Pregled vrtnega orodja

Zadnja posodobitev: 29.06.2023 | Čas branja: 5 minut | Piše: Uredništvo OBI

Orodje in pripomočki so gromozanska pomoč pri negi vrta. Ta priročnik vam bo predstavil pregled najobičajnejšega vrtnega orodja.

Vedno je najprej potrebna podlaga, na katero se namesti podkonstrukcija, da lahko nanjo položimo lesene terasne deske. 

Namig: Posamezni koraki lahko v podrobnostih odstopajo od teh navodil. Zato priporočamo, da za vaš osebni projekt upoštevate specifična navodila za polaganje.

 

Pregled vrtnega orodja:  katera orodja poznamo?

Vrt je kraj z veliko nalogami in možnostmi oblikovanja. Prirezovanje drevja, presajevanje rastlin in odstranjevanje listja so vsakoletna rutina številnih vrtnarjev. Za ta in ostala dela je na voljo velika izbira vrtnega orodja in naprav.

Pravo orodje je v prvi vrsti odvisno od dela, ki ga nameravate opraviti. Različne lopate in prekopne lopate denimo pomagajo pri sajenju rastlin.

Z motiko, rahljalnikom in grabljami zrahljate tla ter s škarjami prirežete številne rastline. Prav tako so na voljo pripomočki za pogosta vrtna dela in veliko manjšega orodja kot so krtače za čiščenje.

V spletni trgovini OBI najdete širok izbor vrtnega orodja.

Lopate in prekopne lopate

Lopate so osnovna vrtna oprema. Eden najprepoznavnejših modelov je klasična vrtna lopata. Je velika in pogosto uporabna. Z njo lahko posadite drevesa in grmičevje, izkopljete tla ali dosujete zemljo, prod ali drug material.

Kot dopolnilo ali alternativa je vrtna prekopna lopata. Ima ravno rezilo in ostro brušen rob. Z njo lahko delite grmičevje ali prekopljete zemljo. Za prekopavanje kamnitih in glinenih tal so od prekopne lopate načeloma primernejše prekopne vile. Z njimi tudi odsekate manj korenin, saj je med konicami dovolj prostora.

Za delo na omejenih površinah ali loncih številni vrtnarji posegajo po manjšem orodju kot je cvetlična lopatka. Ta lopatka ima podolgovat list za kopanje luknje v trdno zemljo ali odstranjevanje korenin iz loncev. V veliko pomoč je predvsem pri presajevanju rastlin.

Motike, rahljalniki in grablje

Z motikami, rahljalniki in grabljami zrahljate tla, da denimo odstranite plevel ali primešate gnojilo. Pogost pripomoček so tudi cvetlični rahljalniki. Njihov ročaj je prilagojen gibanju rok, tako da vas podpira pri prekopavanju.

Možna alternativa je kultivator. Z njim zrahljate in prezračite tla, ne da bi poškodovali korenine. Cvetlični rahljalnik in kultivator sta primerna za manjše površine.

Za rahljanje večjih površin je primerna vrtna naprava kot je prekopalnik. Veliko vrtnarjev jo uporablja pri obdelavi vrtov ali velikih gred. Uporabite ga lahko tudi za izkopavanje krompirja in ostale zelenjave.

Če želite tla le površinsko zrahljati, lahko uporabite tudi grablje. Z njimi ustvarite brazde za semena in skupaj pograbite rahel material kot listje.

Velike vrtne škarje

Z velikimi vrtnimi škarjami lahko prirežete večje žive meje ali drevesa z debelimi vejami. Najpogosteje uporabljene velike škarje so škarje za živo mejo. Z njimi dosežete natančen rez z malo truda. Zato so praktično orodje za prirezovanje pušpana, tise in drugega grmičevja.

Za rezanje tankih do srednje debelih vej so praktične škarje za živo mejo z valovitim rezilom. Rezila teh škarij so valovita, kar prepreči drsenje vej pri rezanju.

