Pregled električnega orodja

Zadnja posodobitev: 29.06.2023 | Čas branja: 6 minut | Piše: Uredništvo OBI

Zadnja posodobitev: 21.03.2022 | Čas branja: 5 minut | Piše: Uredništvo OBI

Sledeča navodila opisujejo korak za korakom, kako sestaviti leseno teraso na peščeni podlagi – vključno s podkonstrukcijo in polaganjem desk pa vse do namestitve zaključnih profilov.

Vrtalnik, akumulatorski vijačnik ali krožna žaga: električno orodje ni le visoko zmogljivo, temveč je praktično za zanesljivo samostojno opravljanje manjših domačih del. Predstavili vam bomo orodje, ki se ga splača kupiti.

Vedno je najprej potrebna podlaga, na katero se namesti podkonstrukcija, da lahko nanjo položimo lesene terasne deske. 

Namig: Posamezni koraki lahko v podrobnostih odstopajo od teh navodil. Zato priporočamo, da za vaš osebni projekt upoštevate specifična navodila za polaganje.

 

Katera električna orodja je dobro imeti doma?

Vrtanje lukenj v steno, vijačenje novega regala ali natančno žaganje iverne plošče: električno orodje je odlično za hitro in zanesljivo opravljanje ročnih del. Večino del lahko s pravim orodjem in nekaj spretnosti opravite sami, brez pomoči strokovnjakov.

Kdor ima dostop do dobro urejenega sortimenta električnega orodja, je pri manjših delih v glavnem neodvisen od obratovalnih časov in cen strokovnjakov. Večje projekte, ki zahtevajo podrobno strokovno znanje ali večje naprave, pa vseeno raje prepustite profesionalcem.

Poleg akumulatorskega vijačnika z nastavki sodijo k električnemu orodju, s katerim lahko opravite večino domačih projektov, tudi vrtalniki in brusilniki. Tudi krožna ali vbodna žaga  zna biti priročna za natančno prirezovanje desk, lesa ali ostalega materiala.

Primerno električno orodje poiščite v spletni trgovini OBI.

Udarni vrtalnik in pnevmatsko udarno kladivo

Uporaba pnevmatskega udarnega kladiva ali udarnega vrtalnika je v prvi vrsti odvisna od materiala, ki ga nameravate obdelati. Če vrtate v opečni zid ali masivno kamnito steno, potrebujete različno orodje. Za opečni zid uporabite udarni vrtalnik, za betonski zid pa pnevmatsko udarno kladivo.
Električna oskrba ima tukaj manjšo vlogo: ali je naprava povezana z elektriko s kablom ali akumulatorjem, načeloma ne vpliva na funkcionalnost.

Udarni vrtalnik ima vgrajen visokofrekvenčni mehanski pogon. Idealen je za domačo uporabo. S to napravo lahko namreč brez težav obdelujete zidove. Pnevmatsko udarno kladivo ima pnevmatičen pogon. Ta deluje na nižji frekvenci, a zelo intenzivno. Mojstrovalci tukaj govorijo o visokem navoru. S pnevmatskim kladivom lahko tako prevrtate tudi izjemno odporen material kot je beton ali okrepljene betonske površine.

Za večino domačih projektov ne potrebujete pnevmatskega kladiva. Za aktivne in zagrete mojstrovalce pa bodo zagotovo koristne tudi te naprave. Proizvajalci obe orodji navadno opremijo z raznimi nastavki. Tako ste lahko fleksibilni ne glede na material in želene globine lukenj. Pri nakupu orodja pazite, da ima vrtalnik vgrajen zmogljiv akumulator. Šibek akumulator vam bo namreč slej ko prej povzročil težave. Če zmogljivost po daljšem času upade, lahko običajno pri proizvajalcu dobite nadomestni akumulator.

Akumulatorski vijačnik: učinkovit in fleksibilen

S skoraj vsakim vrtalnikom – ne glede na pogon – lahko tudi vijačite. To deluje brez težav predvsem pri lesu. Za sestavljanje pohištva pa je dovolj že akumulatorski vijačnik. V primerjavi z vrtalnikom je tišji in ugodnejši.

Akumulatorski vijačniki prepričajo s fleksibilnostjo in učinkovitostjo, saj ne potrebujejo kabla. Tako prihranite čas pri sestavljanju omar, postelj ali regalov. Tudi težko dosegljiva mesta ali fina dela lahko opravite z akumulatorskim vijačnikom.

Pri nakupu nove naprave se splača preveriti lastnosti izdelka. Ugodne naprave sicer prizanesejo denarnici, a imajo v povprečju nižjo polnilno kapaciteto akumulatorja. Če morate akumulator znova napolniti že po nekaj minutah, lahko delate tudi z običajnim izvijačem. Takrat vzame vijačenje več časa.

