Varstvo podatkov

Varstvo podatkov

Varstvo podatkov, ki nam jih dajete na razpolago, njihova varnost in zaupno ravnanje z njimi pri nas predstavljajo najvišja načela in zahteve.

Tukaj vam želimo pojasniti, v kakšnem obsegu in v kakšne namene potekata zbiranje in uporaba osebnih podatkov v okviru koriščenja naše spletne ponudbe in kako uresničujemo varstvo podatkov na naši spletni strani.

Zbiranje, obdelava in uporaba osebnih podatkov

Našo spletno stran lahko obiščete, ne da bi morali navesti svoje osebne podatke. V tem primeru shranimo samo podatke dostopa brez povezave s konkretno osebo, npr. ime vašega ponudnika internetne storitve, internetno stran, s katere ste priklicali našo spletno stran ali nazive morebitnih zahtevanih datotek. Te podatke analiziramo izključno z namenom izboljšanja naše ponudbe in ne omogočajo nikakršnega sklepanja o vaši identiteti.

Osebne podatke zbiramo sistemsko, če nam jih sporočite ob naročilu blaga oziroma ob koriščenju naše storitve, v okviru katere prejemate naše e-novice, ob udeležbi pri nagradnih igrah, če se registrirate kot najboljši kupec v našem programu kartic za najboljše kupce.

Vaše osebne podatke, ki nam jih boste sporočili, bomo zbirali, obdelovali in uporabljali izključno v skladu z načeli, ki so opisana v tej izjavi o varstvu podatkov in na podlagi striktnega upoštevanja določil Zveznega zakona o varstvu podatkov in Zakona o telemedijih. Podatke, ki nam jih posredujete, uporabljamo za obdelavo in izvršitev vašega naročila. Sporočila po elektronski pošti naročnikom naših e-novic vsebujejo aktualne informacije o izdelkih in prireditvah družbe OBI.

Tretjim osebam vaše podatke posredujemo le, če je to potrebno za izvršitev posamezne storitve. Tako na primer vaše podatke v obsegu, ki je potreben za obdelavo in izvršitev naročila, posredujemo podjetju, ki opravlja dostave pošiljk ali podjetju, ki opravlja finančne storitve v zvezi z obdelavo in izvršitvijo plačila.

Za statistične analize podatke posredujemo direktno in v anonimni obliki družbi Webtrekk GmbH (www.webtrekk.com), ki za nas opravlja storitve na področju izdelave statistik. Družba OBI GmbH & Co. Deutschland KG in družba OBI E-Commerce GmbH uporabljata storitve družbe Webtrekk GmbH za zbiranje statističnih podatkov o uporabi naše spletne ponudbe in za ustrezno optimiranje naše ponudbe. Pri tem na podlagi vašega obiska naše spletne strani zbiramo in analiziramo informacije, ki nam jih posreduje vaš brskalnik. Zbiranje informacij poteka preko tako imenovanih pikslov, ki jih vključuje vsaka spletna stran.

Med drugim dejansko zbiramo naslednje podatke: obiskana stran, tip/različica brskalnika, jezik brskalnika, uporabljeni operacijski sistem, interna ločilnost okna brskalnika, ločilnost monitorja, aktiviranje programskega jezika Javascript, vključitev/izključitev programskega jezika Java, vključitev/izključitev piškotkov, barvna globina, ogledovani izdelki, IP naslov – naslov se takoj anonimizira in po obdelavi ponovno izbriše, čas dostopa, kliki. Vsebine formularjev (Če ne gre za osebne podatke, se vpisi v polja formularjev shranijo in statistično analizirajo. Če gre za osebne podatke, se statistično evidentira samo prekinitev oziroma uspešna oddaja).

Vsi podatki se evidentirajo v anonimizirani obliki, tako da je kakršnakoli neposredna povezava s konkretno osebo oziroma njeno identiteto v vsakem trenutku izključena. Če se s takšno statistično obdelavo vaših podatkov, ki jo opravlja družba Webtrekk GmbH, ne strinjate, lahko temu kadarkoli ugovarjate, tako da preko naslednje povezave namestite tako imenovani opt out piškotek:

Vključitev piškotka opt out

Vaš ugovor velja, dokler piškotka opt out ne izbrišete iz ustreznega brskalnika vašega računalnika.

Vključitev piškotka opt in

Osebne podatke ob upoštevanju davčnih in trgovsko-pravnih rokov za njihovo shranjevanje brišemo, ko zadevnih podatkov ne potrebujemo več za predvidene namene uporabe. Če ste se prijavili oziroma registrirali za trajne storitve naše spletne ponudbe (npr. e-novice), se vaši podatki po vaši odjavi določene storitve ob upoštevanju eventualnih rokov shranjevanja izbrišejo.

