca čez nekaj časa posivi. Če želite ohraniti rjav odtenek lesa, ga morate po dveh ali treh letih nalužiti ter nato naoljiti ali lakirati.

Balkonsko pohištvo, ki deluje sodobno

Veselo ali elegantno – tudi na sodobnem balkonu imate možnost poigravanja s poudarki. Ne glede na to, za kateri slog se odločite, je prednost sodobnega balkonskega pohištva v tem, da ne potrebuje veliko nege.

Večina modelov je izdelanih iz plastike, prašno barvanega jekla ali aluminija.

Balkonsko pohištvo »naredi sam«

Tudi paletno pohištvo je cenovno ugodno. Primerno je predvsem za večje balkone.

Za majhno garnituro paletnega pohištva na primer potrebujete vsaj 120 cm x 80 cm prostora.

Za posebne poudarke lahko poskrbite tudi z drugim pohištvom, ki ga sestavite sami, na primer kot ta miza s stolčki.

Sami izdelajte pohištvo

Z brezplačnimi navodili lahko sami izdelate posamezne kose svojega pohištva.

Balkonske rastline – pozorni morate biti na to

Pri olepšavi vašega balkona z rastlinami si je mogoče zamisliti številne smeri in kombinacije. Preden se odločite za določeno različico, najprej premislite o tem, koliko je na vašem balkonu sonca oziroma sence. V naslednjem koraku premislite, kje in kako naj stojijo rastline ali kam jih boste postavili.

Zlasti če želite postaviti velike posode za rastline, je priporočljivo preveriti statiko vašega balkona – povprečno cvetlično korito dolžine 1 m tehta lahko tudi do 30 kg. Če ste v dvomih, se posvetujte s strokovnjakom za statiko in uporabljajte posode za rastline iz lahkih materialov, na primer plastike.

Rastline za senčni balkon

Balkon, obrnjen na sever, ima v primerjavi z drugimi sicer malo sonca, vendar večletne rastline in majhne grmovnice, na primer begonije, vodenke (glejte sliko), lovorikovci ali iglavci zelo dobro uspevajo v senci severne fasade. Zlasti fuksija bujno cveti, celo pri precej neudobnih pogojih.

Tudi azaleje, rododendroni in hortenzije so zelo primerne za senčne lege balkonov.

Rastline za južno stran balkona

Številne sončne ure omogočajo idealne rastne pogoje za (balkonske) geranije, marjetice, rožmarin, sivko ali majhne oljke. Vseeno pa morate paziti na to, da rastline v zadostni meri zalivate – najbolje zjutraj in zvečer, da ne pride do ožigov. Poleg tega lahko za zaščito pred soncem poskrbite tudi s senčnikom ali markizo – ne le zase, temveč tudi za vaše rastline.

Plezalke, kot so grašice, še posebej dobro uspevajo na južnih balkonih, ter lahko funkcionirajo hkrati kot senčnik in okrasna zaščita pred pogledi.

Balkonske obloge in zaščite pred pogledi

Za olepšanje vaše balkonske ograje in kot zaščita pred pogledi so na voljo različne obloge in senčila za balkon. Razlikujejo se po ceni, videzu in uporabi. Preden se odločite, se morate pozanimati, ali obstajajo stavbni predpisi glede barv, ki se jih morate držati.

Paleta zastirk za zaščito pred pogledi, ki so primerne za ograjo, je široka – od UV-stabilnih umetnih mas različnih barv, ki so odporne na vremenske pogoje, prek naravnih materialov, kot so trs, bambus ali lubje, do poliestrskih tkanin.

Poleg balkonske ograje je mogoče zaščito pred pogledi namestiti tudi na drugih mestih na balkonu, na primer na strani nad ograjo. Tako se lahko zaščitite pred neželenimi pogledi. Tudi zaščite pred pogledi so na voljo v različnih barvah. Tudi pri tem se postavlja vprašanje glede predpisov, saj je za pritrditev nosilca potrebno vrtati v zunanje stene.

Posebej harmonično delujejo plezalke, ki v kombinaciji plezalnimi pripomočki ravno tako funkcionirajo kot zaščita pred pogledi ali pa enostavno dekorativno rastejo po steni navzgor.

Če želite povsem spremeniti slog svojega balkona, lahko ograjo obložite z lesenimi balkonskimi ploščami. Pri tem se lahko odločite za sodoben slog z ravnimi ploščami ali za ukrivljene balkonske plošče, ki se pogosto uporabljajo v alpskih pokrajinah, da se ustvari podeželski slog.

Namig: Pomnite, da velikih sprememb na balkonu nikoli ne smete opravljati brez dovoljenja najemodajalca. Poleg tega morate upoštevati tudi morebitne stavbne predpise glede opreme balkonov.