Brusilniki in njihova vsestranska uporaba

Katera orodja potrebujejo mojstrovalci? To je vedno odvisno od tega, katerih del se upate lotiti sami in kje raje poiščete profesionalno pomoč. Dober primer so brusilniki. Zmogljivost, upravljanje in področja uporabe so zelo raznolika. Na kratko vam bomo predstavili najobičajnejše modele za domače mojstrovanje.

Kotni brusilnik je orodje za bolj izkušene mojstrovalce. Ne glede na projekt uporabljajte napravo le z varnostnimi očali in rokavicami. Če niste prepričani glede upravljanja naprave, se raje obrnite na strokovnjake. Kotni brusilnik se v glavnem uporablja za vseh možnih materialov. Vrtljiva rašpa kotnega brusilnika se vrti 10.000-krat na minuto – idealno za les, kamenje, kovino ali beton.

Za brušenje lahko uporabite tudi vibracijski, ekscentrični ali tračni brusilnik. Vibracijski brusilnik je dober za fina dela – denimo za odstranjevanja laka ali delo na kakovostnem pohištvu –, z ekscentričnim ali tračnim brusilnikom pa lahko grobo zbrusite različne površine.

Ekscentrični brusilnik je podoben vibracijskemu brusilniku, a odstrani več materiala. V primerjavi s še močnejšim tračnim brusilnikom nudi ekscentrični brusilnik natančnejše rezultate.

Tračni brusilnik je na voljo kot stacionarna ali ročna naprava. Pri obeh modelih se neskončni trak navije okoli pogonske role. Stacionarne naprave imajo pogosto še stranski brusni trak.

Ustrezne brusilne trakove in plošče lahko po potrebi dokupite. Ob naravnem brusnem materialu, na primer korundu, kremnu ali naravnem diamantu, se pri zrnavosti pogosto uporabijo tudi razni sintetični materiali. Tako lahko sintetiziramo tako korund kot diamant. Navadna zrnavost je med 40 in 240 – čim višja je številka, tem finejša je zrnavost.

Vbodna ali krožna žaga za natančen rez

Poleg vrtalnikov, akumulatorskih vijačnikov in brusilnikov je še več električnega orodja, ki je lahko zanimivo ne samo za profesionalce, temveč – odvisno od projekta – tudi za začetnike. To je denimo vbodna žaga. Električna žaga pride vedno v poštev pri zelo natančnih delih. To so lahko reže v lesu ali rezanje določenih oblik. Vbodna žaga brez večjih težav prebije tudi umetno maso in pločevino. Kot pri vsakem električnem orodju je tudi tu veliko proizvajalcev z raznimi izdelki.

Krožne žage so še zmogljivejše od vbodnih žag. Te naprave pridejo v poštev le pri masivnejšem materialu, recimo pri žaganju lesenih plošč. S krožnimi žagami lahko domnevno težko delo spremenite v časovno nezahtevno opravilo.

Rezkalniki za natančno delo

Z rezkalniki lahko natančno obdelate različne materiale kot so les, umetno maso ali kovino ter vanje denimo vdelate okrasje ali motive in utore. Tudi robove lahko z rezkalnikom zgladite ali zbrusite.

Pogosto uporabljena rezkalna naprava je t. i. nadrezkar. Ta je mobilen – tako ga lahko postavite na površino in ročno upravljate. Pri delu s tem praktičnim orodjem načeloma ločimo med dvema tehnikama – prostoročnim rezkanjem in rezkanjem s šablono. Pri rezkanju s šablono se uporablja denimo šablona iz vezane plošče, da lahko z nadrezkarjem natančno določite rob materiala. Prostoročno rezkanje je posebej primerno za izdelovanje okrasja, vzorcev ali pisave.

Veliko nadrezkarjev ima ergonomičen dizajn in primerno udobne, pogosto mehke ročaje. Tresljaji naprave se ne prenašajo tako močno, tako da imate varen oprijem in bistveno udobneje vodenje.

Poleg nadrezkarjev je še veliko več rezkalnikov kot na primer namizni rezkalniki, podmizni rezkalniki ali kopirni rezkarji.

Namig: material pri rezkanju vedno dobro pritrdite. Pri močnejšem lesu ga rezkate na obeh straneh, tukaj je zelo priporočljiva šablona. Kljub šabloni robove vedno zarišite. Tako lahko pri napenjanju šablono vedno pravilno položite.

Električna orodja v OBI spletni trgovini

Najem namesto nakupa

Ali potrebujete stroj ali orodje samo enkrat? Najemite potrebovane izdelke s storitvijo najema opreme OBI.

zapri ✕

Are Your Sure?

Exit