Na tej spletni strani se zbirajo in shranjujejo podatki o sejah in interakcijah obiskovalcev spletne strani, da bi ugotovili, kako se gibljejo uporabniki na posameznih straneh, kako pridejo do njih in kaj tam počno. Te informacije uporabljamo za izboljšanje vsebine in prijaznosti strani za uporabnike ter za optimiranje obiska. Upoštevajte, prosimo, da lahko v ta namen uporabimo piškotke – podatkov o sejah in interakcijah pa v nobenem trenutku ne obdelujemo v osebni obliki. Zbiranju in shranjevanju podatkov lahko kadarkoli ugovarjate z veljavnostjo za v prihodnje. OBI Slovenija na podlagi 3. odstavka 15. člena Zakona o telemedijih (TMG) za namene oglaševanja, raziskave trga in za oblikovanje spletne ponudbe v skladu s potrebami izdeluje psevdonimizirane uporabniške profile na podlagi tako imenovanih uporabniških podatkov. Takšni uporabniški podatki so zlasti karakteristike vaše identifikacije kot uporabnika, podatki o začetku in zaključku ter o obsegu posamezne uporabe in podatki o telemedijih, ki ste jih uporabili kot uporabnik. Podatke analiziramo s pomočjo orodij WebTrends Web Analytics (www.webtrends.com). Povezovanje uporabniških profilov s podatki o nosilcu psevdonima je po 3. stavku 3. odstavka 15. člena Zakona o telemedijih (TMG) izrecno prepovedano in se ne opravlja. Če se kljub temu ne bi strinjali z izdelavo psevdonimiziranega uporabniškega profila, lahko temu kadarkoli ugovarjate. Za ugovor lahko uporabite možnosti kontakta, ki so opisane v rubriki „Pravice prizadetih, vprašanja o varstvu podatkov in kontaktne osebe“ .

Uporaba piškotkov in geografska lokalizacija

Na različnih straneh uporabljamo tako imenovane „piškotke“, še zlasti zato, da bi bila uporaba naše spletne strani za naše kupce prijazna. Piškotki so majhne tekstualne datoteke, ki se preko vašega spletnega brskalnika trajno shranijo na vašem računalniku. Z uporabo tako imenovanih piškotkov prve osebe zbiramo za statistiko pomembne podatke o obisku naše spletne strani, ki pa jih ne povezujemo s konkretnimi osebami. Takšni podatki so datum in trajanje nekega obiska naše spletne strani in strani, ki si jih je obiskovalec ogledal. Namen tega je možnost optimiranja naše ponudbe na naši spletni strani.

Večina brskalnikov je nastavljena tako, da piškotke avtomatsko sprejemajo. Vi pa lahko trajno shranjevanje piškotkov deaktivirate ali vaš brskalnik nastavite tako, da vas o pošiljanju piškotkov nemudoma obvesti. Opozarjamo na to, da s popolnim deaktiviranjem piškotkov ne bodo več uporabne vse funkcije te spletne strani in prav tako ne vse funkcije morebitnih drugih spletnih strani, ki jih uporabljate.

Da bi vam olajšali prikaz vašega najbližjega centra OBI na naši spletni strani, uporabljamo tako imenovano geografsko lokalizacijo. Na podlagi naših tehničnih možnosti lahko s pomočjo IP naslova določimo lokacijo spletnega uporabnika. Vaš IP naslov bomo pridobili in uporabljali izključno v ta namen in ga bomo takoj po prenehanju uporabe naše domače strani ponovno izbrisali, ne da bi ga še naprej shranjevali.

Uporaba socialnih vtičnikov

Naša spletna stran uporablja socialne vtičnike skrbnikov socialnih omrežij (npr.: www.facebook.com). Vsi socialni vtičniki na naši spletni strani so jasno označeni. Razpoznati jih je mogoče npr. po logotipu Facebook-a (beli „f“ na modri ploščici ali znak „dvignjenega palca“) ali pa nanje opozarja pripis „socialni vtičnik”. Seznam in izgled socialnih vtičnikov Facebook-a si lahko ogledate tukaj: http://developers.facebook.com/plugins.

Ob priklicu ene izmed spletne strani naše domače strani, ki vsebuje neki socialni vtičnik, vaš brskalnik vzpostavi direktno povezavo s strežnikom skrbnika socialnega omrežja. Vsebina socialnega vtičnika se od priklicanega strežnika skrbnika socialnega omrežja direktno prenese na vaš strežnik in z njega vključi v spletno stran. Zaradi tega nimamo nikakršnega vpliva na obseg podatkov, ki jih s pomočjo socialnega vtičnika zbira npr. Facebook in vas zato v skladu s stanjem našega vedenja seznanjamo: Z vključitvijo vtičnika prejme skrbnik socialnega omrežja informacijo, da ste priklicali našo stran. Če v času vašega zadrževanja na naši strani poteka veljavna seja pri nekem socialnem omrežju, je obiskovalca mogoče povezati s konkretnim uporabniškim računom. Če komunicirate s socialnimi vtičniki, npr. aktivirate gumb "Všeč mi je" ali napišete komentar, se ustrezna informacija z vašega brskalnika posreduje direktno k skrbniku socialnega omrežja in se tam shrani. Če želite preprečiti, da bi skrbnik socialnega omrežja preko naše spletne strani zbiral podatke o vas, se morate pred obiskom naše spletne strani odjaviti iz storitve skrbnika socialnega omrežja.