Hitra zaščita pred soncem za balkon

Senčnik je cenovno ugodna in preprosta različica zaščite pred soncem za balkon. Brez težav ga lahko sestavite in razstavite. Poleg tega je zelo prilagodljiv glede poteka sonca in ima velik razpon. Slabost senčnika je v tem, da je za njegovo stojalo potrebno nekaj prostora in da je pogosto občutljiv na veter.

Sončno jadro je primerno zlasti za večje balkone in terase. Pri sunkih vetra je robustno in je ogroženo šele pri hitrostih vetra, višjih od 50 kilometrov na uro. Če ga namestite navpično, vas ne ščiti le pred soncem, temveč tudi pred bočnim vetrom. Slabost sončnega jadra je težavna namestitev.

Namestitev markize je naložba, ki je primerna zlasti za hiše s teraso, ker je markizo treba namestiti fiksno.

Poseben slog: Mediteransko oblikovanje balkona

Če želite svojemu balkonu dati poseben slog, lahko to naredite že z le nekaj elementi.

Za sredozemski slog uporabite lonce iz terakote ter balkon opremite s tipičnimi južnimi rastlinami. Sem spadajo grmički sivke, zelišča ter majhne oljke in citrusi. Če imate možnost, tudi pohištvo in dekoracijo prilagodite rastlinam ter uporabite kombinacije lesa in tekstila.

Tudi francoski balkon je slog, ki živi iz le nekaj elementov. Mednje spadajo preprosta preproga iz umetne trave ter okrašeno kovinsko pohištvo. Ti elementi še posebej harmonično delujejo na balkonih starejših hiš. Svetilke in laterne zaokrožujejo celotno sliko.

Balkon za sladokusce

Manjše sorte sadja in zelenjave lahko posadite tudi v vedrih na svojem balkonu.

Na balkonu za sladokusce posadite zelenjavo in tudi sadje, ki se ga zdaj da dobiti tudi v manjših različicah, zato lahko najdejo svoje mesto tudi v loncih na manjšem balkonu.

Za balkon so na primer primerni paradižniki sorte »Tumbling Tom Yellow«. Tudi paprika »Arikanda« uspeva na balkonih. Zlasti majhni jajčevec »Ophelia«, melona »Mini Love« ali majhno perujsko volčje jabolko (Physalis peruviana) na balkon prinašajo barvo in okus.

Jagode dobro uspevajo tudi v cvetličnih koritih. Celo balkonske jablane lahko posadite v loncu na balkonu.

Zeliščni balkon

Če radi kuhate, je balkon z zelišči prava stvar za vas. Tako boste vedno imeli pri roki vsa sveža zelišča, s katerimi boste lahko popestrili svoje jedi. V balkonskih koritih zelišča, če so postavljena na pravo mesto, večinoma uspevajo zelo dobro. Pri tem bodite pozorni na potrebe posameznih rastlin.

Navadno baziliko (Ocimum basilicum) in vrtno krešo (Lepidium sativum) lahko posejete v lonček. Ravno tako kot navadni koper (Anethum graveolens), peteršilj (Petroselinum crispum) in drobnjak (Allium schoenoprasum). Laški smilj (Helichrysum italicum) ne izboljša le vaših jedi, temveč je poleg tega tudi lepega videza. Zelišče sije z rumenimi cvetovi. Za dišeč balkon skrbijo navadna melisa (Melissa officinalis), poprova meta (Mentha x piperita) in luštrek (Levisticum officinale).

Pozimi morate zelišča z balkona prestaviti v kuhinjo. Najbolje je, da prezimijo na svetlem in hladnem mestu.

V vedrih in balkonskih koritih zelišča, če so postavljena na pravo mesto, večinoma uspevajo zelo dobro.

Žuželkam prijazen balkon

Žuželkam prijazen balkon je smiseln predvsem v velikih mestih.

Če želite iz svojega balkona narediti raj za žuželke, boste izbrali rastline, ki cvetijo od pomladi do pozne jeseni in s tem žuželkam dajejo hrano. Žuželkam prijazen balkon je smiseln predvsem v velikih mestih.

Za ta namen je primerna zimska resa (Erica). Uspeva tudi v balkonskih koritih. Črni teloh (Helleborus niger) cveti še posebej zgodaj in žuželke že na začetku leta oskrbuje s hranilnimi snovmi. Jesenski podlesek (Colchicum autumnale) in svetleča rudbekija (Rudbeckia fulgida) do oktobra skrbita za cvetove na balkonu. Navadno plahtico (Alchemilla vulgaris) še posebej radi obletavajo metulji. Radi imajo tudi cvetove drobnjaka.

Če želite podpirati divje čebele, jim na svojem balkonu naredite gnezdišče. Hotel za žuželke nato obesite na steno hiše tako, da je zaščitena pred vetrom. Idealna je jugovzhodna smer.

zapri ✕

Are Your Sure?

Exit