Gradnja lesene terase
korak za korakom

Pregled balkonskih talnih oblog

Zadnja posodobitev: 30.04.2024 | Čas branja: 4 minute | Piše: Uredništvo OBI

Naj gre za renovacijo ali oblikovanje balkona, tukaj so predstavljene ustrezne balkonske talne obloge. Pozanimajte se o vseh možnostih – od ploščic na klik do umetne trave.

Naj gre za prenovo ali oblikovanje balkona, tukaj so predstavljene ustrezne balkonske talne obloge. Pozanimajte se o vseh možnostih – od plošč na klik do umetne trave.

Vedno je najprej potrebna podlaga, na katero se namesti podkonstrukcija, da lahko nanjo položimo lesene terasne deske. 

Namig: Posamezni koraki lahko v podrobnostih odstopajo od teh navodil. Zato priporočamo, da za vaš osebni projekt upoštevate specifična navodila za polaganje.

 

Kakšne podloge so primerne za balkon?

Številne talne obloge, ki so primerne za terase, so primerne tudi za polaganje na balkon. To še posebej velja za plošče na klik in deske iz lesa in WPC-ja. Prav tako sta ustrezna umetna trava in preproge. Gres ploščice in naravni kamen so medtem bolj neobičajni za balkon. V poštev pridejo le po preverjanju statike, saj je lahko material pretežek za balkon. Ne glede na material pa pazite vedno na naklon, da lahko voda odteka z balkona. Naklon naj bo od 2- do 3-%.

Ploščice na klik iz lesa in WPC-ja

Plošče na klik veljajo za trpežno talno oblogo in so preproste za polaganje. Izdelki se med seboj tudi razlikujejo po sestavi in materialu odvisno od proizvajalca. Pri lesenih ploščah na klik je na voljo les kot recimo cumaru (Južnoameriški Teak), macesen, akacija, duglazija, bambus ali bangkirai, lahko pa se odločite za modele iz WPC-ja. To je kratica za Wood-Plastic-Composites in označuje kompozitni material večinoma iz lesa in nekaj umetne mase. Prav tako je na voljo veliko različnih dizajnov: Izberete lahko barvo ali obliko površine. 

V veliko primerih so majhne letvice na plošči privite na vremensko odporen nosilec iz umetne mase. S sistemom na klik lahko plošče med seboj povežemo brez orodja ali privijanja. Na ravni površini dodatna podlaga ni potrebna, tako da lahko takoj začnete.

Ploščice iz naravnega kamna položite samo po preverjanju statike. Take talne obloge so namreč precej težke.

Balkonske ploščice iz WPC-ja – široka izbira ploščic na klik v OBI-jevi spletni trgovini.

Prednosti ploščic na klik iz lesa in WPC-ja

 • Preprosto polaganje s sistemom na klik
 • Možno neposredno polaganje na staro talno oblogo
 • Nizka vgradna višina
 • Lesene ploščice na klik: od pribl. 11 €/m²
 • Ploščice na klik iz WPC-ja: preprosta nega

Plošče na klik v OBI-jevi spletni trgovini

Deske iz lesa in WPC-ja

Balkonske terasne deske – široka izbira desk iz lesa in WPC-ja v OBI-jevi spletni trgovini.

Lesene terasne deske so iz trdega lesa, kot recimo bambus ali bangkirai ali iz lesa iglavcev, kot macesen ali duglazija. Na voljo je tudi toplotno obdelan termo les iz jesena ali bora ali lesu podoben WPC. Te terasne deske so primerne tudi za balkon.

Les je po teksturi precej raznolik in živahen. Celo na močnem soncu se komaj segreje, temveč ostane prijetno topel in je zato dobro pohoden tudi z bosimi nogami. Vendar pa so nekatere vrste lesa nagnjene k cepljenju. Trdi les ima še posebej dolgo življenjsko dobo. Je vremensko bolj odporen kot les iglavcev, predvsem pa je odporen proti glivam in žuželkam. Zaradi svojega izvora pa žal ni najbolj okolju prijazen.

