Gradnja lesene terase
korak za korakom

Pravilno čiščenje žara

Zadnja posodobitev: 03.05.2023 | Čas branja: 4 minute | Piše: Uredništvo OBI

Ta OBI-jeva navodila vam bodo predstavila, kako se pravilno čisti žar. Vse o čiščenju žarov na oglje do plinskih žarov.

Vedno je najprej potrebna podlaga, na katero se namesti podkonstrukcija, da lahko nanjo položimo lesene terasne deske. 

Namig: Posamezni koraki lahko v podrobnostih odstopajo od teh navodil. Zato priporočamo, da za vaš osebni projekt upoštevate specifična navodila za polaganje.

 

Pravilno čiščenje žara – video navodila

Kako pravilno čistimo žar?

Čiščenje žara je drugačno, odvisno od tega, ali gre za žar na oglje ali plinski žar. Plinski žar čistimo s t. i. pirolizo, kjer se umazanija na rešetki sprosti zaradi zelo visokih temperatur. Te nato preprosto očistimo z žičnato krtačo. Tudi pri žaru na oglje lahko imitiramo pirolizo, tako da ob rešetke podrgnemo še vroč briket. Pri čiščenju ohišja žara lahko pri plinskem žaru uporabimo lopatico iz umetne mase, pri žaru na oglje pa metlo s kokosovimi vlakni. Če si priskrbite še dodatno zaščitno prevleko za žar, ga lahko tudi čez zimo varno in zaščitno pospravite.

Velika izbira žarov je v OBI-jevi spletni trgovini.

Pravilno čiščenje plinskega žara

Plinski žar najlažje očistite s t. i. pirolizo. Piroliza se uporablja tudi pri visokokakovostnih pečicah in opisuje razstavljanje kemijskih vezi zaradi toplote. Plinski žar pri zelo visokih temperaturah praktično prežgete. To lahko storite takoj po peki, tako da žar preprosto pustite prižgan. Nato ga skrtačite s posebno žičnato krtačo za plinske žare. Rešetke so zdaj pripravljene na naslednjo peko.

Čiščenje žara na oglje

Tudi čiščenje rešetke žara na oglje ni težko. Če ste pekli z briketi, lahko tudi tukaj izvedete neke vrste pirolizo: s prijemalkami vzemite še žareč briket in ga podrgnite ob rešetke, da se odstranijo zažgani ostanki hrane. Tako se lahko z ekstremno vročino ciljno lotite umazanije. Na koncu žar le še skrtačite z žičnato krtačo za žare za oglje. Posebnost krtače za žare za oglje je njen kovinski nastavek z utori, s katerimi lahko odstranimo grobo umazanijo.

Čiščenje ohišja žara

Za čiščenje notranjosti plinskega žara od znotraj najprej snemite rešetke in žar razstavite tako, da lahko dosežete gorilnike. Za čiščenje si priskrbite lopatico iz umetne mase, s katero lahko postrgate jeklo ali aluminijevo zlitino. Delci umazanije nato padejo v posodo za lovljenje maščobe in jih lahko vržete stran.

Pri žaru na oglje priporočamo čiščenje s posebno metlo s kokosovimi vlakni. Najprej počakajte, da se žar ter oglje ali briketi v celoti ohladijo. Ko se ohladijo, odstranite pepel, oglje ali brikete med ostale odpadke. Nato lahko z metlo očistite kotel žara. Občasno ohišje žara tudi umijte z vročo vodo. Predvsem pri ostankih maščobe ali hrane še lahko dodatno uporabite čistilo za žar.

Trdovratno umazanijo na rešetkah najbolje odstranite s časopisnim papirjem. Ohlajene rešetke ovijte v vlažen časopisni papir. Pustite rešetke več ur zavite v časopisni papir, da se skorjasti ostanki maščobe raztopijo. Naposled obrišite rešetke z vlažno krpo.

Podobno se ostanki maščobe, saj in pepela odstranijo tudi s sodo bikarbono. Primešajte 100 g praška sode bikarbone v liter tople vode in mešanico prelijte v pršilko. Poškropite rešetke s to raztopino in jih pustite stati vsaj eno uro, najbolje pa čez noč. Zadnje ostanke umazanije nato obrišete s krpo.

Za čiščenje in negovanje zunanjosti ohišja žara priporočamo čistilo za žar ter politure in čistila za emajl. Tako bo vaš žar tudi od zunaj dolgo izgledal negovan.

Shranjevanje žara

Za dolgotrajno zagotavljanje funkcionalnosti in leska žara priporočamo ustrezno zaščitno prevleko. Tako lahko žar tudi pozimi zaščitite pred vetrom in vremenom. Zaščitne prevleke so na voljo v različnih izvedbah in velikostih. Za preprečevanje rje naj bo žar čist in suh, preden ga pospravite.

zapri ✕

Are Your Sure?

Exit