Pravilna košnja trave – 11 nasvetov

Zadnja posodobitev: 10.05.2023 | Čas branja: 7 minut | Piše: Uredništvo OBI

Zadnja posodobitev: 21.03.2022 | Čas branja: 5 minut | Piše: Uredništvo OBI

Sledeča navodila opisujejo korak za korakom, kako sestaviti leseno teraso na peščeni podlagi – vključno s podkonstrukcijo in polaganjem desk pa vse do namestitve zaključnih profilov.

Za gosto, zeleno trato je pomemben pravi rez. V tem priročniku boste izvedeli katere nasvete in trike morate upoštevati pri negi in košnji trate.

Vedno je najprej potrebna podlaga, na katero se namesti podkonstrukcija, da lahko nanjo položimo lesene terasne deske. 

Namig: Posamezni koraki lahko v podrobnostih odstopajo od teh navodil. Zato priporočamo, da za vaš osebni projekt upoštevate specifična navodila za polaganje.

 


Pravilna nega trate

Kakšno trato imate najraje na vrtu? Klasično angleško zelenico z gosto, zeleno preprogo brez plevela? Morda raje trpežno igralno zelenico z regratom in marjeticami? Čeprav se ti priljubljeni vrsti razlikujeta po videzu, pri košnji in negi veljajo podobna pravila. Za vas smo pripravili 11 nasvetov, kako travo najbolje pokositi.

Tedenska košnja

Če travo redno kosite, bo ta posebej gosta. Priporočljiva je ena košnja na teden.

Za lepo, gosto zelenico kosite redno. Tako se bodo trave že razvejale pri dnu. Z redno košnjo bo trava tudi posebej gosta.

Dobra frekvenca je košnja enkrat tedensko. Maja in junija raste trava posebej hitro, takrat po potrebi kosite pogosteje.

Frekvenca košnje je odvisna tudi od semen. Trata iz kakovostnih semen zraste na teden povprečno 2,5 cm. Pri nizkocenovni mešanici se lahko to povprečje povzpne tudi na 3,6 cm. Če torej izberete kakovostna semena, boste trato kosili redkeje.

Košnja s pravilnim rezilom

V Angliji se pri negi trate najpogosteje uporablja cilindrične kosilnice. Tukaj pa so priljubljene rotacijske kosilnice. Te imajo rezilo z vodoravno vrtljivimi se rezili. Take kosilnice režejo travo kot bi uporabljali srp ali koso. Zato morajo biti rezila zelo ostra, da ne povzročijo škode. Dajte kosilnico torej najbolje enkrat letno nabrusiti.

Stanje rezil lahko preverite med košnjo. Če se površina po rezu cefra, so rezila preveč topa in jih je treba nabrusiti.

Namig: visoko število vrtljajev motorja je prav tako pomembno za dober rez. Čim hitreje se rezila vrtijo, tem čistejši bo rez.

Vrste kosilnic in obrezovalnikov

Za košnjo trate lahko izbirate med različnimi vrstami kosilnic in obrezovalnikov, ki se razlikujejo po načinu delovanja in pogonu. V nadaljevanju je predstavljen pregled najbolj priljubljenih vrst kosilnic in obrezovalnikov.

Kosilnice

Električne kosilnice so še posebej primerne za manjše vrtove. Upravljate jih s pomočjo električnega kabla. Kosijo zelo tiho, so poceni in ne oddajajo izpušnih plinov. Pri večjih ali zelo nagnjenih zelenicah pa je kabel lahko ovira, tako da ga je treba med košnjo vedno znova priklapljati.

Z akumulatorsko kosilnico lahko kosite brezžično. Ta je zaradi omejenega dosega primernejša za manjše travnate površine.

Tudi bencinska kosilnica ne potrebuje električnega kabla. Namesto baterije imajo rezervoar za bencin, ki ga morate redno polniti. Zahvaljujoč manjkajočemu kablu lahko brez težav kosite tudi v oddaljenih kotih. Bencinske kosilnice so lahko precej težke - pri potiskanju kosilnice vam lahko pomaga pogon na zadnja kolesa. Če želite, da vam bo bencinska kosilnica dolgo služila, jo je potrebno redno vzdrževati. V primerjavi z električnimi kosilnicami so bencinske kosilnice glasnejše in oddajajo več izpušnih plinov.

Za večje travnate površine so idealne vrtne traktorske kosilnice.

Traktorska kosilnica je idealna za velike travnate površine. Namesto da kosilnico potiskate, se udobno usedete nanjo in z vozilom manevrirate po travnati površini, ki jo želite pokositi. Nakup traktorskih kosilnic je dražji od običajnih ročnih kosilnic. Zato je smiselno, da pred nakupom stroja natančno razmislite, kakšne funkcije mora imeti. Traktorske kosilnice so na primer na voljo z bencinskimi ali električnimi motorji in s širino reza od 55 cm. Višino reza si lahko nastavite poljubno. V garaži ali lopi za orodje boste potrebovali primeren prostor za traktorsko kosilnico. Če imate tehnično znanje in spretnosti, lahko večino vzdrževanja opravite sami. V nasprotnem primeru vam bo v pomoč specializirano podjetje v vaši bližini.