WPC je v primerjavi z naravnimi materiali manj drseč in se ne cepi. Se pa ta material na neposrednem soncu bistveno bolj segreje. Terasne deske iz WPC-ja na videz spominjajo na lesene deske, ampak so vremensko bolj odporne. Ker pa nimajo take individualne teksture, pa je zanje potrebno manj nege in vzdrževanja. Za razliko od svojih naravnih vzorov pa so deske iz WPC-ja na voljo z votlim ali polnim profilom.

Na voljo so tudi različne barve in strukture površine. Nekatere so na eni strani gladke in na drugi rebraste, druge pa imajo dva profila. Deske iz trdega ali termo lesa so tudi dražje kot deske iz WPC-ja. Ugodnejša alternativa so deske iz lesa iglavcev. 

Deske potrebujejo leseno podkonstrukcijo iz oglatega lesa, ki jo najprej pritrdite na tla balkona. Nanjo nato privijete deske. Pri podu in polaganju je treba vzdrževati minimalni naklon za balkone. Razne nepravilnosti na podu se lahko uravnovesijo z izdelavo podkonstrukcije.

Prednosti lesenih in WPC desk

 • Visokokakovosten videz
 • Naraven pridih zaradi videza lesa
 • Dobre za predelavo
 • Razrez desk in podkonsrukcijskega lesa možen pri OBI-ju
 • Od pribl. 14 €/m² (lesene deske)

Umetna trava in preproge

Balkon in teraso lahko oblikujete tudi z zunanjimi preprogami. Kar se tiče umetne trave je na voljo veliko visokokakovostnih izdelkov. 

Preproge iz umetne trave so na voljo v različnih širinah, barvah in z visoko UV-odpornostjo približno 1.500 sončnih ur. Hrbtna stran ima čepke, ki zagotavljajo odtekanje deževnice.

Se pa odvisno od lege balkona in vremenskih vplivov na preprogi hitro nabira umazanija, redno čiščenje pa je zahtevno. Morda boste morali umetno travo bolj pogosto menjati kot recimo plošče na klik ali deske. Umetna trava se lahko ob vlagi prav tako skrči

Zunanje preproge so na voljo v različnih barvah in velikostih. Primerne so bolj kot okrasni elementi in niso primerljive s trdno talno oblogo. Preproge se preprosto zamenja, tako da lahko svoj balkon vedno znova na novo oblikujete. S tekstilom podate domače odtenke na vaša balkonska tla, kot bi trenili.

Zunanje preproge za balkon – vsi modeli v OBI-jevi spletni trgovini.
Umetna trava za balkon – vsi modeli v OBI-jevi spletni trgovini.

Prednosti umetne trave in preprog

 • Preprosto polaganje
 • Od pribl. 1,60 €/m² (umetna trava)

Se na balkon da položiti PVC?

PVC je prepričljiva in ugodna notranja talna podloga z dolgo življenjsko dobo. Dizajni pogosto spominjajo na ploščice ali laminat. Za balkon pa je ta relativno lahka talna podloga iz umetne mase neprimerna. 

Pri polaganju zalepimo PVC na podlago. Če robovi niso dobro zatesnjeni, lahko noter vdre tekočina. Zaradi nizkega naklona se na balkonih deževnica pogosto zbira na določenih mestih in pod umetno maso ne more izhlapeti. To pomeni, da je višje tveganje za nastajanje plesni.

Primernejša je umetna trava ali lahke plošče iz WPC-ja z ustrezno drenažo. Lahko pa tudi najamete strokovnjake, da vam balkon v celoti zatesnijo z umetno maso. Tekoča umetna masa je na voljo v različnih dizajnih, vzorcih in s posipi. Tako lahko ustvarite nedrsečo, lahko talno podlogo, ki komajda vpliva na statiko balkona.

Velika izbira balkonskih talnih podlog je v OBI-jevi spletni trgovini.

Za projekt potrebujete

zapri ✕

Are Your Sure?

Exit