Za veje na težko dostopnih mestih so primerne teleskopske škarje. Rezila so na spodnjem delu, ročaj pa na zgornjem delu dolgega držala. Pri delu na vrtu potisnete škarje denimo na težko dostopno mesto ali pod živo mejo. Grm lahko nato udobno prirežete brez prepogibanja.

Debele in trdne veje sadnega in okrasnega drevja so včasih preveč trde za škarje za živo mejo. V teh primerih uporabite teleskopske škarje za obrezovanje vej.

Majhne vrtne škarje

Majhne vrtne škarje uporabite za bolj fine reze na grmičevju in živih mejah. Sem denimo sodijo zaokrožene škarje za drobno obrezovanje. Te imajo zaokrožena rezila za obrezovanje listov in poganjkov s katerimi lahko z malo napora obrezujete.

Zraven so na voljo tudi škarje za fine reze. Z njimi prirežete korenine in veje. Ravne škarje za fine reze so primerno orodje tudi za prirezovanje bonsajev.

Škarje bypass imajo rahlo zamaknjeni rezili, ki režeta eno mimo drugega. Posebej primerne so za rezanje svežega lesa. Če pa nameravate rezati suh les, uporabite škarje amboss.

Krtače

Zaradi vremena in obrabe se veliko predmetov in naprav čez čas umaže. Okrasni elementi so zato pogosto grši, umazanija pa lahko omeji tudi delovanje naprav. Tukaj so v pomoč krtače.

Poleg navadnih, univerzalno uporabnih krtačah, so na voljo posebni modeli. Krtače za terakoto so denimo primerne za rastlinske lonce ali okrasne elemente iz terakote, saj nežno čistijo ta relativno nežen material. Tako očistite lonce in ohranite kakovost materiala.

Tudi za zahtevnejše vrtne naprave so na voljo primerne krtače. Med košnjo se denimo v kosilnicah pogosto naberejo ostanki trave. Za odstranjevanje teh iz kosilnice lahko uporabite posebno krtačo za kosilnico s strgalnikom iz umetne mase. Orodje je sestavljeno tako, da dobro prodre v vmesne prostore pod kosilnico.

Dodatki za vrt

Ob številnih vrtnih orodjih in napravah so na voljo dodatki za skoraj vsak namen. Sem sodijo samokolnice, pršilniki ali odstranjevalci plevela iz fug – taka orodja dopolnijo vašo osnovno opremo in vam pomagajo pri delu.

Če imate na vrtu veliko odrezanega materiala, ga lahko na primer hranite in prenašate v posebni vreči za vrtne odpadke. To je posebej smiselno, če je material preokoren za vedro. Vrtne odpadke, prod ali gradbeni material lahko prevažate s samokolnico.

Plevel med tlakovci in ploščami odstranite z odstranjevalcem plevela za fuge. Za zaščito posameznih mladik po sajenju lahko uporabite prekrivala. S pršilniki oskrbite rastline z vodo, ne da bi vodni tlak poškodoval korenine.

Tunel iz folije hitreje segreje zrak in tla in zaščiti rastline pred zunanjimi vplivi. Z njim lahko na primer hitreje vzgojite rastline solate in omogočite boljšo rast.

Vrtni dodatki v OBI-jevi spletni trgovini

Shranjevanje vrtnega orodja

Če pozimi vrtnega orodja ali naprav ne potrebujete več, jih hranite na čim bolj suhem in pred dežjem zaščitenem mestu. Tako jih zaščitite pred rjo in ohranite njihovo kakovost. Kurilnice, kleti ali vrtne lope so pogosto primerne za hrambo.

Suho orodje in naprave ovijte v krpo in jih vstavite v plastično vrečko, in s tem zagotovite, da vanje ne prodre vlaga. Tako je vrtno orodje takoj uporabno za naslednjo sezono.

Uporabite organizacijski sistem kot so kavlji za obešanje, regali ali omare za orodje, da hranite vrtno orodje prostorsko varčno in lepo razporejeno. Če imate vrtno orodje in naprave pregledno pospravljene, tudi prej odkrijete morebitne poškodbe.

V spletni trgovini OBI poiščite veliko izbiro izdelkov

V spletno trgovino
zapri ✕

Are Your Sure?

Exit