Pregled notranjih vrat

Zadnja posodobitev: 25.01.2024 | Čas branja: 9 minut | Piše: Uredništvo OBI

Zadnja posodobitev: 21.03.2022 | Čas branja: 5 minut | Piše: Uredništvo OBI

Sledeča navodila opisujejo korak za korakom, kako sestaviti leseno teraso na peščeni podlagi – vključno s podkonstrukcijo in polaganjem desk pa vse do namestitve zaključnih profilov.

Ta priročnik vam bo predstavil razlike med različnimi vrstami notranjih vrat. Podrobno boste spoznali sestavo notranjih vrat in prejeli pregled podbojev in ročajev.

Vedno je najprej potrebna podlaga, na katero se namesti podkonstrukcija, da lahko nanjo položimo lesene terasne deske. 

Namig: Posamezni koraki lahko v podrobnostih odstopajo od teh navodil. Zato priporočamo, da za vaš osebni projekt upoštevate specifična navodila za polaganje.

 

Kakšna notranja vrata so na voljo?

Poznamo celo vrsto različnih notranjih vrat z različnimi funkcijami in dizajni. Priljubljeni modeli so denimo vrata iz masivnega lesa, vrata z dekorativno folijo ali laminatno prevleko (CPL) ter belo lakirana vrata. Tudi vrata iz furnirja, steklena vrata in vrata s svetlobnim izrezom se pogosto uporabljajo v domovih.

Od izbire primernih notranjih vrat je odvisnih več dejavnikov. Za pravilno odločitev se vnaprej seznanite z osnovami postavitve notranjih vrat. Vratna krila so denimo na voljo z različnimi srednjimi polnili in vrhnjimi sloji.

Podboji in kljuke oz. ročaji so prav tako na voljo v več različicah.

 

V spletni trgovino OBI je na voljo velika izbira notranjih vrat.

Vrata iz masivnega lesa – robustna in obstojna

Notranja vrata iz masivnega lesa so pogosto primerna za prostore v podeželskem slogu in se dobro podajo retro pohištvu.

Vrata iz pravega lesa so trajna in odporna. Praske in manjše poškodbe lahko na masivnem lesu hitro popravite. Vratno krilo je potem spet kot novo.

Pri nakupu notranjih vrat iz masivnega lesa je ključnega pomena predvsem izbira lesa. Ta močno vpliva na videz in kakovost vrat. Naravni les tako čez čas močno spremeni barvo. Nekatere vrste lesa čez čas potemnijo, druge pa zbledijo.

Še en faktor pri vratih iz masivnega lesa je edinstvenost posamezne lesne teksture. Taka vrata so torej pravi unikati.

Vrata z okrasno folijo – dekorativna in cenovno ugodna

Cenovno ugodna alternativa vratom iz masivnega lesa so vrata z dekorativno folijo. Ta so na voljo kot enobarvni modeli ali kot različice v različnih lesnih dekorjih. Tako lahko na primer dobite vrata v videzu javorja, bukve ali hrasta.

Ob bistveno nižji ceni imajo notranja vrata z dekorativno folijo v videzu lesa tudi to prednost, da krila ne potemnijo. Videz se tako ohrani tudi po nakupu.

Dodatna prednost vrat z dekorativno folijo je razmeroma preprosta nega: folija skoraj ne vpija umazanije, tako da se preprosto čistijo.

Vrata CPL – trpežna in s preprosto nego

Notranja vrata z laminatno prevleko so znana tudi kot CPL-vrata (Continuous Pressed Laminat). Ta sloj laminata naredi vratna krila izredno robustna. CPL-vrata so s svojo posebno površino odporna proti praskam in udarcem. Poleg tega so izjemno enostavne za čiščenje.

Za razliko od veliko vratnih kril iz ostalih materialov lahko pri CPL-vratih uporabite tudi čistila s topili, tako da celo zahtevne madeže kot posušeno lepilo odstranite z razmeroma malo truda.

Tako kot vrata z dekorativno folijo se tudi CPL-vrata ne razbarvajo ali zbledijo. Njihova dodatna prednost je široka izbira dizajnov. CPL-vrata so na voljo v različnih izgledih in so primerna za vsak notranji stil.