Kosilnice na nitko in kose

Z vrtnimi kosilnicami ni mogoče vedno pokositi celotne travnate površine. Vogali in robovi ob zidovih, drevesih ali ograjah lahko kvarijo podobo dobro vzdrževane zelenice. V ta namen so na voljo (električne) kosilnice na nitko in kose. Ročaj takšnih kosilnic lahko običajno nagnete, glavo kosilnice pa obrnete, tako da lahko pokosite tudi težko dostopne predele trate. Na ta način si lahko zagotovite privlačno trato ob stopnicah, okrasnih kamnih ali vrtnih ribnikih v idealni višini.

Pri izbiri kosilnic na nitko ali kose za trato je pomembno upoštevati njihovo težo. Z majhno lastno težo je košnja trate veliko bolj prijetna. Tako je mogoče obdelovati tudi velike travnate površine, ne da bi obremenili zapestja ali se hitro utrudili. Prednost električne kosilnice na nitko je tudi ta, da je z njo nega trate veliko lažja kot z modeli brez elektrike. Pri nakupu električne kosilnice na nitko se prepričajte, da je zasnovana za vašo velikost, da preprečite bolečine v hrbtu in slabo držo pri košnji.

Škarje za travo

Za rezanje trate lahko uporabite tudi škarje za travo. Z akumulatorskimi škarjami lahko delate hitro in enostavno, ter tako učinkoviteje vzdržujete trato. Z ročnimi škarjami za travo pa delate natančneje, saj škarje vodite sami.

Pri vseh vrstah škarij za travo je pomembno, da se dobro prilegajo vaši roki in da jih lahko brez težav upravljate. V nasprotnem primeru se vam lahko v roki pojavijo krči. To velja tudi za električne škarje za travo, katerih lastna teža je pri rezanju precej občutna. Zato je smiselno izbrati lahke škarje, ki se prilegajo vaši roki.

Idealna višina reza pri košnji trate

Običajne travnate površine pokosite na višino 4 cm. To vam naj služi kot smernica, ki jo lahko presežete ali zmanjšate za 5 mm, ne da travo poškodujete.

Nekatere kosilnice merijo višino reza v stopnjah, denimo od 1 do 5. Preberite navodila, da lahko izberete pravilno višino reza.

Namig: Če navodil nimate pri roki, poskusno pokosite manjšo površini in jo nato zmerite z merilnim trakom.

Primerno kosilnico najdete v spletni trgovini OBI.

Košnja s pravilom tretjine

Če travo preveč pokosite, rezultat ne bo najbolj privlačen. Držite se pravila, da pokosite tretjino travne bilke. Če odrežete točko vegetacije nekje na polovici, bo trajalo dlje do novega poganjka. To lahko vodi do lukenj v trati in do hitrejše izsušitve ob sušah. Pri višini reza 4 cm lahko zraste trata torej do 6 cm.

Košnja na naklonu

Travnike na nagnjenih zemljiščih vedno kosite poševno. Varneje je, če ste vedno na enaki višini kot kosilnica. Če padete, vas ne more povoziti ali se odkotaliti stran. Prav tako ne boste poškodovali trave zaradi morebitnih nepravilnosti tal.

Ob dežju ne kosimo

Robotska kosilnica vam lahko olajša delo. Morda pa boste morali nekatera mesta zanjo popraviti.

Če je trava mokra, je ne kosite. Kosilnica mokre trave ne odreže tako čisto. Tudi trava se tvori v grude in kolesa kosilnice se pogreznejo v tla.

Manj košnje ob senci in vročinskih valovih

Ob določenem vremenu, letnih časih in na določenih površinah, trate ne kosite tako pogosto ali jo kosite ob višji višini. To recimo velja za b. Tudi jeseni, ko sonce ni več tako močno, kosite z višjo višino. Naj trava v obeh primerih zraste centimeter višje, da lahko sprejme več svetlobe.

Tudi med vročinskim valom je priporočljivo, da trave ne pokosite preveč. Trave delujejo kot senčniki in ščitijo tla pred izsušitvijo.

Pred košnjo po trati ne stopamo

Pazite, da trate pred košnjo ne poteptate. Potem se le počasi spet dvigne. To lahko privede do različnih višin reza. Stopajte torej le po pokošeni travi.

Niste že dolgo kosili?

Če že dolgo niste kosili, se lotite dela v etapah, dokler ne dosežete želene višine.

Med dopustom ali po daljših deževnih obdobjih lahko zraste trava malce više, kot bi si želeli. V tem primeru je najboljša košnja po etapah, da točko vegetacije pomaknemo spet navzdol. To pomeni, da kosite najprej z višjo višino in se nato počasi pomaknite spet na pravilo tretjine.

Košnja s celotno širino reza

Enotno podobo trate dosežete tako, da med košnjo s kosilnico z eno stranjo koles vedno vozite po že pokošenem terenu. Tako izkoristite celotno širino reza in boste hitreje končali.

Pozor pri robovih

Robovi so med drugim tudi meje z gredami. Pazite, da kolesa kosilnice ne zdrsnejo v gredo. Rezila lahko sicer odrežejo rušo. Pustite raje nepokošeno sled in jo pozneje pokosite z vrtno koso na nitko.

zapri ✕

Are Your Sure?

Exit