Če niste član nobenega skrbnika socialnega omrežja, kljub temu obstaja možnost, da ta izve vaš IP naslov in ga shrani. Z namenom in obsegom zbiranja podatkov in z informacijami o nadaljnji obdelavi in uporabi ter o vaših pravicah v zvezi s tem in o možnostih nastavitev se seznanite na podlagi opozoril o varstvu podatkov skrbnika socialnega omrežja, ki so neodvisna od te izjave o varstvu podatkov. Za skrbnika „facebook“ se te smernice nahajajo na naslovu https://www.facebook.com/help/social-plugin-privacy. OBI Slovenija ne prevzema nobene odgovornosti za smernice varstva podatkov in postopke partnerskih strani.

Privoljenja in preklic privoljenj

Če v okviru uporabe naše spletne strani podate izrecno privoljenje za zbiranje, obdelavo in koriščenje osebnih podatkov, bomo vaše osebne podatke uporabljali v skladu s podano izjavo o privoljenju v obsegu, ki presega obseg, opisan v tej izjavi o varstvu podatkov.

Privoljenja, ki jih boste podali, lahko v odnosu do prejemnika privoljenja, ki je naveden v privoljenju, z veljavnostjo za prihodnost kadarkoli prekličete.

V nadaljevanju navedeno privoljenje se v danem primeru smatra za privoljenje, ki ste ga podali izrecno: „Naročilo za prejemanje e-novic – za informacije o naši aktualni ponudbi, novih izdelkih, posebnih akcijah in ekskluzivnih prihrankih vam nudimo možnost prejemanja naših brezplačnih e-novic, ki jih lahko kadarkoli enostavno in udobno ponovno odpoveste. Da, želim prejemati redno izhajajoče e-novice."

Za preklic lahko razen tega uporabite možnosti kontaktov, ki so opisane v rubriki „Pravice prizadetih, vprašanja o varstvu podatkov in kontaktne osebe“ .

Varnost podatkov

Našo spletno stran in druge sisteme s tehničnimi in organizacijskimi ukrepi varujemo pred izgubo, uničenjem, dostopom do njih, spreminjanjem ali razširjanjem vaših podatkov s strani nepooblaščenih oseb. Dostop do računov strank in drugih osebnih storitev je mogoč le na podlagi vnosa karakteristike uporabnika in njegovega osebnega gesla. S svojimi podatki za dostop morate vselej ravnati zaupno in zapreti okno brskalnika, ko zaključite komunikacijo z nami, še zlasti, če računalnik uporabljate skupaj z drugimi.

V zvezi z vašim dostopom se v naših strežnikih z namenom varovanja podatkov začasno shranijo podatki, ki eventualno dopuščajo identifikacijo (npr. IP naslov, datum, ura in strani, ki ste si jih ogledali). Analize teh podatkov, razen v anonimizirani obliki za statistične namene, ne opravljamo.

Pri prenosu osebnih podatkov uporabljamo tako imenovani SSL varnostni postopek (Secure Socket Layer) v povezavi z 256-bitno šifro. Prenos šifriranih podatkov prepoznate po simbolu ključa oziroma zaklenjene ključavnice v spodnji statusni vrstici vašega brskalnika. Šifriranje povezave opravljamo s prvovrstno enkripcijo (AES-256 256 Bit), zamenjavo ključa z RSA 1024 bitov.

Povezave z drugimi spletnimi stranmi

Ta spletna stran vsebuje povezave s spletnimi stranmi tretjih oseb. Navajanje zunanjih povezav ne pomeni, da sprejemamo vsebine, ki se nahajajo za napotitvijo ali povezavo, za svoje. Za zadevne strani so odgovorni njihovi upravljavci. Pri prvi povezavi z zunanjimi spletnimi stranmi smo tuje vsebine preverili glede morebitnih pravnih kršitev. V tistem času nismo zaznali nobenih takšnih kršitev. Na trenutno in prihodnje oblikovanje in na vsebine povezanih strani ter na upoštevanje pravnih določil glede varstva podatkov s strani upravljavcev zunanjih spletnih strani nimamo nikakršnega vpliva.

Stalno preverjanje zunanjih povezav brez konkretnih opozoril na pravne kršitve ni v sorazmerju z našimi možnostmi. V primeru prejema obvestila o pravnih kršitvah pa bomo takšne zunanje povezave nemudoma izbrisali.

Pravice prizadetih, vprašanja o varstvu podatkov in kontaktne osebe

Po Zveznem zakonu o varstvu podatkov imate pravico do brezplačnih informacij o vaših shranjenih podatkih in eventualno pravico do popravka, zapore ali izbrisa teh podatkov.

V primeru vprašanj o zbiranju, obdelavi ali uporabi vaših osebnih podatkov, v primeru zahteve po informacijah, popravkih, zaprtju ali izbrisu podatkov in preklicu danih privoljenj ter v primeru drugih problemov ali vprašanj o varstvu podatkov se, prosimo, obrnite na naslov e-naslov servicecentersi@obi.si ali po pošti na:

 OBI d.o.o. - OBI trgovina z materiali za gradnjo in dom d.o.o.
Jurčkova cesta 226
SI – 1000 Ljubljana