Belo lakirana vrata – nevtralen videz

Belo lakirana vrata so lakirana notranja vrata, na voljo v različnih izvedbah in slogih. Izbirate lahko med sodobnimi dizajni in retro videzom.

Bel lak, ki se uporablja, je običajno okolju prijazen akrilni lak, nanešen v več slojih. Z gladko in trdno plastjo laka so vrata robustna in enostavna za nego.

Belo lakirana vrata tako niso le brezčasna – zaradi svoje kakovosti so tudi obstojna. S primerljivo nevtralnim videzom se prilegajo številnim prostorom.

Vrata s furnirjem – naravna in okolju prijazna

Še ena alternativa vratom iz masivnega lesa so vrata s furnirjem. Ta vrata imajo površino iz pravega lesa in so okolju prijazne. Iz enega drevesa lahko dobimo kar 1.000 vrat s furnirjem.

Načeloma imajo vrata iz furnirja podobne lastnosti kot vrata iz masivnega lesa. To na primer pomeni, da se barva lesa čez čas spremeni. Odvisno od vrste lesa furnir potemni ali zbledi.

Vrata s furnirjem so prav tako unikatna, saj je njihov edinstven videz odvisen od teksture lesa. Slabost v primerjavi z masivnim lesom pa je, da vrata s furnirjem niso tako robustna.

Steklena vrata in vrata s svetlobnim izrezom

Steklena vrata se v sodobnih domovih pogosto uporabljajo kot drsna vrata. Navadno so iz vsaj 8 mm debelega varnostnega stekla.

Svetlobno prepustna vrata dajejo prostoru ne le več svetlobe, temveč tudi navidezno povečajo sobe in hodnike.

Steklena vrata so na voljo v različnih dizajnih. Imajo različne barve, strukture in dekoracije. Izbirate lahko recimo med vrati z matiranim ali popolnoma prosojnim steklom.

Možne so tudi kombinacije z ostalimi različicami vrat. Pod nekaterimi pogoji je smiselno, uporabiti notranja vrata s svetlobnim izrezom. Ta vrata imajo v vratnem krilu eno ali več steklenih plošč, ki so svetlobno prepustne in odvisno od kakovosti tudi v celoti prozorne. Vrata imajo pogosto pravokotne svetlobne izreze.

So pa na voljo tudi okrogli ali ovalni stekleni elementi. Svetlobni izrezi so pogosto sredinsko in v zgornjem delu vrat – delno tudi nadsvetlobno. Prav tako so na voljo različice v drugih oblikah. Pogosta so tudi notranja vrata s svetlobnimi izrezi in rešetkastim okvirjem.

Gladka vrata

Gladka vrata veljajo kot standardna rešitev in so vsestransko uporabna. Imajo lahek lesen okvir, ki je na obeh straneh prevlečen z gladko ploščo. V notranjosti vrat je jedro, ki je izdelano iz različnih materialov, odvisno od kakovosti vrat. Jedro je odločilno za stabilnost vrat.

Najugodnejša in najlažja rešitev je satasto jedro, ki je navadno iz kartona. To polnilo ima ob ugodni ceni tudi prednost, da je zelo lahko. Robustnejše je cevasto polnilo. Ob visoki stabilnosti nudijo gladka vrata s cevastim jedrom tudi boljšo zvočno izolacijo.

Stabilna, a tudi težka rešitev so vrata s polnim jedrom. To jedro je v celoti iz iverne plošče. Zato so dovolj stabilna za svetlobne izreze. Nevarnost, da se taka vrata skrivijo, je nizka. Imajo tudi dobro zvočno izolacijo.

Vrata za posebna področja uporabe

Material in obliko vrat lahko prilagodite določenim potrebam. Steklena vrata so na primer primerna za vetrolov, saj tudi zaprta omogočijo pogled v prostor.

Če ni prostora za odpiranje običajnih vrat, so dobra izbira drsna vrata. Če ni možno namestiti okovja, so zložljiva harmonika vrata alternativna rešitev. Vendar pa oboja vrata ponujajo zelo malo zvočne izolacije.

Za določena območja uporabe so tudi v notranjosti smiselna in delno predpisana kovinska vrata. Pri prehodih do kleti in nedokončanih podstrešjih so priporočljiva cinkano aluminijasta vrata. Ta kovinska vrata imajo stabilno obliko tudi ob visokih temperaturah.

Pri prehodih iz kurilnic ali garaž do bivalnih prostorov so v nekaterih državah predpisana požarna vrata.

Vrata z okvirjem ali polnilom

Vrata z okvirjem oz. polnilom imajo obsegajoč okvir, ki je navadno lesen. V več delih tega okvirja so vstavljena t. i. polnila. Ta so lahko iz lesa, lesnih materialov ali stekla.

Znan primer teh vrat so denimo podeželska vrata, ki delujejo v kombinaciji z rustikalno ureditvijo posebej udobno. Vrata z okvirjem so posebej primerna za integracijo večjih steklenih površin v vrata.

Tudi tukaj so razlike v kakovosti: pri ugodnejših različicah les ni zlepljen, temveč cel obdelan. Tako je tveganje za razpoke ali deformacije večje kot pri zlepljenih vratih.

Najvišji standard stabilnosti in zvočne izolacije nudijo lepljena vrata z okvirjem. Tako okvir in polnilo sta tukaj iz lepljenega lesa.

Polnila za vratna krila – vrata s polno iverno ploščo

Z izjemo vrat povsem iz masivnega lesa ter steklenih vrat imajo notranja vrata načeloma t. i. vložek ali sredinski sloj. Ta je navadno iz iverne plošče.

Posebej robustna so vrata z jedrom iz polne iverne plošče po celi površini. Pri teh vratnih krilih je vložek izdelan iz iverne plošče.

Notranja vrata s cevastim polnilom

Večina notranjih vrat imajo t. i. cevasto polnilo. Pri teh krilih je iverna plošča prekinjena s cevastimi luknjami. Tudi to polnilo je v sredinski plasti.

Razlikujemo lahko med vrati s cevastim vložkom ali cevasto iverno ploščo. Vrata s cevastim polnilom nudijo boljšo zvočno in toplotno izolacijo. Prav tako so stabilnejša od vrat s satastim jedrom.

Notranja vrata s satastim jedrom

Notranja vrata s t. i. satastim jedrom imajo sredinsko plast s satastimi votlimi prostori iz papirja ali kartona. So lažja in cenovno ugodnejša kot vrata s polnim ali cevastim jedrom.

Kljuke v več različicah

Kljuka ima prijemalo, okvir in zapirni sistem. Ključavnica sem ni všteta.

Kljuke so na voljo v različnih materialih, kot medenini ali legiranem jeklu, ter številnih dizajnih.

Funkcionalno ločimo denimo okovja vrat za kopalnico ali WC od navadnih notranjih vrat. Te kljuke imajo pogosto pritrjen vrtljiv gumb za zaklepanje.

Na splošno vpliva okovje močno na videz notranjih ter vhodnih vrat. Za posamezno oblikovanje so denimo na voljo igrive, zavite in zgolj funkcionalne kljuke.

Pri nakupu imejte ob videzu v mislih tudi občutek v roki in ergonomijo kljuke.

Notranja vrata v OBI-jevi spletni trgovini

Različni dizajni podbojev

Podboj tudi močno vpliva na celostno podobo vrat. Navadno so iz lesa, občasno pa tudi iz jekla.

Jekleni podboji so denimo uporabljeni pri požarnih vratih. Tudi funkcijska vrata, ki ščitijo pred vlomom, imajo praviloma jeklen podboj.

Dizajn podboja naj bo v harmoniji s krilom, a ne rabi nujno biti enak. Zaradi klasične preprostosti so priljubljeni podboji z zaobljenimi robovi. So pa na voljo tudi podboji z oglatimi robovi, ki jim strokovnjaki tudi pravijo gladki robovi.

V spletni trgovini OBI poiščite veliko izbiro izdelkov

V SPLETNO TRGOVINO

V spletni trgovini OBI poiščite veliko izbiro izdelkov

V spletno trgovino
Marguerite (Leucanthemum maximum) – margarite za sončen balkon v spletni trgovini OBI .
  Svetlobne razmere Idealne rastline Primeri rastlin
Severni balkon
malo svetlobe, veliko sence Rastline za senčna mesta Begonije, zasedene Lizzies, lovorjeve češnje, iglavci, fuksije, zvončki, praproti, grmi murve, pušpani, balonske rože
Severni balkon
malo svetlobe, veliko sence Rastline za senčna mesta Begonije, zasedene Lizzies, lovorjeve češnje, iglavci, fuksije, zvončki, praproti, grmi murve, pušpani, balonske rože
Severni balkon
malo svetlobe, veliko sence Rastline za senčna mesta Begonije, zasedene Lizzies, lovorjeve češnje, iglavci, fuksije, zvončki, praproti, grmi murve, pušpani, balonske rože
  Svetlobne razmere Idealne rastline Primeri rastlin
Severni balkon

Severni balkon

Severni balkon

Kako lahko sestavimo leseno teraso?

Čim imate točen načrt velikosti, lege in oblike terase, lahko začnete. Še prej pa v celoti preberite navodila za polaganje lesene terase in se ustrezno pripravite na projekt.

Sledeča navodila opisujejo eno najpogostejših načinov postavitve lesene terase na peščeni podlagi in pohodnih ploščah. Tak način gradnje je primeren za lesene terase na ravnih, poraščenih površinah, kot recimo na trati.

Korak za korakom

11 korakov za gradnjo lesene terase

1 Določanje površine

Na kratko

 • Točno določanje površine
 • Upoštevanje 2-% naklona

Gre pa tako

Površino terase točno zamejite. Pomagajte si z vrvico, ki jo zavežete v tla pribite lesene količke. Vrvica predstavlja gornji rob plasti lesa in služi kot orientacija.

Namig: Pri delu in poznejšem polaganju terasnih plošč vedno upoštevajte 2-% naklon. Naklon lesene površine se računa glede na stavbo ali objekt, ob katerem bo terasa. 2-% odstoten naklon pomeni, da se površina na 1 m zniža za približno 2 cm.

2 Izkopavanje podlage

Na kratko

 • Odstranjevanje ruše
 • Izkopavanje
 • Zagotavljanje 2-% naklona

Gre pa tako

Na območju načrtovane terase odstranite morebitno rušo. Nato izkopljite potrebno količino zemlje glede na razmere. Merite od vrvice navzdol.

Tudi tukaj vzdržujte 2-% naklon za odtekanje vode s terase.

Za poznejšo namestitev okvirja izkopljite na vseh straneh 50 cm več zemlje. Točna globina je odvisna od izbranih desk in višine nadaljnjih podkonstrukcijskih plasti.

3 Nanašanje in utrjevanje podlage

Na kratko

 • Grabljenje površine
 • Utrjevanje podlage

Gre pa tako

Če je potrebno, zgladite območje najprej z grabljami in odstranite vse kamenje ter koščke lesa in rastlin. Na koncu naj bo podlaga enakomerna in fino drobnata.

Utrdite podlago tako, da čez njo vsaj dvakrat peljete s stresalno ploščo. Vzdržujte še naprej vsaj 2-% naklon.

Za projekt potrebujete

 • Lesene terasne deske
 • Podkonstrukcijske trame in namestitvene zaponke
 • Vrvico
 • Ravnalnik
 • Zložljiv meter
 • Rezačo
 • Grablje
 • Lopato
 • Rokavice
 • Kotnike
 • Rezalnik
 • Kovinsko žago
 • Gumijasto kladivo
 • Voziček
 • Macolo
 • Količke
 • Dve tanki kovinski cevi
 • Veliko metlo
 • Širok čopič
 • Čisto krpo
 • Samokolnico
 • Obešalnike
 • Teleskopsko/zajeralno žago
 • Akumulatorski vijačnik
 • Udarni vrtalni stroj s svedrom za beton
 • Vijake
   
zapri ✕

Are Your Sure?

Exit